Dış Ticarette Lojistik Firma Seçiminin Önemi

Dış Ticarette Lojistik Firma Seçiminin önemi

Dış Ticarette Lojistik Firma Seçiminin Önemi

TURAN AKIN

30 yıllık deneyimle hep söylerim, bence dış ticaretin en önemli 2 konusu;

1. Müşteri veya Tedarikçi bulmak,
2. Ödeme Yöntemlerine hakimiyet

Dış Ticarette Lojistik Firma Seçiminin önemiBunlara ek pek tabii etkili sözleşme hazırlamak, pazarlık, lojistik firması, banka seçimi, gümrük müşaviri, danışman, avukat seçimi işinizin kolay yürümesi ve konforunuz için olmazsa olmazlardan.

Bu haftaki konumuz lojistik sorunları, akreditifler ve tabii banka ilişkisi.

Hatırlayacak olursak akreditifler; akreditifler ihraç edilen malın bedelinin ödenmesi konusunda belirli koşulların yerine getirilmesinden sonra ödemenin ihracatçıya yapılacağına ilişkin şartlı bir ödeme taahhüdüdür. Diğer bir ifade ile bir bankanın; dış görünümleri itibarıyla uygun bulunacak belgelerin süresi içinde ibraz edilmesi halinde lehdara (ihracatçı) ödeme yapacağını taahhüt etmesidir.

İthalatçı (amir); bankasından ihracatçı lehine bir akreditif açmasını ve ihracatçının ülkesindeki bir muhabir banka aracılığıyla haberdar edilmesini ister. İhracatçı gerekli belgeleri doğru, eksiksiz hazırlayıp istenen tüm özel şartları da yerine getirerek tahsilatı bekler, ödemeye hak kazanır. Ancak tabii ihracatçının bu süreci çok iyi yönetmesi gerekir.

Bu sistem, diğer ödeme yöntemlerine göre daha karmaşıktır, uzman, deneyimli lojistik firmalarını tercih etmek gerekir ki aksi halde tüm işiniz, ekibiniz çok yorulur, süreç sinir bozcu olur. Peşin Ödeme, Mal Mukabili, Vesaik Mukabili vb ödeme yöntemlerinde lojistik firmaları ile iletişim ve işbirliği nispeten kolaydır, pek sorun çıkmaz bununla birlikte konu akreditif olunca lojistik firması seçimi önem kazanır

Daha az sorun için öncelikle taslak akreditif alıp hem kendiniz hem Alıcı/Satıcı olarak kontrol edip akreditif onayını öyle verin. İhracatta lojistik firmaları sizden Konşimento Talimatı ister.

Peki nedir bu konşimento talimatı;

Konşimento talimatı, malın taşınması ve teslimatı sürecinde tüm tarafların ne yapması gerektiğini kesin bir şekilde açıklayan bir belgedir. Bu belge, taşıyıcıya ürünün alıcıya hangi koşullarda teslim edilmesi gerektiği konusunda talimatlar verir.

Bu talimatta bulunması gereken bazı önemli bilgiler şunlardır:

  • Müşteri ve firma adı, açık adresi, tel, fax, vergi dairesi, vergi no, yetkili kişi ismi vs
  • Gönderen ve taşımacı firma adı, açık adresi, tel, fax, vergi dairesi, vergi no, yetkili kişi ismi,
  • Yükleme yeri
  • Yurtiçi ve yurtdışı gümrük yapılacak adres;
  • Malzemenin teslim şekli,
  • Malzemenin tam adı, kilosu, adedi, ebatları, metreküpü,
  • Mal değeri,
  • Ödeme tercihi vs

Konşimento talimatı, ürünü gönderen şirketin antetli kağıdına yazılmalı, firmanın kaşe ve imzası mutlaka üzerinde bulunmalıdır.

Konşimento Talimatı Satın Alma Dergisi

Örnek bir Konşimento Talimatı

İhracatçımız akreditif şartlarına öyle hakim olmalı ki bu formu eksiksiz doldurup akreditifte amir banka 46A ve 47A sahalarında ne istiyorsa yazıp lojistik firmasına gerekli tüm bilgilerle doğru olarak göndermeniz gerekli.
Eğer adrese İzmir yazacağınıza İzmit yazarsanız başınız belada demektir.
CIF teslim şekilli ihracatta işiniz daha kolay, deneyimli lojistik firmaları ile çalışıp rahat edebilirsiniz. Lojistik firmalarının çoğunda akreditif deneyimi olan uzmanlar çok olmadığı için sürekli gerilim yaşanır, mailler git-gel yorulabilirsiniz. Hele bazı ülkeler özel tercihleri gereği EXW, FOB, FCA gibi teslim şekli ile satın alma yapıp lojistik firmasını kendileri belirler. Böyle bir durumda lojistik şirketi ile yol almak oldukça zorlu olabilir.
Kısacası; daha başarılı ve kolay yol almanız için siz siz olun; iyi müşteri, uzman banka, iyi gümrük müşaviri, iyi hukukçu, iyi danışmanla çalışın. Pahalı demeyin, diğer türlü dış ticaret size pahalıya mal olabilir.

Şirket Ortaklarının Aynı Kişi veya Akraba Olması, İşve­renler Arasında Organik Bağın Kabulü İçin Yeterli midir?

şirket Ortaklarının Aynı Kişi Veya Akraba Olması

Şirket Ortaklarının Aynı Kişi veya Akraba Olması, İşve­renler Arasında Organik Bağın Kabulü İçin Yeterli midir?

Lütfi İNCİROĞLU

Organik bağ, hukuki olarak bağımsız tüzel kişiliklere sahip birden fazla şirketin, fiilen bir bütün olarak hareket ettiği durumları ifade etmektedir. Bu kapsamda organik bağ, özellikle iş hukuku uygulamasında, hizmet süresinin tespiti ve işverenin kim olduğunun belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

şirket Ortaklarının Aynı Kişi Veya Akraba OlmasıYargıtay’a göre, “Organik bağ ilişkisinde işveren sıfatı olan tüzel kişinin, işçinin iş sözleşmesinden veya iş kanunundan doğan haklarını kullanmasının engellenmesi için temsilde farklı kişiliklere yer vermesi söz konusudur. Bu durumda tüzel kişinin bağımsızlığı sınırlanır ve organik bağ içinde olunan kişi ile özdeş kabul edilir.

Bu anlamda; tüzel kişilik hakkının kötüye kullanılması, kanuna karşı hile, işçiye zarar verme (haklarının alınmasını engelleme), tarafta muvazaa (hizmeti kendisine verdiği halde başka bir kişiyi kayıtta işveren olarak gösterme) ve namı müstear yaklaşımı nedeni ile dolaylı temsil söz konusudur. Bu durumların söz konusu olduğu halde tüzel kişilik perdesinin aralanması sureti ile gerçek işveren veya organik bağ içinde olan tüm işverenler sorumlu tutulmaktadır. Organik bağda şirketlerin adresleri, faaliyet alanları, ortakları ve temsilcilerinin aynı olmasından, aralarındaki hukuki ilişkilerin tespitinden anlaşılır”[1].

Organik bağda, şirketlerin adresleri, faaliyet alanları, ortakları, temsilcileri aynı olmalı ve aralarındaki hukuki ilişkiye bakılmalıdır[2]. Organik bağın ka­bulü ve tüzel kişilik perdesinin kaldırılması için işçinin, tüm işverenler nez­dinde çalıştığına dair SGK kaydı bulunması gerekmez. Yani işçinin tüm iş­verenler yanında çalıştığının resmi kayıtlarla tespitine gerek yoktur. Önemli olan gerçek fiili durumdur. Bu nedenle aynı zaman aralığında, aynı adreste, aynı işi yürüten ve ortakları arasında bağlantı bulunan şirketler bakımından organik bağın varlığı kabul edilmelidir[3].

Şirket ortaklarının aynı kişi veya akraba olması, işverenler arasında organik bağın kabulü ve tüzel kişilik perdesinin kaldırılması için tek başına yeterli değildir. Bunun yanında, birtakım yükümlülüklerden kaçınmak amacıyla kötü niyetli olarak işçilik haklarının ihlali söz konusu olmalıdır.

Çünkü burada, tüzel kişilik kurma hakkı ile işçilik haklarının korunması ara­sında çıkar çatışması söz konusudur. Kötüye kullanmanın söz konusu olma­dığı durumlarda, tüzel kişilik perdesinin kaldırılması, bu kez, tüzel kişilik ku­rumunun ortadan kalması sonucunu doğurur.  Ancak tüzel kişilik perdesinin kaldırılmasıyla işçinin tüm çalışma süresi bütün olarak değerlendirilir ve ger­çek işverenin tek başına sorumluluğu yahut organik bağ içinde bulunan tüm işverenlerin birlikte sorumluluğu söz konusu olur[4].

Sonuç olarak, şirket ortaklarının aynı kişi veya akraba olması, işverenler arasında organik bağın kabulü ve tüzel kişilik perdesinin kaldırılması için tek başına yeterli değildir. Bunun yanında, birtakım yükümlülüklerden kaçınmak amacıyla kötü niyetli olarak işçilik haklarının ihlali söz konusu olmalıdır.

[1] Y9HD.21.01.2019 T., E. 2015/28898, K. 2019/1666 Legalbank.

[2] BAYCIK, Gaye, 2016 Yılı Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi, s.74; Y9HD.11.1.2016 T., E.2014/27016, K.2016/104; DOĞAN YENİSEY, 2013 Yılı Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi, s.34.

[3] Y9HD.11.1.2016 T., E.2014/27016, K.2016/104 Legalbank.

[4] BAYCIK, Gaye, 2016 Yılı Yargıtay Kararlarının Değerlendirilmesi, s.74; Y22HD.9.2.2016 T., E.2015/35310, K.2016/3031; SÜZEK, Sarper, İş Hukuku, s.150-151; EKMEKÇİ, Ömer/YİĞİT, Esra, Bireysel İş Hukuku Dersleri, 3. Baskı, İstanbul 2021 s.37-38

2025 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Yayınlandı. Türkiye 167 Ülke İçerisinde 73. Sırada

2025 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Yayınlandı. Türkiye 167 ülke İçerisinde 73. Sırada

2025 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Yayınlandı. Türkiye 167 Ülke İçerisinde 73. Sırada

Prof. Dr. Murat ERDAL – İstanbul Üniversitesi
Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı Başkanı
merdal@istanbul.edu.tr 

2025 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Endeksi’nde Türkiye 167 Ülke İçerisinde 73. Sırada.

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Eğitimlerimizde sıklıkla karşılaştığım durumlardan bir 2025 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu Yayınlandı. Türkiye 167 ülke İçerisinde 73. Sıradatanesi Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) tam olarak anlaşılmadığıdır. Bu hedeflerle şirket faaliyetleri arasında yeterli bağın kurulamadığını gözlemlemekteyim. Oysa ki, şirket sürdürülebilirlik raporlarında her bir faaliyetin BM SKA içerisinde yer alan 17 başlıkla ilgisi ortaya konmaktadır. Peki sektörlerimizde sürdürülebilirlik farkındalığı neden istediğimiz ölçüde yüksek ve yaygın değil? Bu durumu Sürdürülebilirlik Kalkınma Raporu’ndaki ülke sıralamasından da rahatlıkla anlayabiliriz. Ülke – sektör – şirket, toplum – birey örgüsü iç içe geçen yapıtaşları ve hepsi birbirleriyle bağlantılı.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG – Sustainable Development Goals 17) Endeksi ülke sıralaması içerisinde Türkiye 167 Ülke İçerisinde 73. Sırada. Puanı 100 üzerinden 70,61.

Sürdürülebilirlik riskleri en önemli tehdit olarak karşımızda duruyor.  

Yakın gelecekte tüm şirketlerimizi ( ve tabi yöneticilerimizi) AB ve ulusal mevzuat gereklilikleri bekliyor. Sürdürülebilir rekabette tekil yani firma bazında bir çözüm bir kurtuluş reçetesi yok. Ülke ve sektör olarak adımlar atılmadan dünyayı yakalayabilmek mümkün değil. Değer zinciri boyunca yapısal eksikliklerimiz var. Ülkemizde ise paydaşlar arasında iletişim ve rol tanımlarında sıkıntılar bulunuyor. Sürdürülebilir tedarikçi ve yeşil satınalma uygulamaları yeterince bilinmiyor. Bu noktada ödevimiz sadece tedarikçi seragazı emisyonlarını (Kapsam 3) azaltmak değil. Tüm tedarik zinciri boyunca sürdürülebilirlik kültür ve uygulamalarının gelişimine katkıda bulunmak. Ekonomik açıdan rekabet ederken çevre, sosyal ve yönetişim boyutları ile mesafe alabilmek. Kısa, orta ve uzun vadeli sürdürülebilir riskleri üzerine senaryo çalışmaları yapan, değer zinciri üzerine kafa yoran ve bu alanlarda aksiyon alan firmalarımız bir adım önde olacak.

Şekil -1 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Endeksi’nde Türkiye (2025)

Türkiye Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri Radar

Kaynak: Sachs, J.D., Lafortune, G., Fuller, G., Iablonovski, G. (2025). Financing Sustainable Development to 2030 and Mid-Century. Sustainable Development Report 2025, Dublin University Press, Haziran 2025,  Erişim https://sdgtransformationcenter.org/ .

Düzenli yayınlanan Sürdürülebilir Kalkınma Raporu özünde ülke check-up olarak sayılabilir. Tüm dünyanın kabul ettiği ve ülke gelişmişlik seviyesini bütüncül olarak ortaya koyan bu raporu gözardı edemeyiz. O nedenle dikkatle incelenmesi gereken bir rapor. Raporun dayandığı 17 başlık ve tüm göstergeler üzerine ayrı ayrı düşünmeliyiz (Şekil-1).

2025 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Endeksi’nde Türkiye 167 Ülke İçerisinde 73. Sırada (Tablo-1)

SKA Endeksi ve Gösterge Tabloları, 193 BM üyesi ülkenin tamamını kapsayan SKA ilerlemesine ilişkin yıllık bir değerlendirme sunmaktadır. Bu yılki SKA Endeksi, 102 küresel gösterge ve OECD ülkelerinin gösterge tabloları için 24 ek gösterge dahil olmak üzere 126 göstergeyi içermektedir.

Tablo – 1 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Endeksi – Ülke Sıralaması ve Puanları

Tablo 1 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (ska) Endeksi ülke Sıralaması Ve Puanları

Sıralamada İlk 10 Ülke

  1. Sıra Finlandiya Puanı 87.0
  2. Sıra İsveç Puanı 85.7
  3. Sıra Danimarka Puanı 85.3
  4. Sıra Almanya Puanı 83.7
  5. Sıra Fransa Puanı 83.1
  6. Sıra Avusturya Puanı 83.0
  7. Sıra Norveç Puanı 82.7
  8. Sıra Hırvatistan Puanı 82.4
  9. Sıra Polonya 82.1
  10. Sıra Çekya Puanı 81.9

Sıralamada yer alan ilk 10 ülke (Finlandiya, İsveç, Almanya) neleri iyi yapıyor? Ülke olarak kendimizi hangi ülkelerle karşılaştıralım? Örneğin 9. sıradaki Polonya veya 10. sıradaki Çekya. Hangi alanlarda başarılılar? Neyi iyi yapıyorlar? Polonya 9. sırada iken, biz neden 73. sıradayız?

  • Sıralamada Türkiye’nin seviyesine yakın hangi ülkeler var?
  1. ve 80. Sıra Arasındaki Ülkeler
  2. Sıra Kazakistan Puanı 71.5
  3. Sıra Ürdün Puanı 71.0
  4. Sıra Meksika Puanı 70.8
  5. Sıra Türkiye Puanı 70.6
  6. Sıra Butan Puanı 70.5
  7. Sıra Kolombiya Puanı 70.5
  8. Sıra Maritus Puanı 70.3
  9. Sıra Endonezya Puanı 70.2
  10. Sıra Ekvador Puanı 70.1
  11. Sıra Cezayir Puanı 70.1
  12. Sıra Birleşik Arap Emirlikleri Puanı 69.8

Öncelikle dünyanın 20 ekonomisinden bir tanesi olup Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Endeksi’nde neden 73. sırada olduğumuzu sorgulamalıyız.

70 – 80. sıra arasında yer alan ülkelere baktığımızda; Kazakistan, Ürdün, Kolombiya ve Cezayir arasında yer alıyoruz. 2030 yılında yine üç aşağı beş yukarı bu ülkeler arasında olmak bizi mutlu edecek mi? Açıkçası yerinde saymak, bulunduğu konumu kanıksamak ( ya da korumak) kimseyi tatmin etmeyecektir.

  • 2030 Yılında sıralamada nerede olmalıyız?

Rapora göre ülke sıralamasındaki yerimiz pek parlak değil. Futbol diliyle konuşursak şampiyonlar liginde olmadığımız belli. Hangi ligde yer alacağımıza ciddi ciddi karar vermeliyiz. Gerçekçi hedefler oluşturmalıyız. Beş sene sonrası için bir sıçramayı 70’li sıralardan 30 – 40 bandını hedeflemeliyiz.

Tüm paydaşlar olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ve onun gerektirdiği ödev ve sorumlulukları idrak ettiğimizde ilerleme kaydedebiliriz. Aksi takdirde sıralamada çok fazla bir yükselme beklenmemelidir.

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi Ve Yeşil Satın Alma Eğitimi Sürdürülebilirlik

  • Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2025 Dünya ve
    Türkiye Durum Değerlendirmesi

SKA performansında ülkeler arasındaki fark genişliğini korumaktadır. 2025 SKA Endeksi puanları, en iyi performans gösteren ülkelerde 80’in üzerindeyken, özellikle ekonomik zorlukların olduğu, iklim ve çevre risklerinin yüksek olduğu, savaş bölgelerinde yer alan ülkelerde 50’nin altındadır. Önceki baskılarda olduğu gibi, başta İskandinav ülkeleri olmak üzere Avrupa ülkeleri 2025 SKA Endeksi’nde en üst sıralarda yer almaktadır.

Şekil – 2 Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2025 Genel Görünüm

şekil – 2 Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2025 Genel Görünüm

Tüm dünya geneline bakıldığında sürdürülebilir kalkınma ve çevre konusunda işler yolunda gitmiyor. Sıkıntıların artarak devam ettiği net bir biçimde görülmektedir (Şekil -2) .
Kaynak: 2030’a ve Yüzyıl Ortasına Kadar Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı. Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2025, 10. Baskı.

17 Başlıkta Türkiye Görünümü: “Zorluklar Devam Ediyor”

şekil – 3 Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2025 Genel Görünüm

Şekil – 3 Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2025 Genel Görünüm

Kaynak: 2030’a ve Yüzyıl Ortasına Kadar Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı. Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2025, 10. Baskı.

  • Sachs, J.D., Lafortune, G., Fuller, G., Iablonovski, G. (2025). Financing Sustainable Development to 2030 and Mid-Century. Sustainable Development Report 2025, Dublin University Press, Haziran 2025, Erişimhttps://sdgtransformationcenter.org/ .

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu içerisinde Türkiye ülke görünümüne bakıldığında sürdürülebilir kalkınma açısından ilerlemenin hayli zayıf olduğu, neredeyse tüm kalkınma hedeflerinde zorlukların devam ettiği görülmektedir (Şekil -3) .

126 gösterge çerçevesinde Türkiye sayfasına yakından bakalım (Tablo -2).

Tablo -2 Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri (2025)

Tablo 2 Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri 2025

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2025 Türkiye Ülke Analizi

17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Göstergeleri ve Ülke Karşılaştırmaları

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu her bir ülke 17 başlık ve 126 gösterge ile incelenmiştir. Bu kısımda yöntem olarak Türkiye ve onunla birlikte çoğunluğu OECD ülke verilerini birlikte vermeye özen gösterdim. Coğrafi olarak yakın bölge ülkeleri, Avrupa ve dünyadan önde gelen ülkeleri gözönünde bulundurdum.

126 göstergenin her birini tek tek ülke karşılaştırmalı olarak incelemek pek mümkün olamadığı içim ilgi çekici bulduğum belirli performans göstergelerine yakından bakmak istiyorum.

SKA 1 – Yoksulluğa Son: Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek

 2017 yılı Satınalma Gücü Paritesi (Purchasing Power Parity -PPP) hesaplamalarında bir günde kazanılan paranın üst sınırı;
– Aşırı Yoksulluk Sınırı= 2,15 dolar / gün,
– Orta Yoksulluk Sınırı = 3,65 dolar / gün
olarak tanımlanmaktadır.

  • Nüfus içerisindeki Aşırı Yoksul Kişi %’si:
    İngiltere 0.1, Yunanistan’da 0.2, Fransa 0.3, İspanya 0.3, Almanya 0.4,
    Türkiye 0.7, ABD 0.7, Meksika 1.8, Brezilya 5.8 ve Nijerya 31.2Türkiye bu başlıkta olumlu trend içerisindedir.

SKA 2 – Açlığa Son: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek

  • Yetersiz Beslenme Yaygınlığı (%’si)

Türkiye 2.5, Almanya 2.5, Fransa 2.5, Yunanistan 2.5, Meksika 3.1, Brezilya 3.9, Mısır 8.5, Hindistan 13.7 ve Nijerya 18

  • Obezite Yaygınlığı, Vücut Kitle İndeksi≥30 (Yetişkin Nüfusun %’si)
  • Vücut Kitle İndeksi(VKİ) (Body Mass Index – BMI)

Vücut Kitle İndeksi, bir kişiyi doku kütlesine (kas, yağ ve kemik) ve boyuna göre geniş çapta kategorize etmek için kullanılan uygun bir kuraldır. Başlıca yetişkin BMI sınıflandırmaları düşük kilolu (18,5 kg/m2 ‘nin altında), normal kilolu (18,5 ila 24,9), fazla kilolu (25 ila 29,9) ve obez (30 veya daha fazla).

Japonya 5.5, Hollanda’da 14.5, İspanya’da 15.7, İngiltere 26.8, Brezilya 28.1, Türkiye 33.3, Meksika 36, Mısır 44.3. ABD 42

Türkiye yetersiz beslenme yaygınlığını azaltmada olumlu, obezite artışında olumsuz yönde ilerlemektedir.

SKA 3 – Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam: Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak

Bu hedef içerisinde 17 alt gösterge bulunmaktadır. İlgi çekici dört göstergeyi paylaşmak isterim.

  • Anne Ölüm Oranı ( 100.000 Canlı Doğum Başına )

Almanya 3.6, Yunanistan 4.8, Bulgaristan 5.6, Danimarka 3.7, Türkiye 14.6, Çin 16.3, Mısır 17, Azerbaycan 17.9, Meksika 42, Brezilya 66.9, Hindistan 80.5

Anne ölüm oranında Avrupa ortalamasından çok uzakta olduğumuz görülmektedir.

  • Trafik Ölümleri ( 100.000 Nüfus Başına )

Danimarka 2.3, İngiltere 2.4, Avusturya 4.6, Türkiye 6.5, Yunanistan 7.3, Mısır 9.4, Meksika 12, Çin 17.4, Hindistan 14.6, Brezilya 15.7.

  • Ortalama Yaşam Süresi

Mısır 71.6, Hindistan 72, Bulgaristan 75.6, Türkiye 77.2, Çin 78, ABD 79.3, Yunanistan 81.9, Finlandiya 81.9, Fransa 83.3, İspanya 83.7 ve Japonya 84.7

  • Günlük Sigara İçenler ( 15 Yaş ve Üzeri Nüfusun %’si )

Meksika 8.6, İsveç 8.7, ABD 8.9, Hollanda 12.7, Almanya 14.6, Belçika 15.4, Japonya 16.7, İspanya 19.8, Yunanistan 24.9, Fransa 25.3, Türkiye 28.3

Türkiye’nin sigara kullanım yaygınlığında rekora koşması düşündürücüdür.

SKA 4 – Nitelikli Eğitim: Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek

Bu başlık altında iki göstergeyi paylaşmak isterim.

  • Okul Öncesi Organize Eğitime Katılım Oranı (4-6 Yaş Arası Çocukların %’si) 

Mısır 33.1, ABD 86.5, Brezilya 90, Japonya 97.1, Meksika 97.6, İsveç 99.1, Türkiye 99.2, Yunanistan 99.7, Fransa 99.9

  • PISA Puanı (en kötü 0-600 en iyi)
  • Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı ( PISA:Programme for International Student Assessment)

Meksika 406.8, Yunanistan 436.5, Türkiye 461.7, Fransa 478.3, İsveç 487.4, ABD 489.4, İngiltere 494.4, Japonya 532.7,

SKA 5 – Cinsiyet Eşitliği: Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

Bu başlık altında iki göstergeyi paylaşmak isterim.

  • Ulusal Parlamentoda Kadınların Oranı ( % )

Japonya 15.7, Brezilya 18.1, Türkiye 19.9, Yunanistan 23.3, Çin 26.5, Mısır 27.7, ABD 28.7, Almanya 35.7, Fransa 36.2, Hollanda 39.3, İngiltere 40.5, İspanya 44.3, İsveç 45, Meksika 50.2.

TBMM’de kadın milletvekili oranı Avrupa’nın önde gelen ekonomileri ile karşılaştırılmayacak kadar düşüktür.

  • Kadın-Erkek İşgücüne Katılım Oranı (%)

Türkiye 50.9, Japonya 77.2, Polonya 78, Çin 83.8, ABD 83.9, Almanya 83.9, Avusturya 84.4, Fransa 86.8, Danimarka 88.2, İsveç 90.4

  • Kadın-erkek işgücüne katılım oranı oranı, kadın işgücüne katılım oranının erkek işgücüne katılım oranına bölünmesi ve 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır.

Bu göstergede OECD ülkelerinin hayli gerisinde olduğumuz görülmektedir. Kadınların daha fazla iş hayatına katılımları, şirketlerde daha fazla yönetici pozisyonlarına gelmeleri ve Yönetim Kurullarında daha fazla sayıda yer almaları hedeflenmelidir.

SKA 6 – Temiz Su ve Sanitasyon: Herkes için erişilebilir su ve atık su hizmetlerini ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına almak

  • Mevcut Tatlı Su Kaynaklarının Bir Oranı Olarak Tatlı Su Çekimi

İsveç 3.6, Finlandiya 7.1, Avusturya 8.7, Yunanistan 20.3, Fransa 21.4, ABD 28.2, Almanya 35.4, Çin 41.5, Türkiye 44.1, Meksika 45, Hindistan 66.5, Mısır 141.2,

  • Mevcut Tatlı Su Kaynaklarının Bir Oranı Olarak Tatlı Su Çekimi:
    Su stresi seviyesi (mevcut tatlı su kaynaklarının bir oranı olarak tatlı su çekimi), çevresel su gereksinimleri dikkate alındıktan sonra, tüm ana sektörler tarafından çekilen toplam tatlı su ile toplam yenilenebilir tatlı su kaynakları arasındaki orandır. Bu gösterge aynı zamanda su çekim yoğunluğu olarak da bilinir.

Türkiye su riski her geçen gün artan bir konumdadır. Gelecek açısından en ciddi tehditlerden bir tanesidir.

SKA 7 – Erişilebilir ve Temiz Enerji: Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak

  • Toplam Enerji Tüketiminde Yenilenebilir Enerji Payı (%’si)

Mısır 3, Japonya 8.8, ABD 10.9, Çin 11.7, Türkiye 12 (2021 verisi), İngiltere 12, Meksika 13,  Polonya 15.2, Fransa 16.2, Almanya 17.6, Hindistan 18, Bulgaristan 20.4, Yunanistan 21.5, Avusturya 36, Danimarka 39.5, Brezilya 42.9, Finlandiya 50.2, İsveç 57.9,

SKA 8: – İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme: İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri desteklemek

  • İstihdamın Nüfusa Oranı (%’si)

Türkiye 55.2, İspanya 66.1, Fransa 69, ABD 71.9, Finlandiya 72.6,
Avusturya 74.1, İngiltere 75.1, Danimarka 77.2, Almanya 77.4, Japonya 79.4, Hollanda 82.3.

SKA 9 – Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: Dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek

  • Araştırma ve Geliştirme Harcamaları (GSYİH’nin %’si)
    Meksika 0.3, Mısır 1.0, Türkiye 1.3, Polonya 1.5, Fransa 2.2, Hollanda 2.3, Çin 2.6, İngiltere 2.9, İsveç 3.4
  • Lojistik Performans Endeksi (Altyapı Puanı, 1-5 arası)

Mısır 3.0, Bulgaristan 3.1, Brezilya 3.2, Türkiye 3.4, Hindistan 3.2, İngiltere 3.7, İspanya 3.8, Fransa 3.8, ABD 3.9, Avusturya 3.9, Çin 4.0, İsveç 4.2

Lojistik Performans Göstergeleri 2023 verilerine göre dünyada 38. sıradadır. Gümrük Operasyon ve Uygulamaları alt kategorisinde ise 47. sıradayız. Dünya Bankası https://lpi.worldbank.org/

SKA 10- Eşitsizliklerin Azaltılması: Ülkelerin içinde ve arasındaki eşitsizlikleri azaltmak

  • Gini Katsayısı

Brezilya 52, Türkiye 44.4, Meksika 43.5, ABD 41.3, Bulgaristan 39.0, Yunanistan 32.9, Hindistan 32.8, Almanya 32.4, İngiltere 32.4, Çin 31.9, Fransa 31.5, İsveç 29.8, Polonya 28.5, Belçika 26.6, Hollanda 25.7

  • Ekonomi’deGini Katsayısı, bir ulus ya da bir sosyal grup içindeki gelir eşitsizliği veya servet eşitsizliğini temsil etmeyi amaçlayan bir istatistiksel dağılım ölçüsüdür.

SKA 11 – Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar: Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak

·      Gecekondularda Yaşayan Kentsel Nüfus Oranı ( %’si )

Mısır 3.8, Türkiye 14.1, Brezilya 14.9, Meksika 17.6, Azerbaycan 26.9, Hindistan 41.4, Nijerya 48.5, Avrupa ülkeleri için 0.0

  • Aşırı Kira Yükü Olan Nüfus ( %’si )

Almanya 9.2, Fransa 11.3, Polonya 11.4, Avusturya 12.4, Türkiye 14.9, Japonya 19.0, İsveç 21.8, Danimarka 23.0, Finlandiya 24.1, İspanya 24.1, Yunanistan 25.3, ABD 29

SKA 12 – Sorumlu Üretim ve Tüketim: Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarını sağlamak

  • Üretim Kaynaklı Hava Kirliliği (Her 1.000 Nüfus Başına DALYs)

Hava kirliliğine atfedilen hastalık yükü, ölümler ve sakatlığa göre ayarlanmış yaşam yılları ( Deaths and Disability Adjusted Life Years – DALYs )

Nijerya 0.3, Meksika 1.1, Brezilya 1.2, Japonya 3.6, İspanya 3.8, İngiltere 4.4., ABD 4.5, Danimarka 4.6, Mısır 5.4, Finlandiya 7.0, Almanya 7.8, Türkiye 9.9,
Belçika 11.4, Bulgaristan 20.5, Hollanda 11.3, Çin 22.0

  • Geri Dönüştürülmeyen Belediye Katı Atık (Kg/Kişi/Gün)

Polonya 0.6, İsveç 0.7, İngiltere 0.7, Japonya 0.7, Avusturya 0.9, Fransa 0.9, Danimarka 0.9, Türkiye 1.0, ABD 1.5,

SKA 13 – İklim Eylemi: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek

  • Fosil Yakıt Yanması ve Çimento Üretiminden Kaynaklanan CO2 Emisyonları ( tCO2 / kişi )

Hindistan 2.2, Brezilya 2.3, Mısır 2.4, Meksika 3.8, İngiltere 4.5, Danimarka 4.6, İspanya 4.7, Türkiye 5.0, Finlandiya 5.1, Yunanistan 5.3, Hollanda 6.7, Almanya 7.2, Japonya 8.0, Çin 8.3, ABD 14.5

SKA 14- Sudaki Yaşam: Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanmak

  • Biyoçeşitlilik Açısından Önemli Deniz Alanlarında Korunan Ortalama Alan (%’si)

Türkiye 3.8, ABD 33.9, Mısır 44.4, Meksika 63.0, İsveç 60.6, Japonya 66.5,
Fransa 80.9, Hollanda 94.0, Brezilya 71.7, Almanya 80.8, Yunanistan 88.2

  • Okyanus Sağlığı Endeksi: Temiz Sular Puanı (En Kötü 0-100 En İyi)

Okyanus Sağlığı Endeksi (OHI), insanların gıda, kültürel ve sosyal değer ve işler gibi sağlıklı okyanuslardan beklediği faydaların ve hizmetlerin sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasına dayalı olarak okyanus sağlığını değerlendirmek için bir çerçevedir. (https://oceanhealthindex.org/about/)

Hollanda 44.3, Fransa 50.7, Almanya 53.5, Mısır 54.5, Türkiye 58.9, Yunanistan 60.4, İsveç 60.6, Japonya 62.2, Brezilya 62.4, Meksika 67.3, ABD 73.6

