Başkalarının Bakıp Göremediğini Görebilmek; Kişisel Başarı

spot_imgspot_img

Artık benzer/aynı teknoloji her yerde var ve herkes çok kolay sahip olabiliyor. Kişiler benzer eğitimi alıyorlar. Kişilere sunulan imkân ve çevre koşulları arasındaki neredeyse fark yok. Nasıl oluyor da aynı koşullar altında yarışa başlayan kişilerden birisi çok gerilerde kalırken diğeri çok önde yarışa devam ediyor?  Başarılı ve başarılı olmayan arasında belirleyici olan başka şeyler neler? Farkları yaratan ne? Bazen yanı başımızda olup ta bizim göremediğimiz başarı ipuçları neler? Başarının sırları neler? Ben ne yapmalıyım?

Bu ve benzeri sorular her zaman aklımıza gelir ve biz, başarılı olan ve olmayan arasındaki farkın ne olduğunu merak ederiz. Elbette bu ve benzeri sorulara bizim cevaplarımız olabilir. Hem kişisel olarak ve hem de kurumsal olarak başarılı olma her zaman merak edilen ve ilgi çeken bir konu olmuştur. Otuz dört yıllık meslek hayatımda ülkemizin en büyüğünden küçüğüne kadar çeşitli şirketlerde yaptığım; proje, eğitim, danışmanlık gibi çalışmalarda bu sorular hep bana sorulmuştur. Ayrıca başarı, yoğun rekabetin yaşandığı küresel bir dünyada kişisel ve kurumsal olarak var olmanın temel koşulu olup, yaşamsal öneme sahiptir. Yukarıdaki sorulara cevap olarak başarının en önemli sırrının; başkalarının bakıp ta göremediği görebilmek olduğu söylenebilir. Bu sır bir bakıma yenilikçilikten (inovasyon) başka bir şey değildir. Başarı kişisel olarak her zaman dikkate değer bir konu olarak hep ilgi çekmiştir. Çünkü; başarı bir bakıma, kişinin bugününü ve geleceğini etkileyen en önemli kavramdır. Başarılı bireyler yetiştirmek adına dünyada aileler, ülkeler ve şirketler inanılmaz sermaye ile yatırım yapıyorlar. Çünkü; biliyoruz ki küresel yarışta teknolojiye hâkim olan dünyaya hakim olarak diğerlerini yönetir, yönlendirir. Teknoloji üreterek ona hâkim olmanın yolu da insan tarafından üretilen bilginin hayata uygulanmasıyla mümkün. Bu bilgiyi de üreten insan. Ne kadar donanımlı ve başarılı insan o kadar teknoloji ar-ge, yenilik ya da ne kadar teknoloji ar-ge o kadar başarılı insan.

Bizler bir birey olarak hep işimizde/mesleğimizde nasıl daha başarılı olacağımızın hayallerini kurarız. Başarılı kişilerin, hikâyelerini dinlemek hoşumuza gider. Başarıyla ilgili yaşanmış olaylar ve anılarla ilgili deneyim paylaşımı hep ilgimizi çekmiştir. Başarıyı biz amaca ulaşmak olarak gördüğümüzde, bunun sadece bir yolla değil, birden çok yolla mümkün olabileceğini görmeliyiz. Burada kritik sorunun; başarı ama nasıl? Olduğu görülecektir. Nasıl? Sorusunun cevabı bizim için çok zor olabilir. Nasıl sorusunun cevabi için öncelikle kişisel yeteneklerimizi keşfetmemiz gerekir. Yeteneğimizi keşfederek ona uygun iş/meslek seçimi ve mesleğin icrası başarı için hayati önemde. Keşfedilen kişisel yeteneğin aynı zamanda yetkinliğe de dönüştürülmesi gerekir. Yetenek sahip olunan potansiyeli, yetkinlik ise bu potansiyeli kullanabilme gücünü gösterir. Örneğin; otomobiliniz kilometre göstergesi saatte maksimum 100 kilometre olsun. Siz sözgelimi, saatte ortalama 70 kilometre ile gidiyorsanız, hızınız 70 kilometre olacaktır. Burada 100 kilometre yetenek, 70 kilometre yetkinlik olarak kabul edilirse, önemli olan yetenekten çok bu yeteneği kullanabilme gücü yani, yetkinliktir. Bu örnekte 30 kilometre kullanılmayan güç vardır. Şayet ortalama hızınız saatte 100 kilometre ise yeteneğinizi yetkinliğe dönüştürüp, tamamen yararlanıyorsunuz demektir.  Zaten başarıyı da belirleyen budur; kişiler, şirketler, sistemler, ülkeler arasında.

….

Yazar: Mahmut Tekin

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Haziran 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!

Uygulamaya erişmek için tıklayınız… 

 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı