Dış ticaret ve lojistik alanında uzman kadrosuyla hizmet veren Ünsped Gümrük Müşavirliği, yurt dışında 12 ülkede de faaliyetlerini sürdürüyor. Firmanın ortağı Yusuf Bulut Öztürk, dijital gümrük işlemlerinde yapay zeka programlarını da aktif olarak kullandıklarını söyledi. Yeni Nesil Gümrükleme alanında iddialı olduklarını vurgulayan Öztürk, Ulaşım Dergisi’ne verdiği röportajda firmanın geleceğine dair önemli ayrıntıları paylaştı.
Ünsped Gümrük Müşavirliği olarak faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Elbette, Ünsped olarak önceliğimiz daima güçlü insan kaynağımızı artırmak ve iş gücümüzü müşteri memnuniyeti esasında tutmaktır. Bu kapsamda Ünsped’ de yürütülen tüm işler, gücünü bu anlayıştan alır. Kısaca bahsetmem gerekirse, Ünsped Gümrük Müşavirliği olarak, inovatif yöntemlerle yeni ürünler, yazılım sistemleri, malzemeler, cihazlar, ekipmanlar, prosedür ve yeni prototiplerin üretilmesini sağlıyor, firmaların talebi doğrultusunda baştan sona tüm dış ticaret süreçlerini yönetiyoruz. Ayrıca dış ticarete konu ürünlere ilişkin tedarik zincirinin takibi ve raporlanmasını sağlıyor ve teminat işlemlerini profesyonel ekiplerle takip edip, raporluyoruz. Ayrıca bünyemizde yer alan uzman kadromuzla her geçen gün hizmet ağımızı daha da genişletiyoruz. Bu anlamda dış ticaret ve lojistik alanında sunduğumuz profesyonel, dijital ve entegre çözümler sayesinde ‘Yeni Nesil Gümrüklemenin’ tek adresiyiz diyebilirim.
Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz. Gümrük hizmetleri bundan nasıl etkilendi? Dijital Gümrükleme işlemleri nasıl gerçekleşiyor?
Tabi ki çağın gerekliliklerini asla yadsıyıp, inkâr edemeyiz. Dünya değişiyor ve sadece bu değişime ayak uydurabilenler sektörde kalıcı olabilir. Eğer yeniliğe direnirseniz, tarihin tozlu sayfalarına karışmanız kaçınılmazdır. Bu anlamda gümrük sektörünün herkesin gözünde, daima geleneksel tavırların ve işleyişin benimsendiği bir yapıyı temsil ettiğinin de farkındayım. Fakat değişen veya dönüşen bir sistem de geleneksel bakış açısını tamamen terk etmek nasıl mümkün değilse, yeniliğe ısrarla direnmekte bir o kadar mümkün değildir. Bu anlamda teknolojinin gümrüğe yansımalarının olumlu yönde olduğu kanaatindeyim. Çünkü dijitalleşmeyle beraber, ticaret yapma şeklimiz de değişti. Hızla gelişen teknolojik uygulamalar, sadece mal ticaretini etkilememekle kalmayıp, uluslararası ticarette hizmet sektörünün büyümesini de kolaylaştırdı.
Bu da ulaşılabilirlik ve global ölçekte işlevselliği yüksek, gümrük hizmetlerinin gelişmesini sağladı. Kısaca dijitalleşme ticaretin hızını, alanını ve erişim gücünü arttırdı.
Dijital gümrük işlemlerine bakıldığında, yapay zekâ temelli programlar, Blok Zincir (Blockchain), Müşteri Çalışma Portalı gibi projeler, gümrük otomasyon sisteminin getirdiği kolaylıklar ve aynı zamanda risk yönetimi uygulamasına geçilmesi sayesinde, daha etkin gümrük denetimi yapılmasının sağlandığı ve böylece gümrük işlemlerini yasal kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilerin işlemlerinin kolaylaştığı görülmektedir.