SKA 15 – Karasal Yaşam: Karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak; çölleşme ile mücadele etmek, arazi bozunumunu durdurmak ve tersine çevirmek; biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek

  • Biyoçeşitlilik Açısından Önemli Karasal Alanlarda Korunan Ortalama Alan (%)

Türkiye 2.3, Hindistan 6.3, Çin 10.1, Meksika 38.4, Mısır 38.8, Brezilya 45.7, İspanya 57.6, Japonya 65.1, Belçika 75.8, Almanya 79.2, Nijerya 79.9, Fransa 81.1, Finlandiya 87.2

  • Türlerin Hayatta Kalmasına İlişkin Kırmızı Liste Endeksi (En Kötü 0-1 En İyi)

Kırmızı Liste Endeksi: 47.000’den fazla tür yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu değerlendirilen tüm türlerin % 28’i anlamına geliyor. (https://www.iucnredlist.org)

Hindistan 0.67, Meksika 0.68, Çin 0.73, Japonya 0.75, Fransa 0.84, Nijerya 0.85, İspanya 0.86, Brezilya 0.88, Türkiye 0.90, Mısır 0.91, Almanya 0.97, Finlandiya 0.98, Belçika 0.98

SKA 16 – Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak

  • Cinayetler (100,000 Nüfus Başına)

Japonya 0.2, Çin 0.5, Almanya 0.8, İsveç 1.1, Fransa 1.3, Mısır 1.3, İngiltere 1.4, Hindistan 2.8, Türkiye 3.2, ABD 5.8, Brezilya 21.1,Meksika 24.9,

  • Yolsuzluk Algı Endeksi (en kötü 0-100 en iyi)

Meksika 26.0, Mısır 30.0, Türkiye 34.0, Brezilya 34.0, Hindistan 38,
Çin 43.0, ABD 65, Fransa 67, Japonya 71.0, Almanya 75, İngiltere 71, İsveç 80

Yolsuzluk Algı Endeksi 2024 yılı verilerinde, Türkiye 180 ülke sıralamasında 107. sıradadır. Puanı 100 üzerinden 34’tür. https://www.transparency.org/en/cpi/2024

  • Basın Özgürlüğü Endeksi (en kötü 0-100 en iyi)

Çin 14.8, Mısır 24.7, Türkiye 29.4, Hindistan 33.0, Meksika 45.6, Japonya 63.1, Brezilya 63.8, ABD 65.5, Fransa 76.6, İngiltere 78.9, Almanya 83.9, İsveç 88.1

  • Cezaevinde Tutuklu Sayısı (100.000 nüfus başına)

Japonya 33.5, Almanya 68.9, İsveç 79.8, Fransa 111.7, İngiltere 135.1, Meksika 177.3, Türkiye 399.9, ABD 524.4,

SKA 17 – Amaçlar için Ortaklıklar: Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak

  • Devletin Sağlık ve Eğitim Harcamaları (GSYİH’nin %’si)

Nijerya 1.0, Türkiye 5.4, Mısır 5.7, Hindistan 5.4, Çin 7.0, Meksika 7.2, Yunanistan 8.7, Polonya 9.4, Bulgaristan 9.5,Brezilya 9.6, Japonya 13.1, Avusturya 13.4, İngiltere 14.1, Fransa 14.4, ABD 14.5, Almanya 14.7, İsveç 16.6

Türkiye Sağlık ve Eğitim Harcamaları (GSYİH’nin %’si) Almanya, Fransa, İngiltere seviyelerinden neredeyse üçte biri seviyesindedir.

Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi Ve Yeşil Satın Alma Eğitimi SürdürülebilirlikŞİRKET EĞİTİMLERİ

-> Eğitim Kataloğunu İndirebilirsiniz ->   https://satinalmadergisi.com/egitim.pdf

-> Şirket Eğitimleriniz için Doğru Teklif Alın -> egitim@satinalmadergisi.com 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
VE YEŞİL SATINALMA MAKALELERİ
 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİM TESTLERİ 

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu 2025

Sustainable Development Report 2025

  • Raporun İçeriği Nedir?

Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nun 10. Baskısı, tüm BM Üye Devletlerini 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarındaki performanslarına göre değerlendiren ve sıralayan güncellenmiş SDG Endeksi ve gösterge tablolarını içermektedir.

  • Raporun / Kaynağın Tam Adı Nedir?
  • Sachs, J.D., Lafortune, G., Fuller, G., Iablonovski, G. (2025). Financing Sustainable Development to 2030 and Mid-Century. Sustainable Development Report 2025, Dublin University Press, Haziran 2025, Erişim https://sdgtransformationcenter.org/ .
  • Rapor Kim Tarafından Hazırlanıyor?

 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu, SDG Transformation Center liderliğinde bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır. SDG Transformation Center, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’na (UN Sustainable Development Solutions Network – SDSN) bağlı bir girişimdir.

UN Sustainable Development Solutions Network – SDSN kar amacı gütmeyen bir kuruluş olup BM Genel Sekreteri’nin himayesinde faaliyet göstermektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Raporu, Birleşmiş Milletler, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanmasını teşvik etmektedir.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Kaç Başlıkta Değerlendirilmektedir? 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) 17 başlık altında toplanmaktadır:

  • Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) 17 Kategori

Şekil – 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) 17 Kategori

şekil – 4 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (ska) 17 Kategori

SKA 1 – Yoksulluğa Son: Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek

SKA 2 – Açlığa Son: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek

SKA 3 – Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam: Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak

SKA 4 – Nitelikli Eğitim: Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek

SKA 5 – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

SKA 6 – Temiz Su ve Sanitasyon: Herkes için erişilebilir su ve atık su hizmetlerini ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına almak

SKA 7 – Erişilebilir ve Temiz Enerji: Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak

SKA 8: – İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme: İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri desteklemek

SKA 9 – Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: Dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek

SKA 10- Eşitsizliklerin Azaltılması: Ülkelerin içinde ve arasındaki eşitsizlikleri azaltmak

SKA 11 – Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar: Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak

SKA 12 – Sorumlu Üretim ve Tüketim: Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarını sağlamak

SKA 13 – İklim Eylemi: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek

SKA 14- Sudaki Yaşam: Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanmak

SKA 15 – Karasal Yaşam: Karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak; çölleşme ile mücadele etmek, arazi bozunumunu durdurmak ve tersine çevirmek; biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek

SKA 16 – Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak

SKA 17 – Amaçlar için Ortaklıklar: Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 8

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 8 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 8

Reşat BAĞCIOĞLU

Neyi Az Biliyoruz?

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 8 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemNe desem ki?

Biz az bildiğimiz konuların farkında mıyız?

Öncelikle bu soruyu kendimize sormamız gerekir. Kendimizi bir analiz ettiğimizde muhtemelen kendimizi bir kompedan olarak görmek isteriz. Ancak kompedan olmadığımızı bilmemiz gerekir.

Neyi az, neyi çok bildiğimizin farkına varırsak, hata yapmamız da o denli azalır. Ancak her konuda söz sahibi olmaya kalkarsak, illa ki yanıldığımız veya az bildiğimiz konular olacaktır.

Az Bilme GörselHele hele yanılıp şaşan dış ticaret işlemlerimize aracılık yapan banka ve onun çalışanı ise. Ki bu çalışan da üst düzey biriyse yapacağı hatalara biz mi gülelim, yoksa bırakalım kendi kendine mi gülsün?

Bence bankacımız donanımlı olsun, ne biz kendisine gülelim, ne de kendi kendisine gülsün. İnanın bazı hatalar yapan vardır ki en komik fıkralara dahi taş çıkartıyorlar.

Bakın Ne Anlatacağım? Hadi Biraz Dedikodu Yapalım

Diyarbakır’da deniz yok ama, orada bulunan tacirler ithalat veya ihracat işlemlerindeki sevkiyatları en yakın liman olan İskenderun Limanı üzerinden yapıyorlar. Bu anlatacağım vakada deniz konşimentosu konusu geçecek ve diyeceksiniz ki Diyarbakır’da deniz yok, bu konşimento da neyin nesi?

Bence öyle düşünmeyin. Diyarbakır’da liman yok ama konşimentoya konu olan olay var.

Diyarbakır GörselÇok da uzak olmayan bir tarihte, Diyarbakır’daki bir dış ticaret taciri ki hem ithalat hem de ihracat yapıyormuş. İşlemlerinde genelde Mersin veya İskenderun Limanlarından birini kullanıyormuş. Ne yapsın yani bu tacirimiz, Diyarbakır’da deniz limanı oldu da bu tacirimiz mi kullanmaktan imtina etti? Elbette değil.

Olayımıza konu olan tutar USD.680.000.- tutarında vesaik mukabili bir ithalat işlemi. Devamını şöyle özetleyeyim isterseniz;

Vesaik tutarı               ; USD.680.000.-

İthalatçı                      : Sur Dış Ticaret Ltd.Şti. Diyarbakır

İhracatçı                     : San Pedro  Spa Roma Italy

İhracatçının Bankası  : BCI, Roma (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)

İthalatçının bankası    : Karabank A.Ş. Sur Şubesi Diyarbakır

Bu arada unutmadan söyleyeyim: Bu isimler çakma isimler olup, gerçek isimler değiller. Bilmeden veya farkında olmadan hiçbir kişi ve kurumu hedefime almıyorum.

İtalyan bankası olan BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) USD.680.000.- lık ithalat vesaikini (İtalya’ya göre ihracat, Türkiye’ye göre ithalat) Karabank A.Ş. Sur Şubesi Diyarbakır’a gönderir.

Vesaikler içinde ise,

  • Tam takım konşimento,İtalyan Bankası Görsel
  • 4 orijinal fatura,
  • 2 paketleme listesi
  • 1 analiz sertifikası

Mevcuttur.

Ben görmedim, bu evrakların var olduğunu haber aldım sadece. Vebal söyleyenin boynunda kalsın.

Sur Dış Ticaret Ltd. Şti firmasının sahibi Şiho Koçer.. Namı değer Şiho. Karabank Sur şube müdürü ile araları çok iyiymiş. Adeta kanka olmuşlar. İkili ilişkileri gayet iyi. Şiho ise sık sık da yemeğe götürürmüş şube müdürünü.  Şimdiden burnuma pis kokular gelmeye başladı desem bana kızmayın. Sanki bu işte bir çakallık olacağa benzer.

Şiho bu sefer şubeye gelmiş ve müdürü ziyaret etmiş. Müdürün adını mı merak ettiniz? Benim saklım gizlim yok: Müdürüm adı… Boş verin ya, dedikoduya girecek müdürüm adını da söylersem. Şiho müdürün odasına destursuzca girer ve;

  • Müdürüm eyisin deeel mi? (İyisin değil mi diye sordu). Hele benim vesaik dosyasına bir bakalım. Orada USD.680.000.- lık fatura ve 3 adet deniz konşimentosu var.

Şube müdürü cevap verir;

  • Gurbanım bi bakalım hele var mıdır?

Şube müdürü USD.680.000.- lık vesaiki şubenin operasyon yönetmeninden ister.

  • Ula Haso, çabuk getir şu vesaiki bi bakalım hele.

Şubenin operasyon yönetmeni Haso kasadan USD.680.000.- lık vesaiki getirir ve müdürün masasına bırakır.

Müdür vesaike bakar, vesaik de müdüre. Bakışmak güzel de bu bakışma romantizmden uzak bir bakışma.

Şiho ise bu bakışmanın ahengini bir anda bozar;

  • Müdürüm hele ver bi bakalım isterseniz şu vesaike.

Valla iyi cüret. Vesaike bakacakmış.

Şiho vesaiki alır, bakar, şiho ne aradığını gayet iyi biliyor olacak ki vesaik arasında bulunan bir adet orijinal deniz konşimentosunu çeker alır ve müdüre şöyle der;

  • Müdürüm, aha bak, burada üç adet orijinal deniz konşimentosu var ve ben sadece bir orijinal konşimentoyu aldım, diğer tüm evraklar sende. Ben bu orijinal deniz konşimentosu ile gümrük beyannamesini açtıracağım işim uzamasın diye. Sondasında senin USD.680.000.- lık vesaik bedelini öder, kalan evrakları da alırım. Olur mu gurbanım? Aldım. Şimdi ben gidiyorum.

Şube müdürü ise sadece olan biteni izledi ve neyin ne olduğunu anlamaya çalıştı, Şiho bir konşimentoyu alırsa ne olur, almaz ise ne olur diye muhakeme yapamadı. (O kafa nerede ya?)

Diyordum ya bu işte bir çakallık olacak diye, sezgilerim beni yanıltmadı ama şube müdürü hala ne olduğunu ve başına ne geleceğini anlamadı. Hey yavrum hey. Bir de şube müdürü olmuş. Eğitim almazsa başına gelenler az bile.

Vahim Hikayenin Özeti

Hikaye epey uzun olmakla birlikte ben size özet geçeyim;

Şiho Koçer tilki gibi kurnazdır. Bir tek orijinal konşimentoyu alır, gider nakliyeci firmaya, ordinosunu da alır. Ciro aklınıza geldi değil mi? Şiho Koçer elbette ki her şeyin çaresini bulmuştur. Ciro işini de halletmiş. Ordinoyu aldıktan sonra İskenderun Limanı’ndaki malların fiili ithalini gerçekleştirir.

Anlayacağınız cebinden tek kuruş para ödemeden USD.680.000.- lık ithal mallarını alır, deposuna götürür.

İnanın aklım Karabank Şur Şube müdüründe. Başına neler geleceğini şimdiden tahmin ediyorum.

Aradan bir iki hafta geçer.

Rehavet halindeki Karabank Sur Şube Müdürü hala bir şeyin farkına varamamışken, neler olup bittiğini, malların hangi tarihte fiili ithal yoluyla İskenderun Limanı Gümrük Sahasından çekildiğini çok çabuk öğrenen İtalya’daki San Pedro Spa Roma firması hemen harekete geçer, kendi bankası BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)’na hemen bir akibet mesajını ithalat vesaikinin gönderildiği Karabank Sur Şubesi Diyarbakır’a çekilmesi için talimat verir.

BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) derhal okkalı ve her şeyi bir kanıta dayandıran iddiaları ile bir akibet mesajını çeker.

Mesajı alan Karabank Sur Şube müdürü ise kendinden emin bir şekilde;

“Vesaik bedeli ödenmedi ve vesaik nezdimizdedir”, diye bir karşı cevap yazmış.

Bir de utanmadan vesaik nezdimizde demez mi? Yawu vesaik arasında bulunan bir adet orijinal konşimentoyu Şıho Koçer’e verdiğini çok çabuk unutmuş veya o an o şekilde cevap yazmak daha fazla işine geldi sanırım. Yani bu durum yalancılık değil mi sizce? İtalyan bankası vesaikimi bana geri gönderin deseydi acaba Karabank Sur Şube müdürü ne gönderecekti? Bir adet orijinal deniz konşimentosunu Şıho’ya verdiğini söyleyecek mertliği gösterecek miydi?

Karşı İtalyan bankası BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy) ise hiç polemiğe girmeden tüm detayı paylaşıp malların çekildiğini ve şu anda İskenderun Limanı Gümrük Sahasında malların olmadığını bahisle vesaikin ithalatçıya teslim edildiğini net bir dille yazmış ve bize USD.680.000.- lık bedeli derhal gönderiniz aksi taktirde hukuki sürecin başlatılacağını, ödenmeyen bu bedel için günlük faiz talebinde bulunulacağını ültimaton gibi bir yazı göndermiş.

Karabank Sur Şubesinin Durumu Ne Olacak

Konu şubeden çıkışmış, genel müdürlüğe intikal etmiş. Müfettişler hemen soruşturma başlatıp, ilgili Sur Diyarbakır şubesine giderler. Uzunca bir soruşturma süreci başlatılır. Tabii ki bu arada Diyarbakır’a giden müfettişler mangal, kaburga, ciğer, burma kadayıf tatlısı yiyerek Diyarbakır’da bulundukları sürece mide fesadına uğradılar. Hatta kilo aldıklarını dahi söyleyebilirim.

Diyeceksiniz Ey Reşat Bağcıoğlu, müfettişlerin Diyarbakır’da yedikleri mangal, kaburga, ciğer, burma kadayıf tatlısı yemeleriyle USD.680.000.- lık olayın ne ilgisi var diye sorabilirsiniz.  Okumak zorunda değilsiniz, yemek satırını okumayın, diğer taraflarını okuyun o halde.

Uzun lafın kısası;

Bir tek orijinal konşimentodan ne çıkar diye düşünen Karabank Sur Şube müdürüne hala nelerin gireceğini anlayamamış garibim.

Müdür işten el çektirildi. Sur Dış Ticaret Ltd.Şti. Firması Şiho bankaya davet edildi, paranın ödenmesi için baskı yapıldı. Ancak Şıho Koçer’in ne çakal olduğunu şimdi daha iyi anlayacaksınız;

Şiho Koçer şöyle der;

  • Gücünüz varsa gelin benden alın. Şu an ben gidiyorum, canından bezen biri varsa beni tutsun da göreyim, dedi ve gitti. Bir daha şubeye gelmedi.

Soruşturmalar ve incelemelerin birleştiği bir kavşak vardı; Bilgisizlik, eğitimsizlik.

Bilgisizlik Görsel

Sonuç ne oldu derseniz, Karabank Genel Müdürlüğü, BSI (Banca Della Svizzerra Italiana, Roma Italy)’ a USD.680.000.- lık bedeli kendi bünyesinden ödedi.

Şiho Koçer babalar gibi iş yapmaya devam etti.

Daha neler mi oldu? Ben dedikodu yapmak istemiyorum. Bu kadar ibretlik yeter.

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 8 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemReşat BAĞCIOĞLU

ICC Uluslararası Ticaret Odaları

Türkiye Milli Komitesi

Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi 

Kurumsal Performans ve Siber Dayanıklılık (CR)

Kurumsal Performans Ve Siber Dayanıklılık (cr) Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

Kurumsal Performans ve Siber Dayanıklılık (CR)

Dr. Umut KÖKSAL

Kurumsal Performans Ve Siber Dayanıklılık (cr) Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemModern iş dünyasında dijitalleşme artık düşünülmesi gereken bir ikinci konu değil, bir işletme kasıdır. Dijitalleşen, yeni nesil teknolojilerin ve dolayısı ile dijital ekosistemin etkisi ile, performans göstermek isteyen şirketler için siber dayanıklılık ve siber güvenlik kritik bir konu haline gelmiştir.

Siber dayanıklılık, bir şirketin her türlü karşı karşıya kalabileceği tehditlere karşı proaktif yaklaşmasını, tedbirli olmasını, karşılaştığında buna cevap vermesini ve aynı zamanda bu tehditleri bertaraf etme yetkinliği olarak tanımlanırken, etkin, verimli şekilde operasyonlarını da sürdürmesini ve operasyonel mükemmeliyetten taviz vermeme eğilimini de ifade eder.

Bir şirket, üretim planlamadan üretime pazarlamaya satışa kaliteye insan kaynakları yönetimine tedarik zinciri yönetimine, iş süreçlerinde dijital altyapıya, dijital teknolojilere daha yoğun şekilde bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik ile ilgili risklerin olası etkileri de matematiksel, istatistiksel olarak artmaktadır.

Dijitalleşme artıkça, şirketin dijital teknolojileri yatırımı yoğunlaştıkça, siber dayanıklılık daha da kritik hale gelmektedir.

Hiper rekabet koşullarında, şirketin gelir, karlılık artışı ve diğer hedeflerine ulaşmasında, iş sürekliliğinin sağlanması elzemdir. Siber dayanıklılık, iş sürekliliğinin güvence altına alınmasında kritik önem taşır. Siber güvenlik ile ilgili tehditler, bir diğer ifade ile siber saldırıların ortaya çıkarabileceği durmalar, kesintiler; pazarlamadan satışa satıştan müşteri ilişkileri yönetimine üretime bakım onarıma muhasebeye finansa kısaca her türlü operasyonun aksamasını ve makro düzeyde ciddi verimsizliklerin yaşanmasının önünü açabilir.

Şirket ve şirket yönetiminin siber güvenlik konusuna önem vermeleri, yedekleme planları, olay müdahale planları, eş zamanlı siber tehdit algılama yönetimi gibi siber dayanıklılık uygulamaları, stratejileri sayesinde, şirketin kurumsal performans potansiyelini ortaya koymasında önüne çıkabilecek darboğazlar da önlenmiş olur.

Operasyonel mükemmelliğin ötesinde, siber dayanıklılık, bir şirketin daha proaktif finans yönetimi ile idare edilmesi açısından da kritik önem taşır. Ortaya çıkabilecek veri ihlalleri, siber saldırılar, şirketin doğrudan doğruya ve çoğu zaman küçümsenmeyecek miktarda mali kayıplar ile karşı karşıya kalması sonucunu doğurabilir. Finansal kayıplar, itibar, prestij kaybı, iş kaybı gibi zararlar ile birleştiğinde, bunun maliyeti şirket yönetiminin altından kalkamayacağı boyutlara evrilebilir.

Kurumsal Performans Ve Siber Dayanıklılık (cr) Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemSiber dayanıklılık konusuna önem veren şirketler, bu tip saldırılar, tehditler ile proaktif başa çıkma konusunda yetkinliklerini, tecrübelerini geliştirme, hissedar değerlerini koruma, istikrarlı bir finansal ve operasyonel yönetim sürecinin avantajlarını sürme zemini bulurlar.

Dr. Umut KÖKSAL

İptal Edilen Çağrı Merkezi İhalesi İçin Yapılan Başvuru?

İptal Edilen çağrı Merkezi İhalesi İçin Yapılan Başvuru Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

İptal Edilen Çağrı Merkezi İhalesi İçin Yapılan Başvuru?

İptal Edilen çağrı Merkezi İhalesi İçin Yapılan Başvuru Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündemİtirazen Şikayet Konusu; Başvuru sahibinin dilekçesinde özetle; İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan açıklamalara göre ihalede geçerli teklifin bulunması halinde idarece ihalede rekabetin sağlanmadığı veya kaynakların verimli kullanılması gerekçesi ile idarece yapılan ihalenin iptali işlemine ilişkin başvurunun ihalenin iptali işlemine karşı yapılan başvuru olarak değerlendirilmediğinden bu gerekçe ile iptal edilen ihaleye ilişkin idare kararına karşı öncelikle idareye başvurulması ve idarece alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içerisinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde, normal başvuru olarak Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması gerektiğinin belirtildiği, Anılan ihalede geçerli teklif olduğu halde idarenin ihalede rekabetin sağlanmadığı ve kaynakların verimli kullanılması gerektiği gerekçesi ile ihalenin iptaline karar verildiği, idare kararına karşı 16.05.2025 tarihinde şikâyet başvurusunda bulundukları, idare tarafından başvurularının uygun görülmemesi üzerine Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulundukları,

İhalenin iptali hususunda ihale komisyonlarına ve dolayısıyla idarelere takdir yetkisi tanındığı, bunun yanında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 40’ıncı maddesinin altıncı fıkrası ile ihale komisyonu kararı üzerine ihale yetkilisine de ihale komisyonu kararının alınmasından itibaren 5 iş günü içerisinde yapacağı inceleme sonucunda, gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle ihalenin iptal edilmesi hususunda takdir yetkisi verildiği anlaşılmakla birlikte, bu takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız bir yetki niteliğinde olmadığı, idarenin takdir yetkisinin anayasal ilkeler çerçevesinde, eşitlik ilkesine uygun şekilde, kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek kullanılması ve tesis edilen iptal işleminin gerekçelerinin açıkça ortaya konulması gerektiği,

Kendileri tarafından sunulan teklifin ekonomik açıdan en avantajlı teklif ve yaklaşık maliyetin %6,3 altında olduğu, mevzuat düzenlemesine göre idarece hazırlanan yaklaşık maliyetin içinde azami kar oranının %7 olduğu dikkate alındığında sundukları teklif ile yüklenici karının tamamından feragat edildiği, dolayısı ile idarenin belirttiği kaynakların verimli kullanılmadığı veya rekabetin sağlanmadığı gerekçelerinin tutarlı olmadığı, Mevzuata göre idarelere tanınan hakkın mutlak ve sınırsız olmadığı, idarelerin bunu ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı kullanabileceği, söz konusu ihalede 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde yer alan temel ilkeler çerçevesinde rekabetin meydana geldiği ve yaklaşık maliyetin %6,3 altında sunulan teklif ile çok yüksek oranda kamu faydasının sağlandığı, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesinin de açık olarak korunduğu, dolayısıyla idarenin ihaleyi iptal etme gerekçesinin hiçbir hukuki dayanağının ve inandırıcılığının bulunmadığı, Sonuç olarak söz konusu ihalede rekabetin sağlandığı, kendileri tarafından verilen teklifin yaklaşık maliyetin altında kaldığı ve “kaynakların verimli kullanılması” ilkesi ile idare ihtiyacı olan hizmetin bu ihale kapsamında temini sağlanarak “ihtiyaçların uygun zaman ve şartlarla karşılanması” ilkesinin korunduğu, bu nitelikte istikrar kazanmış ve emsal nitelikte olan çok sayıda Kamu İhale Kurulu kararı ve yargı kararı bulunduğu, dolayısıyla ihalenin iptali kararının iptal edilmesi ve ihalenin kendi üzerlerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Emsal Kamu İhale Kurulu Kararına Göre;

