“Sessiz İşe Alım” (Quiet Hiring)

Sibel ZALOĞLU
Sibel ZALOĞLUhttp://www.diesdanismanlik.com
25 yılın üzerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal ve Kişisel Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılanma ve Koçluk\' hizmetleri süreçlerindeki tecrübemizi, her biri işinde profesyonel ekip arkadaşlarımızla Kurumsal ve Bireysel tüm ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek, size en uygun hizmetleri sunuyoruz. DieS Danışmanlık adı altında: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Danışmanlık, Yeniden Yapılanma, Kurumsal ve Kişisel Eğitimler, Yaşam Koçluğu ve Yönetim Koçluğu, Gizli Müşteri Anket ve Raporlama Hizmetleri, Alanlarında ihtiyacınız olan tüm süreçlerde profesyonel çözümlerle sizlere hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Kurucu Sibel Zaloğlu Hakkında özetle; İnsan Kaynakları Yönetimi alanında yirmi yılın üzerinde iş İnsan Kaynakları Yönetimi alanı profesyonelidir.( Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılandırma, tüm ik surecleri) Yaşam ve Yönetici Koçudur. Mindfulnes uygulayicisidir. “Güç Sende ” adlı yayımlanmış kişisel gelişim kitabı mevcuttur. Kurumsal Yönetim, İnsan Kaynakları alaninda 6 yıldır bilirkişilik yapmakta olup, İnsan Kaynakları alaninda Arel Üniversitesi yüksek lisans mezunudur.
spot_imgspot_img

“Sessiz İşe Alım” (Quiet Hiring)

Sibel ZALOĞLUSatınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem “sessiz İşe Alım” (quiet Hiring)

İş Dünyasında Özellikle Z Kuşağı ile Yeni Gündem Olan Kavramlara Devam…

Son yıllarda Z kuşağının çalışma hayatına girmesi ile, çalışma hayatı ile ilgili yeni kavramlarda ortaya çıkmış oldu. Bu önemli kavramlar arasında “Quiet Quitting, Quiet Firing, Quiet Hiring, kavramları sosyal medyada çok fazla önümüze çıkar oldu.

Tüm bu kavramlar; ABD’de bir Tik Tok kullanıcısının, geçen sayımızda sizlerle paylaştığım makalemdeki “Sessiz İstifa” fikrini bir videoyla paylaşması ile gündeme oturmuştu. Bu gelişmeye istinaden, her gün daha fazla genç çalışan, özellikle Z kuşağı ve Y kuşağının son yıllarda doğan çalışanları bu akıma katılmaya başladı. Hatta tükenmişlik sendromuna girdiklerini ya da işten bıkmış, sıkılmış olmalarından sosyal medyada sürekli bahsetmeleriyle sürekli güncel devam ediyor.

Bu gelişmelerle, paylaşımlarla tabi ki “Sessiz istifa” nın ardından başka bir kavram olan “Sessiz işten çıkarma” da çok konuşulmaya başlandı.

Bu kavram da işverenlerin çalışanları resmi bildirim yapmadan, kendisi ile işten çıkarılacağını paylaşmadan ve kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmadan işten çıkarmasının bir yolu olarak geçiyor. Aslında özetle bu terim çalışanların kendilerinin isteği ile ayrılmalarını sağlamak amacıyla, işi çalışanlar için tatsız hale getiren davranışlar bir nevi mobbinge giriyor.

Okuyunca çok haince gelen bu davranışı maalesef birçok küçük firmanın yanında global büyük firmalarda uyguluyor. Bu konuya da detaylı olarak ayrıca diğer dergi sayılarımızda yer vermeyi planlıyorum tabi…

Ancak bugün sizlerle paylaşmak istediğim bu olumsuz kavramların dışında yeni bir kavram daha bulunuyor. Nedir bu kavram dediğinizi duyar gibiyim. “Sessiz İşe Alma” (Quite hiring).

“Sessiz İşe Alma” birçok firma tarafından da uygulanan, çok duyulmayan, ancak benim de çalışma hayatım ve danışmanlığım boyunca birçok firmada desteklediğim, kullandığım son derece etkili olan bir işe alım stratejisi.

Firmalarda oluşan yeni pozisyona, en doğru çalışanı bularak, seçerek işe almak oldukça önemli. Özellikle de çok sayıda olumlu, olumsuz yüzlerce özgeçmiş tarayıp, inceleyerek seçilen cv ler ve yapılan sayısız mülakatlar göz önüne alındığında, her yönü ile ciddi bir zaman kaybı ve riskli bir görev ortaya çıkmaktadır. Riskli diyorum, evet. Ya aday yanlış aday olursa… Bu olasılığı bence birçok meslektaşım ile birlikte düşünmek bile istemeyiz. Bu sonuca varmamak için, sadece gerekli beceri ve deneyime sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda şirketin değerlerini ve vizyonunu da benimseyip, sahip çıkacak doğru kişiyi bulmak büyük önem taşımaktadır. İşte bu düşünce ile mükemmel çalışanı sessizlik içinde bulmanın bir yolu da Sessiz İşe Alım…

Evet, doğru duydunuz. “Sessiz işe alım”, işe alım sektöründeki çoğu pozisyon için, yeni ve etkili stratejik hızlı ve güvenilir bir yöntem.

Bu yöntemin anlamı; birçok küçük ve büyük ölçekli firma, kendi çalışanları arasından, dışarıya çıkmadan, şirketindeki açık olan pozisyonlara yetkinlikleri ve kişisel özellikleri uygun olan adayları belirleyerek yerleştirme yapmaları demek. Bu işe alım Stratejisi her yönü ile kazançlı. Hem çalışanlar hem işveren kazanmış oluyor. Şirketler çalışanlarına verdikleri değeri gösterme fırsatı bularak, kariyer planlamalarına destek olmuş oluyor. Çalışanlarda şirketlerinde alanlarında uzmanlaştıkça belli yıllardan sonra alanlarında tıkanıp, daha üst pozisyonlara aynı şirketinde ulaşamayacağı kaygısından kurtularak dışarıda iş aramaya gereksinim duymamış oluyorlar. Kendilerini değerli hissederek, aidiyet duyguları daha da artmış oluyor. Tüm bu artıların yanında şirket açısından da önemli yeni açılan pozisyonlarına en az maliyetle işine sadık, aidiyet duygusu yüksek, alanında profesyonel çalışanlar istihdam edilmiş oluyor. Bu uygulama ile yeni maliyetlerin en düşükte kalması sağlanıyor, oryantasyon programları, verilecek eğitim, gelişim hizmetleri de maddi ve manevi, ayrılacak zaman da dahil harcanacak iş gücünü ve işveren riski de daha aza indirgenmiş oluyor.

Doğru Sessiz İşe Alım Nasıl Yapılır?

Sessiz işe alım, geleneksel işe alım yöntemlerine göre aday deneyimine ve değerlerine öncelik veren bir işe alım sürecidir. Süreç, herkese açık iş ilanı içermeden bunun yerine çalışanların görüş ve mesleki yetkinliklerinin kişisel becerilerinin, işi ne kadar uygun olup, olmadıklarını, görev tanımın ve iş içeriklerini yapıp, yapamayacaklarını içerir. Bu yaklaşım ile amaç geleneksel işe alım uygulamalarının kaosu olmadan mükemmel adayı bulmaktır. Sessiz işe alım sürecinde önce şirket içi adaylar gözden geçirilerek uygun gözüken uzun aday listesi yapılarak işe başlanır. Bu listede özellikle iş ve görev tanımları, yetkinlikler ve kişisel özellikler ayrıntılı olarak gözden geçirilerek, uygun adaylar belirlenip kısa liste oluşturulmalıdır. Bu kısa listedeki tüm adaylar, yeni pozisyonun gerektirdiği tüm kriterlere göre incelenip, (eğitim, kıdem, gelişime açıklık, liderlik veya yöneticilik vasfı, yabancı dil gereksinimi, mesleki alanda bilgi, birikimi, vb.)  Değerlendirilerek uygun aday seçimi yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, torpile açıklık olmaması, ikinci önemli konu ise, adayın tüm üst yöneticilerle birlikte seçilmesi, şeffaf tüm çalışanların gelişmelerle ilgili bilgilendirildiği bir ortam yaratarak, ortak karar verilmesidir.

“Sessiz İşe Alım” ın İşleyiş Süreci ve Yararları Nelerdir?

  • İşveren ve yöneticilerin, potansiyel çalışanların tüm özelliklerini inceleyerek, çalışanlarını daha iyi tanımasını sağlar. Bu özellik “Sessiz İşe Alım” ın en önemli başlangıç basamağıdır.
  • Çalışanlar arasında sıkı İletişim Kanalları Oluşturulmasını sağlar. Çalışanlarla şirketin misyonu ve vizyonu doğrultusunda hedeflerin ve güncel kararların, yapılanmanın, değişimin vb. şeffaf bir şekilde iletişim kurulmasını sağlayarak, güven duygusu oluşturarak, aidiyet duygusunu artırır.
  • Çalışanlarla bağlantıda olarak şirket içinde oluşabilecek veya oluşan iş ve gelişim fırsatları paylaşılmış olur. Bu durum değerli ve kaybedilmemesi gereken uzun soluklu çalışanlar için kendi şirketlerinde kariyerlerine basamak olabilecek uygun pozisyon ve fırsatlar çıkabileceğini göstererek, onların dışarıda iş aramalarına, farklı şirketlerdeki kariyer atamalarına özenmelerini engellemiş olur.
  • Çalışanlara özellikle Sessiz İşe Alım pozisyonları ve/veya listedeki adaylara sürekli geri bildirim verilmesi çalışanlardaki olumlu motivasyonu artırır, kendilerini sürekli geliştirmeye çalışmaları konusunda tetikler.
  • Çalışanlar, sessiz işe alım sürecinde verilen görevler aracılığıyla deneyim ve yeteneklerini geliştirme fırsatı bulurlar.
  • Hatta çalışanlardan bazıları, bulunduğu pozisyondan memnun değilse, istediği pozisyona geçebilme fırsatı yakalayarak, mutlu çalışan kazanışmış olur.
  • İşe alım yapacak bölüm çalışanları için mülakat süreci için harcanan zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
  • Süreç boyunca daha sağlam bir ekip ruhu oluşturularak, şirket içinde başarı her alanda kaçınılmaz olur, bu durum hedeflere olumlu yansır.

Konuyu toparlamak gerekirse Z kuşağının çalışma hayatına girmesi ile birlikte birçok yeni kavram, trend, vaka adına her ne diyeceksek… çok çeşitli tanımlar duymaya devam edeceğiz. Bu vesile ile çoğumuzun, çocuğu, torunu yeni nesil genç arkadaşlarımıza aramıza hoş geldiniz diyerek, onlarla başarı dolu yolculuklara birlikte devam edeceğimiz için şahsım adına mutlu olduğumu belirtmek isterim.

Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem “sessiz İşe Alım” (quiet Hiring)Sessiz İşe Alım için ise her yönüyle desteklediğim, işveren ve çalışan açısından oldukça verimli bir uyguladığım bir işe alım süreci olduğunu vurgulamak istiyorum.

Sağlık ve sevgiyle kalın.

Sibel ZALOĞLU

Sibel ZALOĞLU
Sibel ZALOĞLUhttp://www.diesdanismanlik.com
25 yılın üzerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal ve Kişisel Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılanma ve Koçluk\' hizmetleri süreçlerindeki tecrübemizi, her biri işinde profesyonel ekip arkadaşlarımızla Kurumsal ve Bireysel tüm ihtiyaçlarınızı doğru analiz ederek, size en uygun hizmetleri sunuyoruz. DieS Danışmanlık adı altında: İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Danışmanlık, Yeniden Yapılanma, Kurumsal ve Kişisel Eğitimler, Yaşam Koçluğu ve Yönetim Koçluğu, Gizli Müşteri Anket ve Raporlama Hizmetleri, Alanlarında ihtiyacınız olan tüm süreçlerde profesyonel çözümlerle sizlere hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Kurucu Sibel Zaloğlu Hakkında özetle; İnsan Kaynakları Yönetimi alanında yirmi yılın üzerinde iş İnsan Kaynakları Yönetimi alanı profesyonelidir.( Eğitim, Gelişim, Yeniden Yapılandırma, tüm ik surecleri) Yaşam ve Yönetici Koçudur. Mindfulnes uygulayicisidir. “Güç Sende ” adlı yayımlanmış kişisel gelişim kitabı mevcuttur. Kurumsal Yönetim, İnsan Kaynakları alaninda 6 yıldır bilirkişilik yapmakta olup, İnsan Kaynakları alaninda Arel Üniversitesi yüksek lisans mezunudur.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı