Pazarlamanın zaman içerisinde değişiminde en önemli etmen “müşterinin yeri” olmuştur. 1900’lerin başında karşılanamayan talepten dolayı üretim odaklı anlayışla “en fazla ürün nasıl üretirim” sorusuna cevap aranan anlayış yerini, arzın talebin üzerine çıkmaya başladığı 1900’lerin ikinci yarısından itibaren “satış yeteneklerimi nasıl geliştiririm” sorusuna cevap aramaya bırakmıştır. 1900’lerin son çeyreğinde ise; zorlayıcı satış tekniklerinin geçerli olmadığı görülmüş ve müşterinin istek ve ihtiyaçları ön plana çıkarılarak modern pazarlama anlayışına geçilmiştir.
Modern pazarlama anlayışı müşteri odaklı anlayıştır. Müşteri artık yatırım fikrinden satış sonrasına kadar tüm süreçte yer edinmiştir. Bu aşamanın en önemli değişimi pazarlama arsştırmalarının önemini arttırmasıdır. Başarının anahtarı müşteri ile iyi ilişkiler geliştirmektir, bunu sağlamanın yolu ise onları anlamaktan geçmektedir, bu yüzden düzenli pazarlama araştırmaları yapılması gerekmektedir.
Bu süreç müşteri ilişkileri yönetimi kavramını gündeme getirmiştir. Artık düzenli olarak müşteri bilgisi toplanmaktadır.
Peki, bilgileri toplamak sizce yeterli midir? Sizce analiz edilmeyen bilginin, kullanılabilir hale getirilmeyen verinin işletmelere herhangi bir faydası var mıdır?
Zaman içindeki bu değişim müşteri ile ilişki kurmanın ötesine gitmeye başlamıştır, müşterisi ile samimiyet kuran, onlara dost olan işletmelerin başarılı olabileceği dönemi yaşamaya başladık. Peki, müşteri ile samimiyeti nasıl kuracağız?