Firma olarak müşterilerinize lojistik hizmeti veriyor musunuz? Depolama alanınız var mı?
Evet, tabi ki veriyoruz. Genel merkezi İstanbul’da bulunan firmamız, Türkiye genelinde ticari potansiyeli olan tüm vilayetlerde ve limanlarda görev yapan tecrübeli, uzman ve yetkin çalışanlarıyla, müşterilerimizin taleplerini karşılar. Ayrıca stratejik olarak konumlanmış lojistik merkezlerimiz sayesinde, İstanbul başta olmak üzere, tüm bölgelerdeki müşterilerimize depo ve antrepo çözümleri sunuyoruz. Depolama ve depo yönetimi, dağıtım ve e-ticaret lojistiği gibi birçok alanda faaliyet gösteren firmamız, yüksek standartlarda depolama alanları, son teknoloji ekipmanlar ve uzman kadrosu ile müşterilerin ihtiyaçlarını en üst düzeyde karşılar.
Avrupa’da hangi ülkelerde hizmet veriyorsunuz? Yurt dışında yapmış olduğunuz iş birliklerinin detaylarını anlatır mısınız?
2022 yılı itibarıyla, 12 Avrupa ülkesinde müşterilerimize gümrükleme ve lojistik alanda hizmet sunuyoruz. Bu ülkeler; Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, İsveç, Birleşik Krallık, İsviçre, Finlandiya, İrlanda, Polonya ve İspanya’dır. Tabi bu ülkeleri ilerleyen dönem de daha da artırmayı hedefliyoruz.
İleriye dönük birtakım hedeflerimizi oluştururken, bir o kadar da güçlü iş ortaklarıyla ilerlemenin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Çünkü çalışma arkadaşlarınız sizin bir nevi temsilinizdir. Şirket güvenilirliğinizin bir yansımasıdır. Bu nedenle ben, kişisel olarak güvenilirlik ve güçlü takım arkadaşlarının, sizi diğerlerinin hep bir adım ötesine taşıyacağına inanırım. Bu kapsamda kurduğumuz iş birlikleri de bu bakış açısının bir sonucudur. Bu nedenle AEB ve Custom Support gibi güçlü şirketlerle ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bu iş birlikleri sayesinde birlikte hareket ederek, gümrük sürecinde şeffaflığı ve müşteri memnuniyetini artırmayı ve gümrük hizmetlerinde de dijitalleşmeyi sağlıyoruz.
Bu bağlamda 80 farklı ülkede 7.000’den fazla müşteriye nakliye ve depo yönetimi, gümrükleme, ithalat ve ihracat yönetimi, yaptırım listesi taraması ve ihracat kontrol hizmeti sağlayan AEB, ‘Gümrük Müşavirliği Entegrasyon’ yazılımını ve gümrük müşavirliği iş birliğini dijitalleştirerek; maliyet tasarrufu ve yasal güvence sağlar. Hepsinden önemlisi, tüm bu süreci hızlandırır. Hız da bizim sektörümüz için oldukça önemlidir. Ayrıca bu yeni iş birliği modeli sayesinde, AEB müşterileri, Türkiye’de hızlı ve verimli gümrükleme işlemleri için gümrükle ilgili tüm verileri otomatik olarak Ünsped’e aktarabilirler.
Custom Support ile olan iş birliğimizde de yine aynı şekilde başarılı işlere imza atıyoruz. Bu iş birliği ile müşterilerimizin ithalat, ihracat, transit, antrepo ve diğer gümrükleme işlemleriyle beraber, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmesinde ve diğer tüm gümrük ve dış ticaret süreçlerinde hızlı, entegre ve kolay dijital çözümler sunuyoruz.
Şirket olarak hem Customs Support Group ile hem de AEB ile kurduğumuz çözüm ortaklığıyla, hizmet alanımızı global ölçeğe taşımanın gururunu yaşıyoruz.