KAHRAMAN FAİZ
TCMB’nin PPK toplantısı 21 Ekim 2021 tarihinde idi. Piyasadaki ekonomistlerin PPK toplantısı öncesi faiz konusundaki tahminlerini söylediklerinde;
- Faizler sabit kalır
- Faizler arttırılır zira enflasyon öngörülenden daha fazla arttı
- Faizler 50 baz (yarım) puan düşürülür
- Faizler 100 baz puan düşürülür
Şeklinde görüşlerini aktarmışlardı.
Doğrusu bir iki kurum dışında hiç kimse faizlerin 200 baz puan düşürülebileceğini tahmin etmemişti.
Oldukça sürpriz bir karardı. Piyasa enflasyonunu ele aldığınızda faizlerin enflasyonun üzerinde olması gerekir ki tasarruf sahiplerinin Türk Lirası yatırımlarının döviz yatırımına kaymasını önlemek esas nedenlerden biri olmalı. Enflasyon yukarı yönlü tırmanış gösterirken, piyasa gerçeklerinin tam tersine karar alıp, faizlerin aşağı çekilmesinden sonra dövizin haline bir göz atalım;
Son bir haftalık döviz grafiğine baktığımızda Dövizin TRL karşısında yükselişi % 3.4 oldu.
FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİ EKONOMİNİN GEREĞİ MİYDİ?
TCMB’nin faiz düşürme kararının ekonomik ve iktisadi bir karar olduğunu söylemek oldukça zor. Ekonominin gereği olarak alınmış bir karar olsaydı, bu faiz düşürme kararı sonrası piyasalar yangın yerine dönmezdi.
Kurların yükselmesi piyasadaki pahalılığı körükleyecek, yeni zamların gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Son akaryakıt zamları hangi nedenle yapıldı dersiniz? Dünya borsalarında ham petrol fiyatının yükselmesi az bir etken olsa da en büyük etken kurlardaki yükseliş oldu. Şimdi yeni akaryakıt zammı ve beraberinde haberimiz olan veya olmayan pek çok zam yapılacaktır.
FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİNİN ACI FATURASI
Ne kısa vadede, ne de uzun vadede 21 Ekm 2021 tarihindeki PPK’nin faizleri 200 baz puanın düşürmesinin acı faturası er veya geç ekonomik göstergelerde kendini gösterecektir. Bu faiz düşürülmesinin faturası yine mal ve hizmetlere zam olarak kendini kısa sürede gösterecektir.
2 Eylül 2021 tarihinden 22 Ekim 2021 tarihine kadar dövizin TRL karşısındaki yükselişi % 16.80 civarında oldu
KAHRAMAN FAİZ DÖVİZİN YÜKSELİŞİNİ DURDURAN YEGANE ARAÇLARDAN BİRİDİR.
Faize boşuna kahraman faiz demedik değil mi? Hain dövizin yükselişini engelleyen araçlardan bir tanesi elbette ki faizdir. Faizin önemli misyonlarından bir tanesi dövizin yükselişini frenlemek olduğunu düşündüğümüzde, faizi piyasanın gerçek seviyesinde tutmanın önemi oldukça büyüktür. Şöyle ki; faizler piyasadaki enflasyonun üzerinde olmalı ki tasarruf sahipleri, tasarruflarından zarar etmemeleri için döviz yerine Türk Lirası faize yönlenebilsin. Ancak enflasyon gerçek anlamda yüksekse, dövizin yükselişi de faizlerin üzerinde ise, faizlerin aşağı seviyelerde tutulmasının piyasa gerçeklerinin görülmediği anlamına gelir.
RİSK PRİMİ YÜKSEK BİR ÜLKEDE YABANCI YATIRIMCI DÜŞÜK FAİZE GELMEZ
Hangi kriterleri ele alırsanız alınız, faizler aşağı çekildiğinde, dövize talep artar, yabancı yatırımcı risk primi yüksek olan bir ülkede düşük faizle neden yatırım yapsın?
PİYASALARDAKİ GÜVEN
Dövizin yükselmesinin nedenlerinden bir tanesi de piyasada oluşan belirsizlikler ve söylemlerin getirdiği güvensizliktir. Piyasada güven yok ise, hem faiz yüksek olur, hem de döviz. Güven vermeyen piyasalarda gerçek enflasyonu görmezlikten gelip, hem faizi düşük tutup, hem de dövizi düşük tutmaya çalışmak olası değildir. Böyle bir fikir içinde olmak da hatada ısrar etmek anlamına gelir.
10 LİRA HAYAL Mİ?
Dolar 10 TRL olur mu? Hayal mi? Hiç de hayal değil Dolar bal gibi 10.- TRL olabilir. Tabii ki ne kadar zamanda doların TRL.10.- olması da önemlidir. Bir dövizin fiyatının alt ve üst noktası yoktur. Dövizin fiyatı, ekonomik koşullara göre, aşağı yönlü veya yukarı yönlü de hareket etmesi olasıdır.
HATÇE TEYZE 5 LİRA’DAN DOLAR SATIN ALAMAYACAK
Hatçe Teyze… Çok üzgünüm ki biriktirdiğiniz tekaüt maaşı ile Dolar alamayacaksınız. Nasıl anlatırım Hatçe Teyze sana piyasanın dinamiklerini.
REŞAT BAĞCIOĞLU
sağolun Üstadım. güzel bir yazıydı.