Vadeler tüm işletmelerde satınalma, satış, finans birimlerinin ortak çalışarak ile yönetmeye çalıştıkları çok boyutlu bir süreçtir. Satınalma birimlerinin de üzerinde ehemmiyetle durup yönetmesi gereklidir
Vade efektif satınalmanın karşısında bir kısıt olarak değerlendirilebilir. Satınalma birimleri en uygun fiyatı yakalamak istediklerinde vade ödün vermeleri gereken bir araç olarak karşılarındadır. Vade baskısı; yani bir kısıt olarak vade geleneksel finans yapısına sahip işletmelerde daha çok hissedilir. Bununla birlikte her vakit satış vadesinin kısa olması ve alış vadelerinin uzun olması amaçlanan bir tablodur; ancak bunu belirlemek genellikle işletmenin elinde değildir. Pazar şartları, sektör, dönemsellik, ürün/hizmet çeşidi gibi rekabet adı altında gruplayabileceğimiz unsurlar ödeme vadelerinin oluşmasında etkendir.
Vade; aynı zamanda tedarikçi ve alıcılar arasında piyasalarda bir denge unsurudur. Sektöre, bölgeye göre ve işleme (ürüne) göre farklılık gösterse de hem sektörel hem de bölgesel olarak sağlıklı bir iş çevresi oluşabilmesi için bu denge çok önemlidir. Özellikle küçük işletmeleri, sanayi sitelerini, ticarethaneleri barındıran sektör ve bölgeler için hayati öneme sahiptir.
Böyle bir işlev ortadayken alış ve satış vadeleri dengede olmayan işletmeler; eğer işletme sermayesi ve karlılık da yetersiz ise finansal dengeyi kuramazlar. Kısa ve uzun vadeli borçlanmak zorunda kalırlar. Dengenin bozulduğu dönemler; banka kredilerinin geri çağrıldığı dönemlerde olduğu gibi iş çevrelerinde ciddi sorunlara ve huzursuzluklarla beraber işletmelerin kapanmasına kadar uzanan bir durum ortaya çıkartır.
…
Yazar: Hamza BULUT
Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Haziran 2014 sayısında bulabilirsiniz.!
Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!