Teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen güneş kolektörlerinin, evlerden tarlalara kadar farklı alanlarda kullanımında artış söz konusu. Sıcak suya kolay, çevreci ve pratik ulaşım imkânı sunan kolektörler, depo ve montaj şaseleriyle çatılardaki görüntü kirliliğinin de önüne geçiyor. Bu sistemlerin 12 ay kadar hijyenik sıcak su ihtiyacını karşılıyor, güneş kolektörlerinin yılda ortalama yüzde 20-50 arasında enerji tasarrufu sağlıyor.
Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından oldukça zengin bir ülke. Günlük ortalama 7.5 saat güneşlenme süresine sahip olan ülkemizin, yılda ortalama 2640 saat güneş ışığı alıyor ve yaklaşık 380 milyar kilowatt/saat güneş enerjisi potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlara bu rakamların, Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirtiyor. Son yıllarda dünyadaki en uygun enerji kaynaklarından biri olduğunu ispat edilen güneş enerjisi, hepimizin evlerde kullanabileceği basit yapılar haline dönüşmeye başladı. Teknolojik gelişmelere paralel olarak gelişen güneş kolektörlerinin, evlerden tarlalara kadar farklı alanlarda kullanımında da artış söz konusu.
Güneş Enerjisiyle Kesintisiz Sıcak Su İmkanı
Birçok ülkeden daha fazla güneş enerjisinden enerji üretme potansiyeli olan Türkiye’nin bulunduğu konum itibarıyla oldukça avantajlı olduğu, başta Akdeniz ve Ege olmak üzere yıl boyu güneş alan sahil şeridine sahip bölgelerde, sıcak su temin ederken ciddi oranda enerji tasarrufunun sağlandığı güneş enerjili su ısıtma sistemlerinin tüketicilerin ilk tercihi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan iklimlendirme ürün ve çözümleri ile Türkiye’nin enerji dönüşümünün ve yüksek verimliliğe sahip güneş kolektörü paket sistemleri ile hem sürdürülebilirliğe hem de tüketicilerin tasarruf etmelerine katkı sağlıyor.
Güneş kolektörleri hakkındaki bilgiler ise şöyle: Güneş enerjisi depo ve montaj şaseleri ile konforlu sıcak suya kolay ve pratik bir şekilde ulaşılabilirken, çatılardaki görüntü kirliliği de son buluyor. Kolay kurulumu ve kullanımı yanı sıra; farklı iklim koşullarına karşı dayanıklı olan güneş kolektörü paket sistemleri, bulunduğu bölgeye göre 12 aya kadar güneş enerjisi kullanarak hijyenik sıcak su sağlıyor. Ayrıca, Güneş kolektörünün özel iç yüzeye sahip depoları, zararlı bakteri oluşumunun da önüne geçmekte.
Yüzde 50’ye Varan Tasarruf Sağlıyor
Hijyenik su sağlamanın yanı sıra güneş kolektörleri dayanıklılık ve kalitesiyle öne çıkarken kurulumu da kolay. Çatı veya bahçe gibi açık alanlara yerleştirilerek mekânların sıcak su ihtiyacını karşılayan güneş kolektörleri, elektrik veya doğal gaz gibi geleneksel enerji kaynaklarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Yapılan araştırmaların, güneş kolektörlerinin yılda ortalama yüzde 20-50 arasında enerji tasarrufu sağlıyor, Ancak kullanılan cihazın özelliklerine, kurulum ve bakımına, kullanıldığı yere ve iklim koşullarına bağlı olarak bu oranlar değişebiliyor. Ticari binalarda kullanılan daha büyük güneş kolektörleri ise daha yüksek enerji tasarrufu sağlayabiliyor. güneş kolektörleri ayrıca, depoda bekleyen suyun zararlı olabilecek etkinlerinin önüne geçen, paslanmayan özel yapısı ile hijyenik/sağlıklı kullanım suyu sağlıyor.