Üretimde yeni boyut: 3B yazıcılar ve Türkiye’deki kullanımı

spot_imgspot_img

3 Boyutlu Yazıcı temel olarak bakıldığı zaman; bilgisayar ortamında saklanan sayısal verinin fiziksel gerçek nesnelere dönüştürülmesini sağlayan cihazlardır. Bu teknoloji, geleneksel imalat yöntemleri gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geometrileri de üretebilmektedir. Bu teknoloji her ne kadar yenilikçi ve özgün bir yapıya sahip olmasına rağmen ilk uygulamaları 80’li yıllara dayanmaktadır. Son 20 yıl içerisinde hızlı prototipleme alanında fazla ilgi görmesi bu teknolojilerin yaygınlaşmasına destek olmuştur. 2006 yılında başlayan REPRAP (kendin yap, kendin geliştir) projesi sayesinde birçok sıradan kullanıcı, hobi sever, kendin yap kültürüne sahip kişiler bu cihazları kullanmaya başlamıştır. Goshen (2013) ‘in de belirttiği gibi bu projenin başlangıcından 3 yıl gibi kısa bir süre sonrasında bir çok şirket açık kaynak olarak 3 boyutlu yazıcıları üretmek ve satmak için REPRAP projesine dahil olmaya başlamıştır.

3 boyutlu üretim, masaüstü imalat ya da (additive manufacturing) katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir. 3D Yazıcılar, üretimi gerçekleştirebilmek için birçok farklı teknoloji kullanabilmektedirler. Teknolojiler arasındaki farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile alakalıdır. 3D yazıcıların kullandığı bazı teknojileri sıralamak gerekirse,  Seçici Lazer Sinterleme – SLS (SelectiveLaserSintering), FDM (FusedDepositionModeling), Stereolithograhpy en çok kullanılan 3B yazıcı teknolojileri arsındadır.

Kişisel bilgisayarların veya mürekkep püskürtmeli-lazer yazıcıların gelişmesine benzer bir şekilde, 3B yazıcıların da satın alınabilme olanağının artması ile yaygınlaşmaya başlamasını sağlamıştır.  Ancak birbirinden oldukça farklı üretim biçimleri ve malzeme kullanımı dolayısıyla bir standarttan söz etmek henüz mümkün değildir. Bu bağlamda farklı tekniklerden ve oldukça farklı büyüklüklerdeki, oldukça farklı fiyat aralıklarında makinelerden söz edilebilir. Burada hangi amaçla 3B yazıcıların kullanıldığı çok önem kazanmaktadır. Çünkü analiz yapmak için ölçekli modelin oluşturulması için ürün üretilebileceği gibi direkt olarak bir parçanın yerine kullanılması için de bir ürün üretilebilir. Ya da mikron kalınlıkta hassasiyet gerektiren üretimler için de kullanılabileceği gibi hassasiyet gerektirmeyen kaba modellemeler için de kullanılabilir.

Yazar: Kemal ŞAHİN

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Haziran 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!

Uygulamaya erişmek için tıklayınız… 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı