DIŞ HABERLER – Rusya-Ukrayna savaşı, on binlerce Ukraynalının güvenlik arayışıyla kendi ülkelerinden kaçması nedeniyle bir mülteci krizini tetiklemenin eşiğinde.
BM mülteci ajansına göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta erken saatlerde işgal emri verinden bu yana geçen günlerde 50 binden fazla Ukraynalı ülkeyi terk etti. Çoğu komşu ülkeler olan Polonya ve Moldova’ya kaçtı.
Polonya 1 milyon mülteciyi kabul etmeye hazırlanıyor
Son günlerde Polonya içişleri bakanı Ukrayna’dan 1 milyon kadar mültecinin gelmesi için hazırlık yapmakta olduğunu söyledi. Ülkenin komşusuyla zaten güçlü bağları var. Ukraynalılara 2020 yılında AB’de çalışmak ve okumak için ilk kez 600.000’den fazla oturma izni verildi ve bunların% 81’i Polonya’dan geldi. Polonya’da 2 milyon kadar Ukraynalının yaşadığı ve bunların çoğunun Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinden sonra kendi ülkelerinden kaçtığı tahmin ediliyor.
Polonya zaman zaman Ukraynalı göçmenleri başka türlü düşmanca göç politikalarından saptırmanın bir yolu olarak kabul ettiğine işaret etti. Maliye Bakanı Mateusz Morawiecki’ye ülkenin 2017’de çatışmalardan kaçan Müslüman mültecileri karşılama konusundaki isteksizliği sorulduğunda, ülkesinin 1 milyondan fazla Ukraynalıyı kabul ettiğini belirtti. Ancak Polonya, Kasım ayında Belarus sınırından geri itilen yüzlerce kişinin kanıtladığı gibi, hala birçok göçmen ve mülteci için istenmeyen bir yer olmaya devam ediyor.
Ukraynalıları kabul etmeye hazırlanan diğer yakın ülkeler arasında 500.000’e kadar kabul edebileceğini söyleyen Romanya’nın yanı sıra Slovakya ve Çek Cumhuriyeti de yer alıyor..
Rusya-Ukrayna krizini 2015’ten farklı kılan nedir?
Milyonlarca mültecinin AB üyesi ülkelere kaçma olasılığı, 1,3 milyon göçmenin Orta Doğu ve Afrika’daki savaştan zarar görmüş ülkelerden Avrupa’ya kaçtığı 2015’ten görüntüleri çağrıştırıyor. Ancak Göç Politikası Enstitüsü’nde politika analisti olan Kate Hooper, bu krizin zaten birkaç açıdan farklı göründüğünü söylüyor. Bir kere, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Ukraynalı komşularının büyük bir kısmını kabul etme istekleri, 2015 krizi sırasında “mültecileri kabul etme konusundaki isteksizliklerinin keskin aksine” duruyor.
Ayrıca, Ukraynalılar 2017’den bu yana AB ülkelerine vizesiz girmekte özgürler, bu da komşu ülkelerde güvenlik aramayı kolaylaştırıyor.
Ancak görünüşte daha misafirperver bir ortama rağmen, bazı Avrupa ülkeleri, bazı insani yardım kuruluşlarının tahmin ettiği gibi, 1 ila 5 milyon Ukraynalının kaçması durumunda yeni gelenleri alma, işleme ve yardım etme kapasitelerini ölçeklendiremeyebilir. Hooper, bu tahminin ortaya çıkması halinde, “Avrupa Birliği ve uluslararası dairelerin bu cephe ülkelerine destek sağlamaları gerekeceğini” söylüyor.