Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 1

Prof. Dr. Murat Erdal - Editör
Prof. Dr. Murat Erdal - Editörhttp://www.muraterdal.com
Satınalma Dergisi Editörü. İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Erdal, uzun yıllar sanayiide üretim, kalite ve lojistik konularında çalıştı. Tedarik zinciri sistemleri geliştirdi. Dr. Erdal, Ticaret Mahkemelerinde uzun dönem "bilirkişilik" yaptı. Sektörel sözleşmeler ve ticari ilişkilerde yaşanan problemleri kaynağında inceleme fırsatı buldu. Sektörel çalışmalarını; - sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, - analitik ( KPI’lar - performans göstergeleri ), - satınalma/sourcing stratejileri alanlarında sürdürmektedir. Dr. Murat Erdal, şirketlere tedarik zinciri stratejileri konusunda danışmanlık vermektedir.   Tedarik Zinciri Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Üretim Yönetimi ve Lojistik Yönetimi alanlarında dersler vermektedir. Tedarik Zinciri Yönetimi (örgün ve ikinci öğretim ) Yüksek Lisans Programlarının koordinatörlüğünü yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Satınalma Komisyon Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
spot_imgspot_img

Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 1

SÖZLEŞME YÖNETİMİ YAZI DİZİSİ

Tedarikçi Üretim Sözleşmelerinde Kalite Yönetimi

Prof. Dr. Murat Erdal
merdal@istanbul.edu.tr

Son derece dinamik bir alana adım atıyoruz. Satınalma dergisi içerisinde sözleşmelerin operasyonel taraflarını gündeme alıyoruz. Her hafta adım adım ilerleyeceğiz. Elinde sınırlı örnek sözleşme bulunan ve sektörde mesafe almak isteyen firma ve yöneticilerimize de fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Bu yazı dizisinde, sözleşmeleri operasyonel çerçevede inceleyerek, olası riskleri tartışacağız. Bildiğiniz gibi farklı iş / faaliyet alanlarında çok sayıda sözleşme türü bulunmaktadır. Elbette odağımız sektörel sözleşmeler olacak. Tedarik zinciri, satınalma,  genel idari işler çerçevesinde gerçekleşen üretim ve hizmet alım sözleşmeleri ile başlayacağız.

Satınalma Kontrat YönetimiSektörden arkadaşlarımızı; satınalma, tedarik zinciri, üretim, kalite ve hukuk ekiplerimizi katkı vermeye davet etmek isterim. Farklı uzmanlık alanlarından beslenelim.  Etkileşimli bir biçimde ilerleyelim. Karşılıklı sektörel bilgi ve deneyimlerimizden öğrenelim.

Sektör yöneticilerimiz mesleğin ilk aşamalarından başlayarak sözleşmelerin ayrıntılarını ve problemleri yaşayıp gördükçe öğrendiler. Sözleşmelerini revize ettiler. Kendilerini geliştirdiler. İşletmelerini risklerden olabildiğince korudular.

Ben de ticaret mahkemelerinde uzun yıllar bilirkişi olarak edindiğim tecrübeyi sizlerle paylaşacağım.

Giriş

Satınalma ekipleri firmalar arası ilişkileri yürütürken sürekli araştırma-inceleme, ticari pazarlık, operasyon ve sözleşmelerle iç içe. Şartnameler, prosedürler, el kitapları ve sözleşmeler işimizin stratejik bileşenleri. Satınalma ve tedarik zinciri ekipleri operasyonların aciliyetinden dolayı zaman zaman bu belgelere istenilen ölçüde zaman ayıramıyor. Yoğun tempo içerisinde yazılı dökümanlara vakit ayıramamanın yeterli özeni gösterememenin sıkıntıları daha sonra çıkıyor. Ve o noktada “keşke” deyip iç çekiyoruz. “Keşke işin başında şu maddeyi ekleseydim. Keşke şu konuyu daha net ifade edip sözleşmeye koyabilseydik” diyebiliyoruz. O nedenle teknik ve ticari pazarlık sonrası elde edilen mutabakatın kayıtları doğru tutulmalı. Bu kayıtlardan yola çıkarak sözleşmelerde atlanan bir kısım, yeterince tanımlanmayan, boşlukta bırakılan bir alan bırakılmamalı.

 Sözleşme Yönetimi Eğitimi
Sözleşme Yönetimi ve Sektörel Kontrat İncelemeleri başlıklı eğitimin içeriğini incelemek için Eğitim Kataloğunu https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf indirebilirsiniz.

Dikkati toparlayıp sözleşmeye (veya şartname) odaklanamama sektörde sıklıkla dile getirilen temel şikayet konusu. Sözleşme Yönetimi ve Sektörel Kontrat İncelemeleri eğitimlerime katılan birçok arkadaşımızdan duyduğum ifade:
“Tam masama oturup sözleşmenin operasyonel kısımlarını revize edeceğim. Araya bir telefon, bir iş karışıyor. Paralize oluyorum veya aklımdakini unutabiliyorum. Sonra bir bakıyorum gün bitmiş”. Yazı dizisi fikrinin olgunlaşması ve uygulamaya geçişinde de en önemli faktör bu sözler oldu.

Tedarikçilerle ilişkilerin doğru çerçevede yürütülmesinde birimler arasında koordinasyon son derece önemli. Operasyonlarda üretim, planlama, kalite ve satınalma departmanlarının eşgüdümle hareket etmesi verim sağlıyor. Sadece fabrika/tesis içerisinde yürütülen işler için değil dışarıdan satıcılardan temin edilen malzeme, ürünler ya da yaptırılan işler (tedarikçi/fason) için de operasyonel anlayışta uyum şart. Böylelikle tekrarlı işlerin ve kalitesizliğin önüne geçiyor.

Sözleşme gündeme geldiğinde operasyonların yürütülmesindeki koordinasyon kadar hukuk birimi de işin içerisine nüfuz ediyor. Hukuk biriminin sözleşmenin inşası ya da gerekli revizyonları gerçekleştirebilmesi noktasında operasyonu anlaması, ihtiyacı öğrenme ve tarafların sorumluluklarını tanımlaması gerekmektedir. Operasyon yöneticilerinden gelen katkının gücü nisbetinde sözleşme doğru yapılandırılabiliyor. Operasyon yöneticileri ile hukuk birimi arasındaki güçlü koordinasyon (uyum) riskleri yönetmede yardımcı olmaktadır.

Operasyon üzerinde ilgili tüm taraflar iyi iletişim halinde olup riskleri en başında doğru bir şekilde tanımladıklarında işler sağlıklı bir biçimde ilerliyor. Aksi halde gözden kaçan en ufak bir konu; sapmalar, uygunsuzluklar ve ilave maliyetler anlamına geliyor. Firma içi ve firma dışında taraflar (alıcı-tedarikçi/satıcı ilişkileri) arasında anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Bir çözüme ulaşılmaması, makul bir zeminde buluşulamaması sonrasında mahkeme süreçleri gündeme geliyor.

Sözleşme birçok yapıtaşı ile bir bütünlük arz eder. Her zaman ciddiyet ve disiplin gerektirir. Sözleşme içerisinde ilgili başlıkta atlandığı ya da yer verilmediği düşünülen bir konu başka bir kısımda yer alabilir ya da ekler bölümünde yer verilebilir. Yine birçok sözleşme/şartname içerisinde kopukluklar ya da atlanan kısımlar görülebilmektedir. Sözleşmenin bu hali kurumsal çizgi ve profesyonel anlayıştan uzak algılanmaktadır.

Sözleşmelerde bütünlüğe odaklanmak ve dikkat dağılımının önüne geçmek adına ihtiyatlı olmak gerekir. Unutulmamalıdır ki, “Sözleşme inceleme labirentte dolaşmaya benzer”.

Tedarikçilerle gerçekleştirilen üretim sözleşmelerini kısım kısım inceleyelim.

SÖZLEŞME YÖNETİMİ YAZI DİZİSİ

İlk üretim sözleşmemizi 4 safhada analiz edeceğiz.

  1. Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 1
  2. Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 2
  3. Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 3
  4. Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 4

Kalite kısmından başlayarak her hafta ayrı bir konuya yer verelim.

Aşağıda yer alan genel satınalma sözleşmesinin Kalite Yönetimi çerçevesinde öne çıkan maddeleri:

  • Kalite Temin Sürekliliği
  • Tedarikçi Kalite Sistemi
  • Kalite Belgesi
  • Fiziksel Görünüm
  • Kontrol
  • Uygunsuzluk
  • Denetimler
  • Yasal Yükümlülükler

Tedarikçi Sözleşme Örneği:

İlgili taraflarda geçen isimlendirmede alıcı için Murat Makine ismi tercih edilmiştir.

Kalite Temin Sürekliliği

1)Murat Makine (Alıcı) ile TEDARİKÇİ kalite temini ve sürekliliği için yakın temas halinde olacaktır. Birbirlerinin davetlerine uyacaklardır. Murat Makine, TEDARİKÇİ’den aldığı malzemelerin kalite ve sevkiyatlarında uygunsuz bir durumla karşılaştığında ilgili TEDARİKÇİ’den düzeltici/önleyici faaliyet isteğinde bulunacaktır. TEDARİKÇİ kendisine bu faaliyet raporu ulaştıktan sonra 24 saat içerisinde Murat Makine’ye cevap verecektir. Bu cevapta gelecek sevkiyatlarda uygunsuz ürünlerin üretimi ve sevkini önlemek için alınan geçici tedbirler ve bir daha oluşmaması için uygulayacağı kalıcı tedbirler olacaktır. Firma, işbu sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olan SATINALMA KALİTE SÖZLEŞMESİ hükümlerini kabul ettiğini beyan eder.

  • Beklenti / Uyarı:Üretim işlerinde taraflar arasında koordinasyon stratejik öneme sahiptir. Bu madde ile alıcı taraf, kaliteye azami önem verdiğini belirtmiş. İşin kalitesi konusunda son derece hassas. Tedarikçisinden yüksek bir beklentisi olduğu anlaşılıyor. Düzeltici/önleyici faaliyetlere atıf da bulunulmuş. Hangi durum ve hallerde DÖF açılacağı ilerleyen kısımlarda belirtilecek. Zaman kısıtı 24 saat olarak verilmiş. İlave bir sözleşmeye Satınalma Kalite Sözleşmesi’ne atıfta bulunuyor.

Tedarikçi Kalite Sistemi

2) TEDARİKÇİ, kendisi veya alt tedarikçisi tarafından teslim ettiği ürünlerin, Murat Makine girdi muayene ve deneylerine tabi olmaksızın, doğrudan üretim hatlarına alınmasını temin amacıyla Kalite Güvence Sistemini kurmak ve uygulamak zorundadır. TEDARİKÇİ’nin teknik resim ve şartnamelere uygun malzeme göndermesi şarttır. Ayrıca TEDARİKÇİ kendi kalite onayı olmadan Murat Makine’ye malzeme gönderemez. Giriş Muayene uygulanmadan alınacak parçalar için uygulanacak yükümlülükler SATINALMA KALİTE SÖZLEŞMESİ ve Murat Makine GİRDİ MUAYENE VE DENEYLERİNE TABİ OLMAKSIZIN ÜRÜN SEVK YETKİSİ SÖZLEŞMESİ’nde yer almaktadır.

  • Beklenti / Uyarı:

Her bir tedarikçinin sağlam bir Kalite Güvence Sistemine sahip olması isteniyor. Alıcı üretim hattına verilen parçalar için her türlü tedbirin alınması talep ediliyor. Herhangi bir sapmaya tolerans gösterilmiyor. Satınalma Kalite Sözleşmesi ve …Ürün Sevk Yetkisi Sözleşmesi’ne de ayrıca yer verilmiş.

Bu yazının toplam uzunluğu 6 sayfadır. İçeriğin devamını görüntülemek için Profesyonel Üyelik satın almanız gerekmektedir.
Hesap Oluştur

Sizler de bu köşede incelenmesini istediğiniz satınalma, üretim, lojistik ve genel idari satınalmalar kapsamında sözleşme örneklerinizi egitim@satinalmadergisi.com adresimize gönderebilirsiniz.
Gelin her hafta birlikte inceleyelim.

SÖZLEŞME YÖNETİMİ YAZI DİZİSİ

Yazının Devamı:

Satın Alma Kontrat Yöneticiliği2Satınalma Kontrat Yöneticiliği ve Riskler – 2 

SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ DEPARTMANLARI için
Sektörel Kontrat İncelemeleri Eğitimi:

Sözleşme Yönetimi ve Sektörel Kontrat İncelemeleri konusunda ileri seviye eğitimin içeriğini incelemek için https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf Eğitim Kataloğunu indirebilirsiniz.

Ekibinizin ihtiyacı doğru eğitim teklifini almak için talebinizi egitim@satinalmadergisi.com e-posta adresimize iletebilirsiniz.

Tedarikçi Sözleşmeleri, Kpi’lar, Sektörel Kontrat İncelemeleri Eğitimi Tedarikçi Sözleşmeleri, Kpi’lar, Sektörel Kontrat İncelemeleri Eğitimi

DANIŞMANLIK HİZMET ALIMLARI VE SÖZLEŞMELER

Danışmanlık Hizmet Alımları ve Sözleşmeler: Kontrol Listesi-II                             
Danışmanlık Hizmet Alımları ve Proje Esaslı Satınalma Yönetimi – I                    

OTOMOTİV SEKTÖRÜ MİLK-RUN SÖZLEŞME İNCELEMESİ

  1. Milk-Run Lojistik Sözleşme İncelemesi – I

    Bölüm-I: Taşıma Esasları – Araç Spesifikasyonları (Madde 1-5 arası)

  2. Milk-Run Lojistik Sözleşme İncelemesi – II

    Bölüm-II: Nakliyecinin Yükümlülükleri ve diğer. Madde (6-21 arası)

Tedarikçi Sözleşmeleri Kpi Performans

Prof. Dr. Murat Erdal - Editör
Prof. Dr. Murat Erdal - Editörhttp://www.muraterdal.com
Satınalma Dergisi Editörü. İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Erdal, uzun yıllar sanayiide üretim, kalite ve lojistik konularında çalıştı. Tedarik zinciri sistemleri geliştirdi. Dr. Erdal, Ticaret Mahkemelerinde uzun dönem "bilirkişilik" yaptı. Sektörel sözleşmeler ve ticari ilişkilerde yaşanan problemleri kaynağında inceleme fırsatı buldu. Sektörel çalışmalarını; - sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, - analitik ( KPI’lar - performans göstergeleri ), - satınalma/sourcing stratejileri alanlarında sürdürmektedir. Dr. Murat Erdal, şirketlere tedarik zinciri stratejileri konusunda danışmanlık vermektedir.   Tedarik Zinciri Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Üretim Yönetimi ve Lojistik Yönetimi alanlarında dersler vermektedir. Tedarik Zinciri Yönetimi (örgün ve ikinci öğretim ) Yüksek Lisans Programlarının koordinatörlüğünü yürütmektedir. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Satınalma Komisyon Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Kayıt Formu

Kayıt için Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası ve 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) Usul ve Esasları Uyarınca Kişisel Verilerinizin Korunması Hakkında Müşteri Aydınlatma Metnin okunması ve kabul edilmesi gereklidir.