Perakende Şirketi Değer Önerisi Uygulamaları
Dr. Ulduz AZAD
Geçen haftaki yazıda, müşterilerin hem çevrimiçi hem de fiziksel deneyimler yaşadığı perakende kanallarının farklı değer önerileri uygulamalarına değinilmişti.
Perakendecilerin ana hedefleri maliyetleri düşürmek, yüksek verimlilik sağlamak ve nihayetinde üstün müşteri deneyimi sunmaktır. Perakende şirketi ve satış kanalları arasındaki değer zinciri, aşağıdaki kriterler ile ölçülebilir (Ferry ve Denise, 2018)
- Stratejik İşbirliği : Shopify kullanan küçük ve orta ölçekli satıcılar, Walmart’ın çevrimiçi platformunda ürünlerini listeleyerek daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor.
- Ortak Müşteri İlişkileri Yönetimi: Starbucks & Alibaba (Çin Pazarı) CRM Entegrasyonu ile Alibaba’nın müşteri verileri ve Starbucks’ın sadakat sistemi ortak çalışarak, kişiselleştirilmiş kampanyalar sunuyor.
- Şeffaf Bilgi Paylaşımı: Zara & RFID teknolojisini kullanarak mağazaları, lojistik merkezleri ve tedarikçileri arasında şeffaf veri paylaşımı sağlıyor. Satış kanallarına (fiziksel mağazalar ve online platformlar) gerçek zamanlı stok bilgisi veriliyor ve hızlı aksiyon alabiliyor, böylece müşteriler online sipariş verdiklerinde en yakın mağazadan teslimat yapılabiliyor.
- Verimlilik: Amazon & Kendi Lojistik Ağı – Fulfillment by Amazon (FBA) hizmeti ile satıcılarına depolama, paketleme ve teslimat hizmetleri sunarak lojistik süreçlerini merkezi hale getiriyor. Robotik depolar ve otomatik sipariş işleme sistemi sayesinde, ürünlerin sevkiyat süresi minimuma indiriliyor ve hata oranları azalıyor.
Sizce Geleceğin Perakende Dünyasında Hangi Değer Önerileri Öne Çıkıyor?
Perakende sektöründe en üst düzeyde stratejik öneme sahip olan departman, satın alma ve kategori yönetimi süreçlerini kapsayarak şirketin satış bütçesi ve kârlılık hedeflerini yöneten birimdir ve sürdürülebilir iş sonuçları elde edilmesi, tüm kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasına bağlıdır. Yazı dizisine perakendeci ve tedarikçi arasındaki değer zinciri uygulama örnekleri ile devam edeceğiz.
Dr. Ulduz AZAD