Uluslararası Çevre Kaynaklı Yönetim – Organizasyon Sorunları için Çözüm Önerileri

Arif Tan
Arif Tan
Lisans : Dokuz Eylül üniv. - Makine Müh. Yüksek Lisans : Marmara Üniv. - MBA Doktora : Zürih Üniv.( Royal ) - Ekonomi ( halen ) Üniversite yıllarımda dergi editörlüğü
spot_imgspot_img

Uluslararası işletmelerde uluslararası çevre ile ilgili çözüm önerilerimi, uluslararası çevrelerin birbirlerini etkilemesi nedeniyle ayrım yapmadan sıralayacağım.

Çevre kaynaklı organizasyon sorunları için çözüm önerilerimi şöyle ifade edebilirim;

1-) Dil ile ilgili sorunlar, etkili yabancı dil kursları ve yurt dışı eğitimleri verilerek çözülmeye çalışılmalıdır.

2-) Yabancı ülkelerde görev alacak personel ve ailelerine gerektiğinde gidecekleri ülke ile ilgili, seminer niteliğinde eğitimler verilmelidir.

3-) Din ve inanç sistemleri ile kutsal değerlere saygı gösterilmeli ve herkesin kendi dininin gereklerini yerine getirmesi için kolaylık sağlanmalıdır.

4-) Faaliyet gösterilecek ülkenin örf, adet, gelenek, görenek ve inançlarına saygı gösterilmeli ve yapılabilecek etkinliklere kolaylık sağlanmalıdır.

5-) Görev alınacak ülkedeki bayram ve önemli günlerde personelin, muhatapların ve halkın bayramları ve önemli günleri kutlanıp hediyeler verilmelidir.

6-) Özellikle kültürüne yabancı olduğu bir ülkeye yeni atanan bir yöneticinin o ülkenin kültürüne ve koşullarına uyumu 2 yıl kadar sürdüğünden sık sık yönetici değiştirmemek gereklidir.

7-) Göze görünmeyen; çalışan bağlılığı, marka değeri, dürüstlük ve beceri gibi değerli kaynaklara önem verilmelidir.

😎 Yöneticiler tutarlı olmalıdır.

9-) İşletme liderlerinin çalışanların motivasyonunu, yeteneklerini ve becerilerini geliştiren tutum ve davranışları alt kültürlerin oluşmasına ve değişmesine yardımcı olur.

10-) Gerektiğinde kültürü, tüzel sorumluluğu, performans yönetimini, açık ve kesin yön duygusunu teşvik edecek şekilde yönlendirmeliyiz.

11-) Yöneticiler için en önemli eğitim ve beceriler; adil olmak, tasarımcı olmak, geliştirici olmak ve beklenmedik sorunlarla başa çıkabilmeyi bilmektir.

12-) Yetenek ve kültür stratejik açıdan bir iş süreçleri kümesidir ve merkezi olarak yönetilmesi gerekir.

13-) Yerel ülkedeki vergi kanunları, faiz oranları, ücretler ve gümrük uygulamaları vb. gibi konular yönetim-organizasyon yapısına yansımalıdır.

14-) Sürdürülebilir bir çevre oluşturma yolunda kamu politikalarının değiştirilmesine yardımcı olunmalıdır.

15-) Politik müdahaleler insanları ve yöneticileri sıksa da politik müdahalelere konu olan hususlar ciddiyetle ele alınmalı ve çözülmeye çalışılmasıdır.

16-) Faaliyet gösterilen ülkenin ekonomik bloklara üyelikleri ile diğer ülkelere yapmış olduğu fiili ekonomik anlaşmalar işletmenin yönetim-organizasyon anlayışına yansımalıdır.

17-) Dünya ekonomisi ile ilgili problemler ve konjonktürel sorunları dikkate alan bir yönetim-organizasyon anlayışı gereklidir.

18-) Özellikle gelişmekte olan ülkelerde devlet iş faaliyetlerine ve piyasaya daha çok müdahale ettiği için hükümet ve devlet organlarıyla iyi ilişkiler kurmak gereklidir.

19-) Yüksek becerikli kişileri istihdam etmeye çalışmalıyız.

20-) Kültürel etkiler nedeniyle uluslararası işletmelerin ürün markalarında isim değişikliğine gidilebilir veya yeni markalar oluşturulabilir.

21-) Uluslararası işletmelerdeki yöneticilerin, gittikleri ülkelerdeki kültürleri, sosyal ve siyasal yapıları öğrenmeleri önemli bir zorunluluktur.

Arif Tan
Arif Tan
Lisans : Dokuz Eylül üniv. - Makine Müh. Yüksek Lisans : Marmara Üniv. - MBA Doktora : Zürih Üniv.( Royal ) - Ekonomi ( halen ) Üniversite yıllarımda dergi editörlüğü

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı