Günümüzde dünya ekonomisi global bir yapı içerisinde birbirine tamamen entegre olmuş biçimdedir. Bu ekonomik entegrasyon işletmeler arası ilişkileri de en yüksek seviyeye getirmiştir. İşletmelerde görev yapan yöneticiler ise sadece lokal bazda değil artık global bazda karar veren ve strateji geliştiren yöneticiler konumuna gelmişlerdir. Bu yöneticilerin uluslararası standartlarda bilgi ve mesleki birikimlerinin bulunması gerekmektedir. Profesyonel yöneticilerin kendi alanlarındaki bilgi ve mesleki becerilerini ölçmek ve değerlemek önem kazanmıştır. Bu konudaki ölçme ve değerleme kriterlirinin en önemlilerinden biri uluslararası sertifikasyonlardır.
Avrupa birliği süreci, artan yabancı yatırımlar ve çok uluslu şirketler rekabet avantajı sağlamak için bünyelerinde uzman çalışanları ve uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip kişilerle çalışmayı tercih etmektedirler. Son yıllarda Türkiye de finans , denetim ve bilişim alanlarında uluslararası standartlara sahip sertifikasyonlar büyük önem kazanmıştır. Bunlardan bazılarına örnek verecek olursak; yönetim muhasebesi standardı CMA ve finans yöneticileri için CFM sertifikaları, iç denetimde uluslar arası iç denetçi sertifikası CIA ve bilişim alanında ise Microsoft, Oracle, Cisco sertifikasyonları ön plana çıkmıştır.
Son yıllarda gelişen ve her geçen gün önemi artan tedarik zinciri yöneticilerinin de uluslararası standartlara sahip sertifikasyona ihtiyaçları artmaktadır. Özellikle çok uluslu şirketlerde çalışmak isteyen yönetici adayları için, sahip oldukları diplomalar kadar önemli hale gelmiştir. Bununla birlikte ülkemizde çok sayıda eğitimli kişi, iş bulma sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığından; kariyerlerinde farklılaşma yaratmak için bazı kuruluşlarda eğitime devam ederek eğitim veya katılım sertifikaları almaktadır. Burada karıştırılmaması ve dikkat edilmesi gereken en önemli husus, aşağıda açıklanan sertifikasyon sisteminin sınavda başarılı olma koşulu ile uluslararası geçerliliği olan bir sertifika verilmesini içermesidir.
Tedarik Zinciri Yönetimi ve bununla ilgili konularda uluslararası sertifikasyonlar çok fazla olmakla birlikte, bunlar içerisinde en ön planda olanlar ve bu sertifikasyonu veren kurumlar aşağıdakilerdir:
1) APICS- Association for Operations Management
APICS, 1957 yılından bu yana operasyon yönetimi ve tedarik zinciri konusunda profesyonel yöneticileri barındıran kuruluştur. Sektörün önde gelen bilgi üretici ve paylaştırıcı kurumlarından biridir. Chicago, Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.
Verdiği önemli sertifikasyonlar :
- CSCP- Apics Certified Supply Chain Professional
- CPIM- Apics Certified in Production and Inventory Management
APICS, bu sertifikasyonlarla ilgili online eğitim de vermektedir. Sınavlara ilgili dokümanlar ve hazırlanma materyalleri APICS’den temin edilebilmektedir.
APICS web sitesi : www.apics.org
2) PMAC- Purchasing Management Association of Canada
1919 yılında kurulan PMAC, dünyanın tedarik zinciri alanındaki en eski meslek örgütlerinden biridir. Tedarik zinciri alanında uluslar arası araştırmalar yapmakta, eğitimler ve sertifikasyonlar vermektedir. Toronto, Kanada merkezlidir.
Verdiği sertifikasyon :
- SCMP – Supply Chain Management Professional
Sınavlara ilgili dokümanlar ve hazırlanma materyalleri PMAC’dan temin edilebilmektedir.
PMAC web sitesi : www.pmac.ca
3) IPSCMI – International Purchasing and Supply Chain Institute
IPSCMI, tedarik zinciri yönetimi konusunda her seviyede eğitimler veren, kongreler düzenleyen ve sertifikasyon veren bir kurumdur. Delaware, Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.
Verdiği sertifikasyonlar :
- CISCP – Certified International Supply Chain Professional
- CISCM- Certified International Supply Chain Manager
IPSCMI, bu sertifikasyonlarla ilgili online eğitim de vermektedir. Sınavlara ilgili dokümanlar ve hazırlanma materyalleri IPSCMI’den temin edilebilmektedir.
web sitesi : www.ipscmi.org
4) International Supply Chain Management
ISM, tedarik zinciri konusunda, dünyadaki en büyük profesyonel kuruluştur. 1915 yılında kurulmuştur. Arizona, Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.
Verdiği sertifikasyonlar :
- CPSM – Certified Professional in Supply Management
- CSM – Certified in Supply Management
- CPSD- Certified Professional in Supplier Diversity
- CPM- Certified Purchasing Manager
Sınavlara ilgili dokümanlar ve hazırlanma materyalleri ISM’den temin edilebilmektedir.
ISM web sitesi : www.ism.ws
Hazırlayan: Pınar Kaya