Tıbbi Cihaz İhalesinde Yeterlik Belgesinden Değerlendirme Dışı Bırakılan İsteklinin Durumu?

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.
spot_imgspot_img

Mehmet ATASEVER

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Tıbbi Cihaz İhalesinde Yeterlik Belgesinden Değerlendirme Dışı Bırakılan İsteklinin DurumuSimdata Dan. Y.K.B./Sağlık Bak. SGB E. Bşk./KİK E. Üyesi

İtirazen Şikayet Konusu; İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; Teknik Şartname’de yer verilen belgeleri sunmadıkları gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihale dokümanında söz konusu belgelerin yeterlik kriteri olarak belirtilmediği iddialarına yer verilmiştir.

14.08.2024 tarihli ve  2024/UM.I-1004 Sayılı Kamu İhale Kurulu Kararına Göre;

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; …………….Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve düzenlemelerinden ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerine ilişkin değerlendirmenin, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılacağı, söz konusu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları taşımadığı anlaşılan tekliflerin ise değerlendirme dışı bırakılacağı,

Ayrıca ihale komisyonu tarafından yapılacak yeterlik değerlendirmesinin, ihale dokümanında nitelikleri belirtilmiş olan yeterlik belgeleri üzerinden yapılacağı, ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmemiş bir belge esas alınarak teklif değerlendirilmesi işleminin gerçekleştirilemeyeceği, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale ilanı ile idari şartnamede belirtilmesinin zorunlu olduğu, anılan Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin 7.5.6’ıncı maddesinde yer alan düzenlemeden ihalenin başvuruya konu 8‘inci kısmı için “Teknik Şartnameye Cevaplar ve Açıklamalar” ile “Katalog” belgelerinin yeterlik kriteri olarak belirlendiği ve yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilmesi gerektiği, anılan Şartname’nin 7’nci maddesinde Teknik Şartname’de yer verilen başvuruya konu olan belgelerin ise yeterlik kriteri olarak belirlenmediği tespit edilmiştir.

İdare tarafından 03.06.2024 tarihli ve “Beyan edilen bilgileri tevsik eden belgelerin sunulması…” başlıklı yazıda sunulması gereken belgeler arasında“… Teknik Şartnameye Cevaplar ve Açıklamalar Katalog Teknik ve İdari Şartnamede yer alan bilgi ve belgeler” belgelerine yer verildiği,

05.07.2024 onay tarihli ihale komisyonu kararı ile ihalenin başvuruya konu 8’inci kısmının Borusan Mak. ve Güç Sis. San. Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi …… Elekt. Enerj. Otom. Jen. Yapı İnş. Taah. İh. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin “… 1-) Teknik şartnamenin 5.1 maddesinde (Teklif veren firma, teklif etmiş olduğu motorun Türkiye’de overhaul’unu yapmaya yetkili olduğuna dair motor imalatçısından almış olduğu belgeyi ihale dosyası ile birlikte beyan edecektir.) belirtilen belgeyi sunmadığı,

2-) Teknik şartnamenin 12.3. maddesinde (Jeneratör setinin 2 yıl garanti süresi boyunca yılda bir adet parçalı bakım ihale kapsamına dahil edilecektir. Jeneratör üreticisinin orijinal bakım periyotları kataloğu (Yağ, filtreler değişim zamanı vs.) ihale dokümanları ile birlikte verilecektir.) belirtilen belgeyi sunmadığı,

3-) Teknik şartnamede belirtilen jeneratör setine ait değerleri tevsik edici belge ve dokümanları sunmadığı…” gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe gösterilen kriterlerin İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde düzenlenmediği tespit edilmiştir.

…………. Elekt. Enerj. Otom. Jen. Yapı İnş. Taah. İh. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yeterlik bilgileri tablosunun “Tedarik Edilecek Malların Katalogları, Fotoğrafları ile Teknik Şartnameye Cevapları ve Açıklamaları” kısmında İdari Şartname’nin 7.5.6’ncı maddesinde yer alan “Teknik Şartnameye Cevaplar ve Açıklamalar” ve “Katalog” yeterlik kriterlerine ilişkin usulüne uygun beyanda bulunduğu tespit edilmiştir.

 

İhale komisyonu tarafından yapılacak yeterlik değerlendirmesinin, ihale dokümanında nitelikleri belirtilmiş olan yeterlik belgeleri üzerinden yapılacağı, ihale dokümanı içerisinde yeterlik belgesi olarak belirlenmemiş belgeler esas alınarak teklif değerlendirilmesi işleminin gerçekleştirilemeyeceği, yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale ilanı ile idari şartnamede belirtilmesinin zorunlu olduğu, İdari Şartname’nin 7.5.5’inci maddesine göre İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde belirtilen belgeler dışındaki belgelerin tekliflerin değerlendirilmesinde yeterlik kriteri olarak dikkate alınamayacağı, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına gerekçe gösterilen belgelere yönelik değerlendirmenin sözleşme aşamasında yapılması gerektiği, ihale kapsamında yeterlik kriteri olarak belirlenmeyen belgeler/kriterler üzerinden değerlendirmede bulunulmasının yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve ihale dokümanı düzenlemelerine aykırılık oluşturduğu anlaşılmıştır.

Dolayısıyla, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu, başvuru sahibinin teklifinin ihalenin başvuruya konu 8’inci kısmı için değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

 

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem Tıbbi Cihaz İhalesinde Yeterlik Belgesinden Değerlendirme Dışı Bırakılan İsteklinin DurumuMehmet ATASEVER

Simdata Danışmanlık Y.K. Başkanı

Sağlık Bak. SGB E. Bşk./KİK E. Üyesi

Mhatasever@gmail.com

Mehmetatasever.org

Mehmet ATASEVER
Mehmet ATASEVERhttp://www.mehmetatasever.org/
2006-2015 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2016-2020 döneminde ise Kamu İhale Kurul Üyeliği görevi yapmıştır. Yüksek İhtisas Üniversitesinde kamu ihale mevzuatı ve sağlık yönetimi alanında dersler vermektedir. İhale ve sağlık yönetimi alanında yayınlanmış 15’in üzerinde kitabı vardır.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR