Başarılı kuruluşlar her zaman iyileştirme odaklı çalışırlar.
Kuruluşun mevcut performans seviyesinin sürdürülmesi için, iç ve dış hususları / durumları ile ilgili değişiklere tepki verebilmesi ve yeni fırsatların yaratılması için iyileştirmelerini görebilmeli bu da önem arz etmektedir.
Bu nedenledir ki, bağlamdaki / içerikteki değişikliklerde, kurumsal yeteneklerinde, müşteri memnuniyetinde ve proses performanslarında iyileşme ihtiyacı doğacaktır.
İç / dış hususlardaki etkilerden dolayı ki iyileşme ihtiyaçlarının kök sebeplerin belirlenmesi, uygunsuzluk ve düzeltici faaliyetlerin bire bir takip edilmesi ve izlenmesine odaklanmalıdır.
Böylece iyileştirme için sürekli öğrenmek ve yeni aksiyonlarla takip etmek durumundayız.
Bunun sonucu İnovasyon faaliyetlerinde, iç ve dış risk ve fırsatlara karşı hazırlıklı olma kabiliyetimiz gelişecektir.
Kuruluş, müşteri memnuniyetini artırmak ve müşteri şartlarını karşılamak için gerekli faaliyetleri uygulamalı, müşteri ziyaretleri, pazar payını, önerileri, şikâyetleri takip etmeli istatistik veri analiz değerlerine göre iyileştirme için fırsatları görmeli, belirlemeli ve seçmelidir.
Bu hususlar ile bilinen veya öngörülen şartların karşılanması için ürün ve hizmetlerin iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya istenmeyen etkilerin azaltılması,
Yönetim Sistemlerinin etkinliğinin ve performansının, kuruluş yapısındaki hiyerarşik düzen içerisinde, proseslerin her birinin ayrı olarak takibi / izlenmesi ile iyileştirilmesi sağlanacaktır.
İyileştirme, sırasıyla düzeltme, düzeltici faaliyet, sürekli iyileştirme, değişiklik atılımı, inovasyon ve reorganizasyonu içermektedir.
Uygunsuzluk ve düzeltici faaliyetler için, uygunsuzluk oluştuğunda, kuruluşun tepkileri / izleyeceği yol, uygunsuzluğa tepki verilmesi ve mümkün olması durumunda kontrol edilmesi ve düzeltmek için eyleme geçilmelidir.
Sonuçları ile ilgilenilmesi, uygunsuzluk nitelik ve niceliğine bağlı olarak ele alınması iyileştirme için gereklidir.
Uygunsuzluğun başka bir yerde tekrar etmemesi veya oluşmaması için nedenlerinin giderilmesi amacıyla eyleme geçme ihtiyacının değerlendirilmesi esastır.
Bu nedenledir ki, uygunsuzluğu gözden geçirerek ve analiz ederek, uygunsuzluğun nedenleri belirlenerek ve benzer uygunsuzlukların var olup olmadığını veya gerçekleşip gerçekleşmeme olasılığı görülmeli.
Gerekli tüm faaliyetlerin uygulanması, uygulanan tüm düzeltici faaliyetlerin etkinliğinin gözden geçirilmesi, gerekliyse planlama esnasında belirlenen risk ve fırsatların güncellenmesi ve ihtiyaç olan durumlarda yönetim sisteminde değişikliklerin yapılması sağlanmalıdır.
Düzeltici faaliyetler, karşılaşılan uygunsuzlukların etkilerine uygun olmalıdır.
Kuruluş delil olarak, uygunsuzlukların ve gerçekleştirilen müteakip eylemlerin yapısını, herhangi bir düzeltici faaliyetin sonuçlarını kanıtlayan yazılı bilgiyi muhafaza etmelidir.
Kuruluş yönetim sisteminin yapısı gereği, yönetim sisteminin uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini sürekli olarak bu sistemle iyileştirmelidir.
Analiz ve değerlendirme çıktıları ve yönetim gözden geçirme çıktılarıyla ilgilenmeli, eğer ihtiyaç veya fırsat varsa belirlenmeli ve sürekli iyileştirmenin bir parçası olarak ele alınıp sağlanmalıdır.
Kuruluşlarımız, yönetim sistemleri prensibi olan “iyileştirme” için kendi yapılarında etkinliği arttırmak için iç ve dış eğitimler planlamalıdır.
Bu eğitimlerin başında öncelikle “Risk ve Fırsat Yaklaşımlı Proses Etkileşim, İç Tetkik ve İstatistik Veri Analizi eğitimlerini” uygulamaya almalı değerlendirmelidir.
Proses planlamalarının stratejik eylem planları kapsamında gözden geçirilmesi PUKÖ modelinin anlaşılması ve unutulmaması sağlanmalıdır.
Türk Standartları Enstitüsünün, Üniversitelerimizin ilgili bölümlerinin, açmış olduğu yıllık eğitim programları, yerli ve milli sivil toplum kuruluşlarımızın iyileştirme, temiz kalite, yerli ve milli üretim konusunda göstermiş oldukları bu çabanın sonucunda,
“İYİLEŞTİRME” prensibiyle, Türk sanayisi, Türk gençliği, ülkemiz Türkiye kazanacaktır.
#MilliSesVer… ‘ Türkiye ’…
Tekrar buluşmak dileğimle, Sevgi ve Saygılar.
Standart Marka Kalite Rehberlik ve Gözetim A. Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Uğur ÖZDENİZ
Referanslar:
https://intweb.tse.org.tr/Standard/Standard/StandardAra.aspx