İş Dünyasında Yazışma İletişimi

Alım - Satım

Dr. Esma Gültüvin Gür Omay
Dr. Esma Gültüvin Gür Omay
Kadıköy Anadolu Lisesinden mezun olmuş, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde, yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Mütercim- Tercümanlık Anabilim Dalında, Doktora eğitimini ise İstanbul Üniversitesinde İletişim alanında tamamlamıştır. Tedarik Zinciri Yönetimi tezli ve tezsiz yüksek lisans programında “Dış Ticarette İngilizce İletişim Teknikleri ve Uygulamaları” lisans düzeyinde “İş Yaşamı İngilizcesi”, “Müşteri İlişkileri Yönetimi”, “Pazarlama” alanlarında dersler veren Gür Omay’ın Pazarlama, “Sağlık Turizmi, Sağlık İletişimi”, “Dijital Platformlar”, “Dijital Emek”, “Tüketim Toplumu” ve “Çalışma Yaşamında Kuşaklar” konularını ele alan uluslararası ve ulusal düzeyde yayınlanmış kitap bölümleri, makaleleri ve bildirileri bulunmaktadır.

Dijitalleşme ile birlikte mesafelerin kısalması dünyanın Marshall Mc Luhan’ın deyimiyle “küresel bir köye” dönüşmesi sonucu,  iletişimimiz daha önemli ve stratejik hale geldi. Dünyanın her yerine anlık mesaj, e-posta gönderebilme, sosyal medyada paylaşım yapma kolaylığı iletişimi hızlandırırken ona bağlı iş süreçlerini de hızlandırmış bir anlamda bağlamını değiştirmiştir. Örneğin; eskiden aylarca sonucu beklenen bir iş bağlantısı anında kurulabilmektedir. Bu durum iletişimi stratejikleştirmiş, iş dünyasında vazgeçilmez konuma getirmiştir.

Dijitalleşmeden önce iş dünyasında iletişim çoğunlukla yazışmalar üzerinden yürütülmekteydi.  Bu nedenle belli kurallar ve teknikler çerçevesinde değerlendirilmekteydi. Günümüzde iletişim şekillerinin çeşitlenmesiyle sanılanın aksine bu kurallar ve teknikler çok daha önemli hale geldi ve karmaşıklaştı. İş yaşamında bireyler birçok farklı seviyeden ve dijital kanaldan iletişim kurmak durumda kaldılar. Birçok kanaldan kurulan iletişim yazıya dökülüp netleşmediği takdirde oluşan karmaşa, iş dünyasında yaşanan iletişim sorunlarından yalnızca biridir.

Bu nedenle iş dünyasında yapılan iletişimin yazılı halde olması büyük önem taşıyan unsurlardandır. İletişimin yazıya dökülmemesi içinde büyük riskleri barındırmaktadır. Bunlar; geriye dönük işlerin takibinin yapılaması, anlaşmaların veya taahhütlerin unutulması, yeni iş arkadaşlarına doğru bilgi akışı bırakılmaması, doğru ve zamanında yazışma yapılmaması gibi riskler olabilir.  Diğer taraftan sözlü iletişiminde (toplantı gibi)  mutlaka yazıya dökülmesi gerekmektedir.

Günümüzde artan iletişim kanalları ve dijitalleşme iletişimi ön plana çıkartmış ve karmaşıklaştırmıştır. Birçok aktörün birçok kanaldan iletişim kurduğu iş dünyasında ise yazılı iletişim ve yazışma iletişimi doğru bilgi akışını sağlamak ve olası riskleri minimumda tutmak açısından gittikçe önem kazanmaktadır. Buna bağlı kurallar ve teknikler dijitalleşmenin getirdiği yeni kanallar çerçevesinde değerlendirilmeli ve uygun bağlama oturtulmalıdır.

Dr. Esma Gültüvin GÜR OMAY

Kaynakça:

Culkin J. M. (1967). A Schoolman’s Guide to Marshall McLuhan. The Saturday Review, 51-53, 70-72.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds