Teksüt bu onayı, Avrupa Birliği normlarına uygun olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülen uzun ve yoğun denetimler sonrasında almaya hak kazandı. Bakanlık, resmi tanımıyla “Avrupa Birliği Ülkelerine İhracat Amaçlı Onaylanacak Süt İşletmelerinin Kontrol Prosedürü” uyarınca, Teksüt için ihracat iznini bu yılın Ocak ayında onayladı.
Teksüt, böylece 2017 başında Uzakdoğu’da Tayvan’a ürün göndererek hızlandırdığı ihracat hamlesine, Avrupa Birliği ülkelerini de ekleyebilecek konuma geldi.
Amerika’ya 20 yıldır ürün gönderiyoruz
Teksüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Arınık; ihracat onayını hem Teksüt’ün hem de Türkiye’nin ihracat potansiyelini geliştirecek önemli bir adım olarak değerlendirdi. Arınık, ”Aslında Türkiye, süt ve süt ürünleri konusunda AB’nin kalite standartlarını çoktan yakalamış durumda. Teksüt olarak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA)onayıyla 1997 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’ne ürün gönderiyoruz ve bunu da gıda sektöründe olabilecek en yüksek standartlara uyarak gerçekleştiriyoruz. Firma olarak şimdi Avrupa’daki işimizi geliştirecek önemli bir eşiği aşmış olduk. Bu aşamadan sonra bölgedeki potansiyel pazarları inceleyerek, ihracat hacmimizi genişletmeye odaklanacağız” diye konuştu.
Yasak, uzun çabalardan sonra kalkmıştı
Avrupa Birliği, Türkiye’deki üretim koşullarını gerekçe göstererek 2002 yılında süt ve süt ürünleri konusunda genel bir ithalat yasağı uygulamaya koymuş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ve sektör oyuncuları tarafından yürütülen uzun soluklu çalışmalar sonucu 2013 yılında bu yasak kaldırılmıştı. Ancak henüz çok az sayıda firma ihracat izni alabildi.