Tekstilde Ufuktaki Güneşi Yakalayacak mıyız?
Gülderen SOMAR BA. BSC. MBA.
Bu sektörde şaha kalkmanın tam zamanı!!!!
Tekstil sektörü uzun zamandır ekonomik kalkınmanın temel taşı olmuştur, istihdam sağlar, ihracatı artırır ve endüstriyel büyümeyi teşvik eder. Bununla birlikte, küresel dinamikler değiştikçe, farklı bölgelerdeki tekstil endüstrisi zıt yönlerde hareket ediyor gibi görünüyor. Bangladeş önemli bir büyüme yaşarken, Türkiye zorlanıyor. Bu makale, bu farklı eğilimleri yönlendiren faktörleri değerlendirmeyi ve zorlukları ele almak ve fırsatları en üst düzeye çıkarmak için stratejileri keşfetmeyi amaçlamaktadır.
Bangladeş: Gelişmekte Olan Bir Tekstil Endüstrisi
Bangladeş, tekstil ve konfeksiyon sektöründe küresel bir güç merkezi olarak ortaya çıktı. Bu büyüme büyük ölçüde birkaç temel faktöre bağlanabilir: Tamamen fiyat bazlı çalışan bu ülke yabancı markaların bir çoğunu müşteri listesine sokmuş görünüyor. Aynı zamanda üretim yeteneklerini geliştirmek için büyük yatırımlar yapıyor. Bu maliyet avantajı, uygun fiyatlı üretim seçenekleri arayan uluslararası markaları cezbetmiş durumda. Hızlı modanın yükselişi, Bangladeş’in yüksek hacimli üretim modeliyle iyi bir uyum sağladı. H&M ve Zara gibi markalar, ülkenin büyük miktarlarda giysiyi hızlı bir şekilde teslim etme becerisine güveniyor.
Türkiye: Gururla En Başa Tırmanma İmkanı Şimdi!
Kur dalgalanmaları ve enflasyon da dahil olmak üzere Türkiye’nin son zamanlardaki ekonomik zorlukları tekstil sektörünü olumsuz etkiledi. Bu sorunlar üretim maliyetlerini artırdı ve kar marjlarını düşürdü.
Tırmanmamız Nasıl Olabilir?
Öncelikle ekonomik istikrarsızlığı ele alırken ve küresel rekabet gücünü artırırken yüksek değerli, niş ürünler üretmeye odaklanmamız gerekiyor. Farklılık yaratmamız şart! Bu her yönden ortaya çıkabilir…Sadece ürünü düşünmemek lazım…. Kumaşlardan paketlemeye kadar etkin bir markalaşmaya gitmek zorundayız. Öyle bir farklılık yapalım ki hem müşteriye ek değer yaratsın hem de ya Türk tekstilini marka yapalım yahut da her üretici kendi firmasını markalaştırsın. Pazarlaması etkin olmayan hiç bir şirket başarılı olamaz. Uzun bir tarihimiz var bu konuda. Tekstil makinaları bile inşa ediyoruz
Odağı lüks tekstiller veya çevre dostu ürünler gibi niş pazarlara kaydırın. Farklılık yaratın. Alıcıları çekmek için Avrupa pazarlarına yakınlıktan yararlanın. Sektörde değişik guruplara özel tasarımlar yapalım. Pazarlama uzmanları alın. Dijital dünyadan tüm pazarlara ve bilhassa son kullanıcılara iletişiminizi güçlendirin. Kendimize güvenle en iyi olduğumuzu etkin bir algı yaratarak yüceltelim. Hedef pazarlarınıza yenilikçi ürünleri basın bültenleri ile dünyaya açın. Web siteniz etkin olsun. Değişik düşünmeye başlayalım!
Bırakın Bangladeş yabancı markalara hizmet etsin…
Özet
Bangladeş’te tekstil sektörünün büyümesi ve Türkiye’deki düşüş, küresel endüstrilerin dinamik doğasının altını çiziyor. Bangladeş uygun maliyetli modeliyle başarılı olurken, Türkiye pazardaki konumunu yeniden şekillendirme zorluğuyla karşı karşıya. Her iki ülke de güçlü yönlerinden yararlanma ve zayıf yönlerini ele alma fırsatlarına sahiptir. Sürekli gelişen bu sektörde sürdürülebilir başarıyı sağlamak için stratejik bir yaklaşım şarttır. Proaktif düşünelim. Pazarlamanın gücünü sonuna kadar kullanalım.
Neden sizce İtalya bunu yapabiliyor da biz yapamıyoruz… Düşünelim… Tasarımcılarımız var, mühendislerimiz var, essiz bir konumuz var, tekstilin tarihi çok eskilere dayanıyor.
Hatta giyim pazarını tamamlayacak ortaklıklar da kurulabilir… El işi mücevher deri aksesuarlar gibi ürünleri yapan şirketlerle ticarette bir takım olun.
Ne kadar güçlü marka bilinirliğiniz olursa kazançlarınız da o kadar yükselecektir…
Fiyatla yarışmayı başkalarına bırakalım. Yenilikleri biz ortaya çıkaralım… Başkaları ne yaparsa yapsın, yenilikçiliğe odaklanalım… Şaşırtalım pazarı!
Çin ne yaptı mesela… Senelerce fiyatla rekabet etti. Ama sonra ne yaptı… İmalatını ve teknolojilerini yükseğe çıkardı, yeni teknolojileri geliştirdi ve kalifiye çalışanlar oluşturdu ve kendini tamamen onlara ait bir sınıfa yerleştirdi.
Bunu yapmamak bence ülke ekonomimize vurulan bir darbe olur.
Gülderen SOMAR BA. BSC. MBA.