“Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor, kimse kendini değiştirmeyi düşünmüyor”.
Leo Tolstoy
Yaşam ve kariyer becerileri içerisinde yer alan Öz yönetim, günümüzün en önemli yetkinliklerinden biri haline geldi. Gelecekte de bu önemini koruyacağa benziyor.
Öz yönetim genel olarak, kendi davranışlarımızı kontrol etme ve yönlendirme becerisi olup, hayatımızın farklı alanlarında kişisel sorumluluk alma ve bu sorumluluğu yerine getirmek için kendi hayatımızın yöneticisi olmaktır. Başka bir ifadeyle kendi kendimizi yönetme sanatıdır.
Kritik bir beceri olan öz yönetim, kendi davranışlarımızı, duygu ve düşüncelerimizi yönetmemize, hedeflerimize ulaşmamıza, odaklanmamıza, iç motivasyonla ve farkındalıkla yolda kalmamıza destek olduğundan, bu beceriyi kazanmak ve geliştirmek son derece önemlidir.
Hayatın farklı alanlarında başarılı ve mutlu kişilere baktığımızda ise öz yönetim becerileri gelişmiş kişiler oldukları görülmektedir. Tarihte Da Vinci, Mozart gibi kendini iyi yöneten tanınmış isimlerin, yetenekleri yanında başarılı işlere imza atmalarında öz yönetim becerilerinin çok büyük etkisi olduğu söylenir.
Tüm bu nedenlerle, Peter Drucker’ın dediği gibi “bugün hepimizin kendisini yönetmeyi öğrenmesi yani öz yönetim becerisi kazanması” gerekir.
Peki Öz yönetim becerilerimizi geliştirmek ya da öz yönetim becerisi kazanmak için neler yapabiliriz?
Öz yönetim becerisini geliştirmek ya da öz yönetim becerisi kazanmak için 4 temel ilkeden bahsedebiliriz.
- Hedef belirlemek
- Karar almak
- Harekete geçmek
- İlerlemeyi değerlendirmek
Öncelikle kendimizi iyi tanımak etkili bir öz yönetimin ilk adımıdır. Doğru yapılmış bir kişisel swot analiziyle; yeteneklerimizi, güçlü ve zayıf yanlarımızı, değerlerimizi ve sınırlarımızı bilmemiz gerekir. Sonrasında kendimize gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemeli, bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak esnek ve iyi bir plan yaparak aldığımız kararlarla yola çıkmalı ve ilerledikçe mutlaka kendimizi değerlendirmeli ve sabırla yola devam etmeliyiz.
Ayrıca bu beceriyi kazanmak ya da geliştirmek pek çok becerinin de kapısını açan bir anahtar görevi görür. Zaman yönetiminden stres yönetimine, odaklanmadan, karar almaya ve eyleme geçmeye kadar pek çok yetkinlikte ilerlemek öz yönetimle mümkündür.
Öz yönetim becerileri önemli ve gerekli bir kişisel bir yetkinlik olmakla birlikte profesyonel iş hayatında da ilerlemek isteyen her çalışan profili için oldukça kıymetlidir. Çünkü iş yaşamındaki bir profesyonelin en önemli yetkinliklerinden biri, kendini iyi yönetebilme kabiliyetinde saklıdır. Aksi halde kendini yönetemeyen bir kişinin çevresindeki kişilere de etkide bulunması ve onları da yönetmesi zaten mümkün değildir.
Öz yönetime sahip olan kişiler hayatlarının her alanında kendi gelişim yollarını iradeleriyle kendileri çizerler. Kendi eylemlerinin sorumluluğunu alarak, kendileri ve çevreleri için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.
Bununla birlikte,
- Strese girmeden çoklu görevleri yerine getirebilirler
- Etkili iletişim kurarlar
- İyi bir takım oyuncudurlar
- Zamanı iyi yönetirler
- Odakları açıktır
- Öz farkındalıkları yüksektir
- Duygusal zekâya sahiptirler
- Esnektirler
- İç görüleri yüksektir
- Bireysel ve örgütsel amaçlarla uyumlu hareket ederler
- Değişime çabuk uyum sağlarlar
- İçten motive olurlar
- Sorumluluk ve risk alırlar
- Gelişimlerini sürdürürler
ÖYLEYSE;
Kendine söz vererek yola çık
Kim olduğunu bil
Farkındalık kazan
Kendine ve hedefine odaklan
Doğru ve etkili iletişim kur
Duygusal zekânı parlat
Kendini doğru kaynaklardan besle
Zamanı ve stresi yönet
Mükemmeliyetçilikten vazgeç, kendin için en iyisini yap
Kendine geri bildirim ver
Konuyu, Lao Tzu’dan güzel bir alıntıyla sonlandırmak istiyorum.
“Başkalarını tanımak akıllılıktır; kendini tanımak bilgeliktir. Başkalarını yönetmek kuvvettir; kendini yönetmek iradedir”.
Farkındalık yaratması dileğiyle,
Sevgiler
Nurten KILIÇPARLAR