Su Yönetiminde Yeni Çağ: Sürdürülebilirlik ve Verimlilik

Asuman GÜNORTANÇ
Asuman GÜNORTANÇhttp://www.kocaeliesacevre.com.tr
Çevre Yüksek Mühendisi/İş Güvenliği Uzmanı İstanbul Teknik Üniversitesi – Çevre Bilimleri ve Mühendisliği (Yüksek Lisans 2008) Kocaeli Üniversitesi – Çevre Mühendisliği (Lisans 2005) Kocaeli ESA Çevre Danışmanlık- Kurucu Ortak (2008-Halen)
spot_imgspot_img

Su Yönetiminde Yeni Çağ: Sürdürülebilirlik ve Verimlilik

Asuman GÜNORTANÇ

Su Yönetiminde Yeni çağ Sürdürülebilirlik Ve Verimlilik Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemDeğerli okurlar, bugün 22 Mart Dünya su günü….

Su, gezegenimiz için en hayati doğal kaynaklardan biri. Ancak artan tüketim ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarımız üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Günümüzde su verimliliğine yeterince önem veriyor muyuz? Ne yazık ki çoğu zaman bu kritik konu göz ardı ediliyor. Çok geç olmadan harekete geçmeliyiz. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımız en değerli hazinemiz olan suyumuzun yönetimine dair çok önemli bir yönetmelik yayınladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Su Verimliliği Yönetmeliği, su kaynaklarının daha etkin kullanılmasını teşvik etmek amacıyla belirli kriterleri karşılayan işletmelere belge verilmesini öngörüyor. Yönetmelik, su verimliliği sisteminin kurulması, izlenmesi ve belgelendirilmesi ile il planlarının hazırlanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektedir. Kentsel, endüstriyel ve tarımsal su verimliliği uygulamaları için takvim açıklamış ve takvime göre yönetmeliğin tarafı olan tüm kurumların çalışmalarının yapmaları gerekmektedir. Bu çalışmalar sonucunda da Mavi, Yeşil ve Turkuaz belgelerini alabilecekler.

Nace koduna göre listelenmiş faaliyetler arasında yer alan (hayvancılık, maden, gıda, metali kauçuk, plastik, tekstil, deri, ağaç, kağıt, kimya ) ve  endüstriyel su kullanan işletmeler su verimliliği belgeleri için öncelikle; faaliyetin niteliği ve kapsamına uygun yeterli sayıda personelin görevlendirilmesi sağlanmalı, su verimliliğini artırmaya yönelik kapsamlı bir plan hazırlanmalı, su verimliliği konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirmek amacıyla eğitim çalışmaları yürütülmeli ve hazırlanan su verimliliği planları etkin bir şekilde uygulanmalı, düzenli olarak izlenmeli ve sonuçları raporlanmalıdır.

Bu çalışmalar yapılırken su verimliliği rehber dokümanlarından mutlaka faydalanılmalıdır ve geleneksel olmayan su kaynaklarının kullanımı önceliklendirilmelidir. Belgelendirme adımlarından bir diğeri de TS ISO 46001 Su Verimliliği Yönetim Sistemi ve TS EN ISO14046 Çevre Yönetimi- Su Ayak izi standardı kapsamında çalışmaların yapılması ve belgelendirme yapılmasıdır.

Su Yönetiminde Yeni çağ Sürdürülebilirlik Ve Verimlilik Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemEndüstriyel tesisler için 18 aylık uyum süreci başladı. Bu sürenin sonunda yönetmelik gereklerini yerine getirmeyen işletmeler çeşitli yaptırımlarla karşılaşabilir. Dolayısıyla zaman daralıyor ve harekete geçmek şart!

Asuman GÜNORTANÇ

Asuman GÜNORTANÇ
Asuman GÜNORTANÇhttp://www.kocaeliesacevre.com.tr
Çevre Yüksek Mühendisi/İş Güvenliği Uzmanı İstanbul Teknik Üniversitesi – Çevre Bilimleri ve Mühendisliği (Yüksek Lisans 2008) Kocaeli Üniversitesi – Çevre Mühendisliği (Lisans 2005) Kocaeli ESA Çevre Danışmanlık- Kurucu Ortak (2008-Halen)

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı