TEDARİKÇİ İLE İYİ İLİŞKİLER VE KAZANIMLAR ÜZERİNE

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

TEDARİKÇİ İLE İYİ İLİŞKİLER VE KAZANIMLAR ÜZERİNE

Suzan YAZICI ÖZBEK

Daha önce tek lokasyondan tedarik riski başlıklı yazım ile değinmiş olduğum ve dolayısıyla tedarikçi ile oluşabilecek sorunlar hakkındaki yazıma burada mevcut ilişkilerin iyileştirilmesinde edinilecek kazanımlar veya bozulması durumunda oluşacak kayıplar açısından yaklaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere Tedarik Zinciri Yönetimindeki en önemli süreçlerden biri Satınalma sürecidir.

Satınalma; istenilen kalite, zaman ve miktarda uygun fiyatta, uygun bir teslimat ve ödeme planı ile mal veya hizmetlerin mülkiyetinin satıcıdan alıcıya geçmesi olarak tanımlanmaktadır.

Satın alınan ürüne ödenen bedel doğrudan satılan ürünün değerini etkilemekle beraber satınalma maliyetleri işletmelerde ciroların büyük kısmını oluşturur.

Dolayısıyla işimizin doğası olarak Tedarikçi ile karşılıklı yarara dayalı ve istikrarlı uzun vadeli ilişkiler geliştirmek ve sürdürebilmek doğru fiyat/hizmet pazarlıkları gerçekleştirmek için de büyük önem teşkil eder. Alıcı-Tedarikçi ilişkisinin gücü aynı zamanda geçmişteki performans deneyimlerinden ve zaman içinde beklentilerin değişmesinden de doğal olarak etkilenmektedir.

Bu arada gelişen rekabet ortamında değişken müşteri taleplerine bağlı olarak satınalma kararları da gittikçe karmaşıklaşmakta. Bu gelişmeler satınalma kararlarının alınmasında tedarikçi seçimine verilen önemin daha çok artmasını gerektirmektedir.

Siparişlerin belli bir düzende tedarikçiye gönderilmesi, onayı ve takibi ile ilgili sürecin yönetiminde sorunsuz bir akışı tedarikçi ile olan ilişki kalitesi belirler.

Her ne kadar belli kurallar çerçevesinde tedarik sözleşmeleri yapılmış olsa dahi kurulacak iyi ilişkiler, zaman zaman yapılacak karşılıklı ziyaretler, oluşabilecek sorunlar karşısındaki tutum ve davranışlar, iş yapış şekilleri ile mevcut ilişkinin karşılıklı olarak sağlamlaştırılmasını ve güven ortamı içerisinde pekiştirilmesini sağlar.

Tedarikçi ile kurulacak iyi ilişkiler;

– ödeme şekillerinde iyileşme (vadeli olarak alım yapılan bir firma ile vadenin uzatılması veya peşinden vadeli alıma dönülmesi)

-belli bir tedarik süreci içerisinde acil olacak ilave siparişin öne alınabilmesi,

-Oluşabilecek tedarik zinciri halkasındaki değişikliklere sorunsuz uyumu,

-Fiyat indirim taleplerinin olumlu karşılanması,

-Genel olarak öncelikli termin sürelerine sahip olma,

-Oluşabilecek mali sıkıntılarda tedariğin aksamamasına fayda sağlayacaktır.

Günümüz rekabet ortamında JIT prensibini benimseyen üretici firmalar ve siparişe istinaden tedarikte bulunan işletmeler açısından bu faydalar oldukça önemlidir.

Tedarikçi ile belli bir düzeyde olması gereken ilişkilerde sorun olması durumunda arada sözleşme bile olsa özenle korunması gereken Tedarik zinciri halkalarında ciddi bir kopmaya,

-sipariş edilecek ürünün zamanında tedariğinde soruna,

-ürün kalitesinde bozukluğa

-ürün miktarı ile ilgili soruna

-eksik/yanlış vesaik ile ürünün sevk edilmesine

-üretim sürecinin durmasına/aksamasına

-ilave maliyetlere sebebiyet verir.

Uluslararası arenada firmalar tedarik zincirleri boyunca yarattıkları katma değer ile rekabette üstünlük sağlamaktalar. Bu noktadan hareketle tedarikçiler ile kurulacak iş modellerinde sahada olmak ve

İyi ilişkiler kurmak işletmeleri bir adım ileri götürecek önemli bir değerdir.

 

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı