Hindistan’ın Rusya ile ABD arasındaki üçgende ipler giderek daralıyor.
ABD, Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Hindistan’a Rusya ile yaptığı savunma anlaşmaları nedeniyle yaptırım uygulamayı düşünüyor olabilir. Bu, Hindistan’ın; Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “saldırganlığını” eleştirmek için çeşitli Birleşmiş Milletler forumlarında yaptığı çoklu çekimserliklerin bir sonucudur.
Hindistan’ın Rusya’dan S-400 Triumf füze savunma sistemini satın almak için yaptığı 5,3 milyar dolarlık anlaşma artık bu konunun konusu. Anlaşma 2018’de imzalanırken, Hindistan’a teslimatlar 2021’in sonlarında başladı. O zamandan beri ABD, Hindistan’a yaptırım uygulanmasını ülkeyle olan stratejik ortaklıkları nedeniyle ertelemiş durumda.
Ancak bu durum değişebilir.
ABD Hindistan’a yaptırım uygulayacak mı?
ABD başkanı Joe Biden büyük olasılıkla CAATSA’yı tam olarak takip edip etmeme veya Hindistan gibi ülkeler için muafiyetlere izin verme konusunda bir çağrıda bulunacaktır. Bu yasaya göre, ABD’nin İran, Rusya veya Kore ile ilişkisi olan herhangi bir ülkeye yaptırım uygulaması gerekiyor.
Hindistan’ın DÖRTLÜ’ye üyeliği yani ABD, Avustralya ve Japonya ile yaptığı ittifak, ABD’nin daha az sert bir tutum sergilemesine yol açabilir. Dört ülkenin liderleri 3 Mart’TA sanal bir zirvede bir araya gelerek, Rusya’nın askeri eylemleri yerine Ukrayna’da ihtiyaç duyulan insani yardıma odaklandı.
Dışişleri Bakanlığı’nın Güney ve Orta Asya işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Donald Lu 2 Mart’ta ABD senatosu dış ilişkiler komitesine hitaben yaptığı konuşmada, “Hindistan şu anda bizim gerçekten önemli bir güvenlik ortağımız.” dedi. “Ve bu ortaklığı ilerletmeye değer verdiğimizi ve Rusya’nın karşılaştığı aşırı eleştirilerle olanların bir kısmının Hindistan’ın artık daha fazla mesafe alma zamanının geldiğini umuyorum.” dedi.
Hindistan’ın Rusya’ya karşı algılanan tarafsızlığı ya da bazılarının zımni desteği olarak gördüğü şey, ABD gibi ortakları tarafından kabul görmedi. Lu’ya göre, ABD dışişleri bakanı Antony Blinken Hindistan’ı hem BM’de oy vermeye hem de Ukrayna’ya görünür destek göstermeye ikna etmek için “hiçbir çabadan kaçınmadı”.
Ancak Hindistan’ın Çin’in bölgedeki nüfuzunu dengelemede ABD için önemli bir ortak olmakla kalmayıp, Lu, yönetimin Hindistan’ın Rusya’dan gelen MiG-29 siparişlerini iptal etmesini olumlu bir işaret olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Hindistan’a yaptırımlar nasıl olacak?
Hindistan’daki ekonomik maliyetlerin gerçek durumu veya boyutu hakkında henüz bir doğrulama olmasa da, yaptırımların son turu bazı ipuçları barındırabilir.
ABD, Hindistan’a en son 1998’de Glenn Değişikliği uyarınca ” derin hayal kırıklığına uğramış” Bill Clinton yönetiminin ülkenin Pokhran’daki yeraltı nükleer testlerine istisna yapmasıyla yaptırım uygulamadı.
ABD, Hindistan’a insani yardım hariç tüm yardımları kesti. Bu, Hindistan için tahmini 142 milyon dolarlık bir kayıp anlamına geldi. ABD, tüm Amerikan kredi ve kredi garantilerinin yanı sıra savunma teknolojilerinin Hindistan’a ihracatını da yasakladı. Ayrıca Dünya Bankası aracılığıyla Hindistan’ın tüm uluslararası kredilere ulaşmasını engelledi.
Yaptırımların çoğu 1999 ve 2001 yılları arasında kaldırıldı ve ABD sonunda Hindistan’ı meşru bir sivil nükleer güç ve 2008 yılına kadar fiili bir askeri nükleer güç olarak tanıdı.