Karar Vermekte Zorlananlara: 5 Adımda Karar Verme
Sibel ZALOĞLU
Karar vermek zorunda olduğunuz bir konu mu var? Karar vermekte zorlanıyor musunuz?
“Karar vermekte zorlanıyorum, ne yapmalıyım?” diyorsanız, karar vermenin ve karar vermekte zorlanmanın doğasını gelin birlikte keşfedelim.
Öncelikle anlamanız gereken ve sizin için iyi olan kısım karar vermek için bir mücadele olmak zorunda değil. Bir başka iyi haber ise bir konuda ‘seçim yapma şansınız var’ demektir. Yani karar vermek zorunda olduğunuz bir konu var ise hayatınızda ‘özgür iradenizi kullanabileceğiniz’ alanlarınız var demektir. Karar verme özgürlüğü, kişinin kaynakları yeterli olduğu sürece, yaşamını kendi istediği gibi şekillendirmesine de izin verip, yardımcı olur.
Karar verme eylemini; iki veya daha fazla alternatif olduğunda hangisini seçeceğimizi bilebilmek, gerektiğinde de kendi seçeneklerimizi kendimiz oluşturarak bir yol haritası çizmek olarak düşünebiliriz.
Kararsızlık ise; yanlış bir karar vermekten daha zararlı ya da yorucu olabilir.
Kararsızlık anında yaşadığınız belirsizlik, çözümü geciktirmeye, seçimi sizin değil koşulların belirlemesine, istemediğiniz olayları, durumları yaşamanıza neden olup, size her yönüyle olumsuz yansıyabilir. Bu durumu en aza indirgemek için şu adımlara dikkat edebilir, durumu en iyi sonuçla lehinize çevirebilirsiniz.
- Kararsızlıkla baş edebilmek için öneriler sunmak ve değerlendirmekten, sorumluluk almaktan çekinmeyin.
- Karar vermek için yaşanan veya yaşanacak hatalardan ders çıkarma ve öğrenme yeteneğinize güvenin.
- Kendiniz için gerçekçi olmayan beklentiler belirlemeyin.
- Çok gerekmediği sürece, ani kararlar vermeyin!..
- Kendinizi asla kandırmayın. Sadece daha çabuk karar vermek için, daha az uygun bir seçim yapmayın.
- Gereksiz yere harekete geçmeyin bazen de hiçbir şey yapmamak ve beklemek en iyi çözümdür.
Hayatınızda ve işinizde karar verme becerilerinizi geliştirmenin farklı yolları vardır. Hem kısa hem de uzun vadeli zaman yönetimi için kararlarınızın daha hızlı ve daha iyi olmasını istiyorsanız ve bu durum sizi zora sokuyor ise altın değerinde 5 adım ile bu süreci kolaylaştıralım mı? O halde gelin bu 5 adıma birlikte göz atalım.
- Tanımlama
- Bilgi Toplama
- Seçenekleri Eleme
- Alternatif Üretme
- Uygulama
- Konuyu TANIMLAMA
Çözmeniz gereken konuyu veya seçim yapmanız gereken durumu önce ‘net ve kısa’ (özet) olarak tanımlayın. Konuyu iyi anlayın.
- Konu hakkında BİLGİ TOPLAMA
Konu hakkında iyi bilgi toplayın. Konu ile ilgili daha önceki deneyim ve bilgilerinize mutlaka bakın. Bu konuda farklı isimler var ise bu kişilerin, firmaların, kurumların vb. röportaj ve paylaşımlarına mutlaka bakın. Benzer durumu yaşayanlardan bilgi alın.
- Karar için SEÇENEKLERİ ELEME
Vereceğiniz karar ile ilgili önceki verdiğim iki madde cevaplarınızı gözden geçirin ve tecrübelere dayanarak size uymayan ve/veya yapamayacağınız seçenekleri eleyin. Size yol aldırabilecek, gerçekçi seçeneklere odaklanıp onları analiz edin.
- Karar konusu için ALTERNATİF ÜRETME
Seçenekleri netleştirirken alternatif çözümler ve seçenekler araştırıp, onları da değerlendirmek için bir kenarda tutun. Unutmayın fırsatların doğru kullanılması ve doğru fırsatın seçilmesi başarı odaklı sonuçlandırmayı yapar. Alternatif ve fırsatlarınız, mutlaka yedek olarak kalsın.
- Karar için UYGULAMA
Son aşamada alternatifler, fırsatları da değerlendirerek kalan seçenekleriniz arasında amacınız için en uygun, en yakın, hedefinize en iyi şekilde ulaştıracak seçeneğinizi son kez gözden geçirip karar verin.
Unutmayın “En kötü karar kararsızlıktan iyidir.”
Sağlık ve sevgiyle kalın.
Sibel ZALOĞLU
DieS Danışmanlık /İ. K. Yönetimi Profesyoneli