Lojistik kavramı iş hayatımıza girdiğinden beri sürekli değişik iş modelleri ile karşılaşıyoruz. Son olarak özellikle Irak ve Türkmenistan’a giden lojistik şirketleri yeni iş modelleriyle katma değer yaratıyorlar.
Bu yeni iş modelinde lojistik firmaları Irak’taki ve Türkmenistan’daki firmalara lojistik hizmet dışında malzeme tedarikinde bulunuyorlar. Bu yeni iş modelinin çıkışında da Türk lojistikçisinin girişimcilik ruhu önemli bir etken. İlk olarak Türkmenistan’dan örnek verecek olursak. Türkmenistan’a taşıma işi yapan Türk nakliye firmaları ile Türkmen firmaları arasında zamanla karşılıklı güven oluşuyor ve Türkmen firmalar biz sürekli çeşitli ülkelerden mal alıyoruz. Bize taşımanın yanında malzeme tedarikini sen sağlayabilir misin diyorlar. Girişimci Türk lojistikçisi Siz Bana ürün listesini verin fiyatları vereyim onaylarsanız neden yapmayayım diyor. Ve böylelikle yeni iş modelinin başlangıcı yapılıyor.
Türk lojistik firmaları öncelikle kendi bünyesinde satınalma departmanı oluşturuyor ve ürün listesindeki ürünlere göre pazar araştırması yapıp, Türkmenistan’daki firmaya ürün fiyatları veriyor ve onaylatıyor. Ve yeni iş modeli böylelikle başlamış oluyor.
Türk lojistik firmaları öncelikle kendi bünyesinde satınalma departmanı oluşturuyor ve ürün listesindeki ürünlere göre pazar araştırması yapıp, Türkmenistan’daki firmaya ürün fiyatları veriyor ve onaylatıyor. Ve yeni iş modeli böylelikle başlamış oluyor.
Şimdi bir Türk lojistikçisi Türkmenistan’daki 4 firmanın Türkiye’deki satınalma operasyonlarını yönetiyor. Malı satın alıyor gümrüklüyor Türkmenistan’a taşıyor ve satıyor. Bunları yaparken etiketleme, ürün birleştirme, ayrıştırma, envanter yönetimi gibi katma değerli hizmetlerde veriyor. Aynı şekilde şuanda Irak’a mutfak gereçleri ve elektrikli ev aletleri satan Türk lojistik firmaları da var. Hatta bu yıl başında bir Türk lojistik firması yabancı sermayeli bir şirketin Irak distribütörlüğünü bile aldı. İmkan tanındığında bizim lojistik firmalarının da nasılda yeni projelere imza attığını görüyoruz. Özellikle yeniden yapılanan Irak’ta yatırım fırsatları bizim açımızdan çok önemli. Kar oranlarını da düşünecek olursak Irak pazarı komşu ülke olan Türkiye için önemli bir pazar. Bu yeni iş modelinin yaygınlaşmasıyla Irak ve Türki cumhuriyet pazarlarına yabancı olan Avrupalı lojistik firmalarının önüne geçecek ve hem kültürel yakınlık hem coğrafi yakınlık avantajıyla Türk lojistik şirketleri büyümek için büyük avantaj kazanacaklar. Bence şimdiden bu ülkelere altyapı yatırımlarını yapıp ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz.
Bu yeni iş modelini ortaya çıkaran Türk lojistikçilerini tebrik ediyorum. Umarım Türkiye ileriki yıllarda lojistikçisiyle daha büyük işler başaracaktır.
Erkan Başboğa
Genel Müdür
ASBİR Antrepo
Bu yazı Satınalma Dergisi Temmuz 2013 sayısında yayınlanmıştır.