Birçok insan gücü olmadığı için değil hedefi olmadığı için yol alamaz…
“Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır” deseler de, dünyaya gelirken emrine asansör verilen insanların varlığını da hepimiz biliyoruz. Emrinize tahsis edilmiş bir soyisminizle açılan bir asansör kapınız yoksa, hedefinizi belirleyip yola koyulun derim.
Kime Göre, Neye Göre Başarı?
Başarısızlık diye bir şey yoktur aslında. Eğer başarısızlık diye bir kavram olsaydı, öğretmenine göre diğer çocuklardan yavaş ve zihinsel engelli olarak nitelendirilen Albert Einstein, 1921 yılında Nobel Fizik ödülüne layık görülmezdi.
Ya da Stephen King Carrie romanı için bu kitap satmaz diyen adamlara inat hedeflerinin uğruna savaşmasaydı şimdi bu roman 350 milyon kopyadan fazla satar mıydı?
Örnekleri çoğaltmak mümkün. İnanç biterse başarı başarısızlıkla sonuçlanır.
Türk tarihinde askerlerimiz, ilk defa ülküleri uğrunda yüce bir amaçla savaşmış bulunuyorlar. Askerlerimiz ayakları altında bir metre yüksekliğinde çukur, çamur bulunmasına rağmen düşmanlarına karşı koşa koşa, sevine sevine gidip savaşmışlardır. 1925 (Atatürk’ün S.D.V, s. 35)
“Başarılı olmak için mutlaka başarısızlıklarla tanışmalıyız.”
Ali topu tut.
Ali topu tutarsa başarılı, tutamazsa başarısız oldu öyle mi?
Ya da 5 yaşındaki bir çocuğa 2 kere 2 kaç eder diye sordunuz çocuk boş boş suratınıza baktı, gülüp geçtiniz. Aynı soruyu 10 yaşındaki çocuğu sordunuz çocuk birkaç saniye düşündü diye, daha 2 kere 2 kaç eder onu bilmiyor diyip yargıladınız. Başarı kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyorsa başarısızlık diye bir şey de olmamalı diye düşünüyorum.
Kime göre, neye göre başarı? Ya da başarısızlık ölçütü nedir?
O zaman şunu demek doğru bir tespit midir?
Beklenti = Başarısızlık
Peki beklenti bir hedefin karşılığı mıdır?
Bu kimin hedefi olmalı?
Neye göre belirlenmeli?
Her gün yaptığınız her işte başarılı olmak parmaklarınızın ucunda bunu biliyor muydunuz?
Günlük bin adım atan bir kişi beklentisini 100 adım diye belirlerse sonuç olarak kişi kendini başarılı sayması kadar doğal bir şey yokken, yöneticileri tarafından bin adım atan, atabilen bir kişiye on bin adım hedefi koyarsanız kişi başarısız mı oldu diyeceğiz?
Başarı sizin parmaklarınızın ucundaysa, başarısızlığınız da sizin hakkınızda karar veren kişilerin elinde diyebilir miyiz?
“Ölçmezseniz yönetemezsiniz” derim her zaman.
Bakın Mustafa Kemal ATATÜRK ne demiş;
“Bütün bu başarı, yalnız benim eserim değildir ve olamaz. Bütün başarı, bütün milletin karar ve imanıyla çalışmasını birleştirmesi sonucudur; kahraman milletimizin ve seçkin ordumuzun kazandığı başarı ve zaferlerdir.”
1928 (Atatürk’ün S.D. II, s. 76-77)
Başarı için onlarca resim, çizelge, formül, özlü sözler varken başarısızlıktan neden utanır insan?
Ben hayatım boyunca mükemmelliyetçi kişiliğe sahip oldum, lakin başarısızlıklarımdan hiç utanmadım. Hatta başarı varsa paylaştım, başarısızlıklarımızı tek başıma sahiplendim. Başarı belgesi nasıl insanları mutlu ediyorsa aslında başarısızlık belgesine de sahip çıkmalı insan.
Başarısızlıkla nasıl başa çıkılır?
Öncelikle başarısızlığı kabul etmekle işe başlayalım, neden başarısız olduk?
Nerede hata yaptık?
Beklentilerimiz gerçekçi mi?
Bir sonraki adımda ne yapmalıyım?
Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlara ulaşmak nasıl mümkün değilse, daha iyiye ulaşmak için de aynı şeyleri yapmamaktan vazgeçmemiz gerektiğini bilmemiz gerekmekte.
“Asla unutmayın, başarı sizsiniz.”
2019 yılının 365 gününü daha acısı ile tatlısı ile geride bıraktığımız zaman diliminde giden yılın ardından mı yoksa gelen yıl için mi kutlama yapılır bunu kimse bilemezken, geçmiş yıllarımızın muhasebesini yaparsak geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyebiliriz kanaatindeyim. 10 dakikanızı ayırıp ömrünüzün geçen kısmının muhasebesini yapın. Bir tarafa sizi mutsuz eden, diğer tarafa sizi mutlu eden şeyleri yazın. Sizi tebessüm ettiren ne varsa onları 2020 yılında yaşamaya, mutsuz edenlerden de kurtulmaya bakın. Unutmayın siz bir ağaç değilsiniz, dilediğiniz zaman yerinizi değiştirebilirsiniz.
Son zamanlarda Türkiye’nin en büyük sorunu iletişimsizlik, diliyorum ülkemiz ve dünya için 2020 iletişim ve lojistik yılı olur.
Asla unutmayın lojistik bisiklet sürmeye benzer. Durursanız düşersiniz. Bu yüzden pedal çevirdiğiniz sürece bisikletin üzerinde kalmaya devam edersiniz.
Google’da umut ile ümit arasında ne fark vardır diye arama yaparsanız milyonlarca yoruma denk gelirsiniz. Bana göre o iki nokta karar vermeyi sizin elinize bırakıyor.
Umut medet ummaktır.
Ümit kişinin iradesine bağlıdır.
2020 yılının beklentilerinizi karşıladığı, hayallerinizi ulaşılabilir yerlere serdiğiniz ve istediğiniz zaman toplamaya çıktığınız bir yıl olması ümidiyle…