Kuzey Denizi Rotası’nda 2024 Yılında 37,9 Milyon Ton Kargo Taşındı
Geçen Yıl Ulaşılan Bu Rekor Seviye, Önceki Yıla Nazaran 1,6 Milyon Ton Daha Fazla
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, 2024 yılında Kuzey Denizi Rotası’nda (NSR) toplam 37,9 milyon ton kargo sevkiyatı yapıldığını açıkladı. NSR’de, 2024 yılında ulaşılan bu rekor seviye; 2023 yılına kıyasla 1,6 milyon tondan fazla bir artışı temsil ediyor.
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Nükleer buzkıran filosunun 65. yıldönümü sadece kargo taşımacılığında yeni rekorların kırıldığı bir yıl değildi. Ocak ayında buzkıran Leningrad’ı ve kasım ayında Chukotka’yı denize indirdik. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in her iki törene de katılması, bu gelişmelerin ülke için ne kadar önemli olduğunu kanıtlıyor. Yeni yıldan birkaç gün önce buzkıran Yakutia’ya bayrak çekildi. 2024 yılındaki bir diğer önemli gelişme ise Putin’in, Büyük Kuzey Denizi Rotası konseptini desteklemesiydi. Bu konsept, önümüzdeki birkaç on yılda Arktik’de gelecekteki çabalarımızı yönlendirecek. Kaliningrad’dan Vladivostok’a kadar nehir limanları ve demiryollarıyla bağlanacak ilgili altyapıyla birlikte yeni bir nakliye rotası oluşturma göreviyle karşı karşıyayız” dedi.
2024 yılında ayrıca rekor sayıda (92) transit sefer yapılmış ve 2013 yılında taşınan kargo hacminin yaklaşık 1,5 katı olmak üzere 3 milyon tonun üzerinde rekor bir transit kargo hacmi taşınmıştır. NSR ve bu rotanın güvenliğine olan talep 2024 yılında arttı. GlavSevmorput (Kuzey Deniz Rotası Başmüdürlüğü), yılın başından bu yana NSR sularında, izne dayalı seyrüsefer için tarihi bir seviye olan 1.312 başvuruyu inceledi (bir takvim yılında verilen önceki maksimum izin sayısı 1.228 idi).
GlavSevmorput’un desteğiyle, 2024 yılında şimdiye kadarki en büyük konteyner gemisi NSR’yi geçti. Gemi, 11 Eylül’de Zhelaniya Burnu yakınlarında rotaya girdi ve 17 Eylül’de Dezhnev Burnu yakınlarından ayrılarak tüm yolculuğunu altı günden kısa bir sürede tamamladı.
Rosatom’a bağlı Atomflot’un nükleer buzkıran gemilerinin mürettebatı, GlavSevmorput uzmanlarının desteğiyle 976 buzkıran gemisine refakat etti ve 72 gemiye bilgi ve seyrüsefer desteği sağladı.
Bilgi Notu:
Kuzey Denizi Rotası, Avrasya’nın batısını Asya-Pasifik bölgesine bağlayan en kısa nakliye rotasıdır. NSR idari olarak Barents Denizi ve Kara Denizi (Kara Boğazı) sınırında başlar ve Bering Boğazı’nda (Dezhnev Burnu) sona erer. NSR, 5,6 bin km uzunluğundadır. NSR, Arktik Okyanusu denizlerinden (Kara, Laptev, Doğu Sibirya, Çukçi denizleri) geçer. Arktik bölgesindeki limanların yanı sıra büyük Sibirya nehirlerindeki limanlara da hizmet verir. Şu anda, Rusya Arktik’inde NSR boyunca Sabetta, Dikson, Dudinka, Khatanga, Tiksi ve Pevek dahil olmak üzere altı büyük liman bulunmaktadır. Rosatom’un desteğiyle, St. Petersburg ve Kaliningrad’dan Vladivostok’a uzanan bir nakliye koridoru olan Büyük Kuzey Denizi Rotası’nı geliştirmek için bir proje uygulanmaktadır.
Rusya hükümeti, 2018 yılında Rosatom’u, Kuzey Denizi Rotası’nın altyapı operatörü olarak atadı. Şirket, federal “Kuzey Denizi Rotası’nın Geliştirilmesi” projesini denetliyor ve 2035 yılına kadar Kuzey Denizi Rotası geliştirme planına ve Rusya hükümetinin emriyle onaylanan, 2030 yılına kadar Rusya Federasyonu’nun sosyo-ekonomik kalkınması için “Yıl Boyu Kuzey Denizi Rotası” girişimine katılıyor.
Rosatom’un stratejik hedeflerinden biri, Kuzey Denizi Rotası’nı, Avrupa, Rusya ve Asya-Pasifik bölgesini birbirine bağlayan etkili bir nakliye anayoluna dönüştürmektir. Şu anda, St. Petersburg ve Kaliningrad’dan Vladivostok’a uzanan bir ulaşım koridoru olan “Büyük” Kuzey Denizi Rotası’nı oluşturmak için federal bir proje geliştirilmektedir.
Rusya Arktik bölgesinin kapsamlı gelişimi stratejik olarak ulusal önceliğe sahip. Belirlenen görevlerde başarılı olmak için, NSR boyunca sevk edilen kargo hacmini artırmak hayati önem taşıyor. Bu lojistik koridor, düzenli kargo taşımacılığı, yeni nükleer buz kırıcıların inşası ve ilgili altyapının modernizasyonu yoluyla gelişiyor. Rosatom şirketleri bu çalışmalarda aktif olarak yer alıyor.