Yükseköğretimde Yeni Normal: “Hyflex” Eğitim

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

Online eğitim, hibrit eğitim, blended learning derken pandemi ile dijitalleşen hayatımıza bir kavram daha girdi: HyFlex öğrenme… “Hybrid” ve “flexibility” kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuş bir sözcük olan ‘HyFlex’; öğrenme, çevrim içi ve yüz yüze eğitim bileşenlerinin tek bir derste harmanlanması ve öğrencilere ne zaman ya da nasıl katılım sağlayacağı konusunda seçme şansı yani esneklik sunması olarak tanımlanıyor. Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’a göre yükseköğretimin yeni normali de ‘HyFlex’ eğitim-öğretim olacak.

KARASAR: YENİ NORMAL, ‘HYFLEX’ EĞİTİM-ÖĞRETİMİ GEREKTİRİYOR

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle eğitimde zorunlu bir dijital dönüşüm ile karşı karşıya kaldık. Aniden hayatımızın merkezine yerleşen uzaktan eğitim, yeni öğrenme ve eğitim tekniklerini beraberinde getirdi. Dr. Görkem İldaş’ın hazırlayıp sunduğu Yolun Başındayken programında konuşan Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’a göre üniversitelerin de bu duruma ayak uydurması şart… Üniversitelerin, akademik olarak kaliteden ödün vemeden bir konfor alanı yaratması, öğrencilerin de kendi konfor alanlarında zaman ve mekandan bağımsız olarak derslere ulaşabilmesinin önemine dikkat çeken Karasar, ”karma, model geleceğin vazgeçilmez modellerinden biri olacak” diye konuştu.

”KARMA MODEL GELECEĞİN VAZGEÇİLMEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”

”Karma model insan kaynağı başta olmak üzere pek çok anlamda tasarruf sağlayacak” diyen Karasar’a göre dijital dönüşümden yakın gelecekte kampüsler de nasibini alacak. ”Kampüsler işlevsiz kalacak, koordinasyon ve yönetim merkezi haline gelecek.” diyen Karasar, ‘HyFlex’ eğitimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. ”Bu kavram, esnek öğrenme imkanları sunmak anlamına geliyor. Bu da üniversitelerin teknolojik altyapı da dahil olmak üzere bütün süreçlerini gözden geçirmelerini gerektiriyor” diye konuşan Karasar, idari ve akademik kadroların bu esnek ve teknoloji tabanlı yapıya ayak uyduracak şekilde geliştirilmesi ve desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

UZAKTAN EĞİTİM KALICI MI OLACAK? 

Uzaktan eğitimin pandemi sonrasındaki dönemde de devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Karasar, öğrencilerin de akademisyenlerin de yaklaşık yüzde ellisinin uzaktan eğitim modelini desteklediğini hatırlattı; bu noktada öğrenciler kadar akademisyenlerin de 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olmasının önemine dikkat çekti.

”AKADEMİSYENLERE DE YETKİNLİK ŞART”

Karasar, ”hizmet içi eğitimleri hiç ihmal etmemek gerektiğini bir kez daha gördük. Kriz yönetimi, acil durumlarla başa çıkabilme, yeniliklere uyum sağlayabilme, esneklik gibi  21. yüzyılın yetkinliklerini akademisyenlerimize kazandırmaya gayret ettik. Dolayısıyla, ihtiyaçların nasıl giderileceğinin de bir eğitim konusu olduğunu gördük.” şeklinde konuştu. Maltepe Üniversitesi bünyesinde kurulan ‘Öğrenme ve Öğretme Merkezi’ne dikkat çeken Karasar, ”öğretim üyelerimize, dijital ortamda öğrenme ve öğretmenin nasıl gerçekleşeceğini ve bu anlamda ölçümleme, yani ölçme ve değerlendirme mekanizmalarının da nasıl işleyeceği konusunda mentorlük etmeye çalıştık” dedi.

SINIFLAR STÜDYOYA DÖNÜŞTÜ 

YÖK’ün raporuna göre, vakıf üniversiteleri içinde lisans düzeyinde en fazla online ders ve canlı sınıf uygulaması yapan üniversite olan Maltepe Üniversitesi, uzaktan eğitim ders videoları konusunda da bir rekora imza attı. Bin civarında üretilen uzaktan eğitim ders içerik ve videoları hakkında da bilgi veren Karasar, dersliklerin stüdyo ortamına dönüştüğünü söyledi. ”Sinema kurgusu kalitesinde dersler çektik.  Yaklaşık 15-20 dersliğimizi stüdyo ortamına dönüştürdük. Buralarda greenbox stüdyoları kurduk. Canlı derslerin yanı sıra 1000 civarında uzaktan eğitim dersi ürettik.” diyen Karasar, bu içeriklerin dünyanın sayılı üniversitelerinin de yaptığı gibi açık kaynak olarak üniversitenin web sitesinde yerini alacağını sözlerine ekledi.

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı