Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 145 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile “Gerçek Faydalanıcının” tanımı netleşirken, 529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 5. maddesi uyarınca doğrudan kontrol, dolaylı kontrol ve en üst düzey icra yetkisine sahip kişilere ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Tebliğe göre gerçek faydalanıcı gerçek kişi olmak zorundadır.
Gerçek Faydalanıcı Kimdir ?
- Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,
- Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi ya da bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişileri,
- (1) ve (2) kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişileri ifade eder.
Bildirim Zorunluluğu
Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı 1 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dâhil) aşağıda sayılan kişiler vermek zorundalar.
Kurumlar vergisi mükellefleri (geçici vergi ve kurumlar beyannamesiyle),
Şahıs şirketleri ve trustler ve benzeri teşekküllerde aşağıda sayılan kişiler (her yıl ağustos ayı içinde)
Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişiler, her halükârda bildirilmelidir.
Bildirmemenin Cezası Nedir ?
2021’de uygulamaya başlanan gerçek faydalanıcı bilgisinin temin edilmesine yönelik olarak VUK mükerrer 257’nci maddesine göre bildirmemenin yaptırımı 3 kat özel usulsüzlük olarak belirlenmiştir.
145 Sayılı VUK Sirküleriyle Netleşen Gerçek Faydalanıcı Tanımı Nedir ?
Bir gerçek kişi, tüzel kişiliği olan veya olmayan teşekkülü doğrudan ya da dolaylı bir şekilde nihai olarak kontrolünde bulundurabilir. Bir teşebbüste doğrudan ya da dolaylı olarak yüzde yirmi beşten fazla hissesi olmadığı halde farklı araçlarla nihai kontrole sahip kişiler de teşebbüsün yüzde yirmi beşi aşan hisse sahipleri ile birlikte gerçek faydalanıcı olarak kabul edilir.
Tüzel kişiliğin ticari faaliyetini temelden etkileyen stratejik kararlar alabilme yetkisine sahip gerçek kişi veya kişiler ile, günlük veya olağan işleri yürüten, yönetim kurulu başkanı, genel müdür, mali işler direktörü gibi üst düzey bir yönetim pozisyonu aracılığıyla icra kontrolünü elinde bulunduran gerçek kişi veya kişiler en üst düzey icra yetkisine sahip kişilerdir.
Şaban KÜÇÜK
Yeminli Mali Müşavir