 

Yapılan inceleme ve tespitler neticesinde; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında; “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilirler” hükmü, Aynı maddenin onbirinci fıkrasının (c) bendinde “Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükmü,

Anılan Kanun’un “Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında da “İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir…” hükmü yer almaktadır.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru yolları” başlıklı 4’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında “İtirazen şikayet: a) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması halinde, b) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından şikayet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle alınan ihalenin iptali kararına karşı, c) İtirazen şikayet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından verilen ihalenin iptali kararına karşı, Kuruma yapılan başvurudur.” hükmüne,

Anılan Yönetmelik’in “Ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16’ncı maddesinde “(1) Başvurular öncelikle; a) Başvuru konusunun Kurumun görev alanında bulunup bulunmadığı, … yönlerinden sırasıyla incelenir. … (4) Yapılan ön inceleme sonucunda, bir aykırılığın tespit edilmesi halinde bu hususa ilişkin ön inceleme raporu düzenlenir.” hükmüne, Aynı Yönetmelik’in “Ön inceleme konularına aykırılık üzerine alınacak kararlar” başlıklı 17’nci maddesinde ise “(1) 16’ncı maddenin birinci fıkrası bakımından bir aykırılığın tespiti üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine karar verilir.” hükmüne, Aynı Yönetmelik’in 15.04.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe giren “Başvuruların e-şikayet ve e-itirazen şikayet olarak yapılması zorunluluğu” başlıklı Ek-1’inci maddesinde “(1) İhalelere yönelik şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularının, bu Yönetmeliğin elektronik ortamda yapılacak şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularına ilişkin hükümleri esas alınarak EKAP üzerinden e-imza kullanılarak yapılması zorunludur” hükmüne yer verilmiştir.

İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikayet başvurusu” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içersinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. (2) İhalenin iptali kararlarından sadece aşağıda belirtilenler itirazen şikayete konu edilebilir: a) Şikayet başvurusu üzerine idare tarafından şikayet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle idare tarafından alınan iptal kararları. b) İtirazen şikayet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından alınan iptal kararları. (3) Herhangi bir şikayet veya itirazen şikayet başvurusu olmaksızın idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulamayacağından, bu kararlar ancak idari yargı mercilerinde dava konusu edilebilir.” açıklamasına,

Anılan Tebliğ’in “Başvuruların e-şikayet ve e-itirazen şikayet olarak yapılması zorunluluğu” başlıklı Ek-1’inci maddesinde “İhalelere yönelik şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularının, bu Tebliğin elektronik ortamda yapılacak şikâyet ve itirazen şikâyet başvurularına ilişkin hükümleri esas alınarak EKAP üzerinden e-imza kullanılarak yapılması zorunludur.” açıklamasına yer verilmiştir.

Yapılan inceleme neticesinde, söz konusu ihalenin ihale komisyonu kararı ile 14.05.2025 tarihinde “…………. Customer Experience İletişim A.Ş.nin teklifi İhalede tek geçerli teklif olması sebebiyle rekabetin tam anlamıyla sağlanamadığından, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu’nun “ihtiyacın uygun şartlarla karşılanması” ve “kaynakların verimli kullanılması” ilkelerinin tesis edilememesi nedeniyle ihalenin iptal edilmesine ihale komisyonunca oy birliği ile karar verilmiştir.” gerekçesi ile iptal edildiği ve ihale iptal kararının aynı tarihte (14.05.2025 tarihinde) EKAP üzerinden isteklilere tebliğ edildiği, ayrıca başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmadığı tespit edilmiştir.

Bu çerçevede başvuruya konu ihalenin iptali kararına karşı yapılan itirazen şikâyet başvurusunun Kurumun görev alanında bulunup bulunmadığının anlaşılabilmesi amacıyla İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğin 8’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca ihalenin iptali kararı öncesinde idareye yapılmış herhangi bir şikâyet başvurusu olup olmadığı konusunda EKAP üzerinden sorgulama yapıldığı, sorgulama neticesinde ise ihalenin iptali işleminden önce idareye herhangi bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığı tespit edildiğinden ihalenin iptaline karşı yapılan bu başvurunun Kurumun görev alanında bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

İptal Edilen çağrı Merkezi İhalesi İçin Yapılan Başvuru Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemMehmet ATASEVER

Simdata Danışmanlık Y.K. Başkanı

Sağlık Bak. SGB E. Bşk./KİK E. Üyesi

Mhatasever@gmail.com

Mehmetatasever.org

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (TFRS) Finansal Tabloların Temel Özellikleri

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (tfrs) Finansal Tabloların Temel özellikleri Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (TFRS) Finansal Tabloların Temel Özellikleri

Vefa TOROSLU

  1. Finansal Tablolar

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (tfrs) Finansal Tabloların Temel özellikleri Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemFinansal tablolar, işletmelerin bir faaliyet döneminde yaptığı mali nitelikli işlemlerin genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak kaydedilmesi sonucunda faaliyet sonuçlarının bir arada görüldüğü tablolardır.

Finansal tablolar, bir işletmenin belirli bir dönemdeki veya belirli bir tarihteki finansal durumunu, performansını ve nakit akışını gösteren raporlardır. Bu tablolar, işletmenin varlıklarını, borçlarını, özkaynaklarını, gelirlerini ve giderlerini göstererek yatırımcılar, kredi verenler, yöneticiler gibi finansal tablo kullanıcılarına önemli bilgiler sunarlar.

Finansal tabloların temel amaçları; işletmenin finansal faaliyetleri hakkında şeffaf bilgi sunarak yatırımcıların, kredi verenlerin ve diğer paydaşların bilinçli ekonomik kararlar almasına yardımcı olmak, işletmenin geçmiş dönemdeki performansını değerlendirmek ve gelecekteki performansına dair öngörülerde bulunmak, işletmenin likidite, kârlılık, finansal kaldıraç gibi önemli finansal göstergelerini analiz etmektir.

  1. Türkiye Finansal Raporlama Standartları

Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS), Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin finansal tablolarının uluslararası standartlara uyumlu şekilde hazırlanmasını sağlayan muhasebe ve raporlama ilkeleri bütünüdür. TFRS, esasen Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) uyumlu olarak Türkçeye çevrilen ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan standartlardır.

TFRS’nin temel amaçları; Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uyum sağlayarak Türkiye’deki finansal raporlamanın uluslararası düzeyde şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak; işletmelerin finansal durumlarını ve performanslarını doğru ve anlaşılır bir şekilde sunarak yatırımcıların, kredi verenlerin ve diğer paydaşların güvenilir bilgi ihtiyaçlarını karşılamak; finansal raporlamada tutarlılık ve standardizasyon sağlamaktır.

Türkiye’de borsada işlem gören şirketler, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri, sigorta şirketleri gibi finansal kuruluşlar ve finansal büyüklükleri belli bir tutarın üzerinde olan işletmeler TFRS kapsamında finansal raporlama yapmak zorundadırlar. Örneğin, bankalar tarafından kredi riskinin değerlendirilmesinde ve finansal enstrümanların sınıflandırılmasında TFRS 9 Finansal Araçlar standardı; petrol ve gaz şirketleri gibi enerji şirketleri tarafından arama maliyetleri ve üretilen rezervlerin değerlemesi gibi konularda TFRS 6 Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi standardı; inşaat şirketleri tarafından proje gelirlerini ve maliyetlerini muhasebeleştirirken TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Elde Edilen Hasılat standardı uygulanır.

  1. TFRS’nin Temel Özellikleri

Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS)’nın, temel özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a. Uluslararası Uyum: TFRS, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) esas alınarak hazırlanmıştır. Bu sayede Türkiye’deki finansal raporlamanın uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir olmasını sağlar. Uluslararası yatırımcılar ve kredi sağlayıcılarla ortak bir dil oluşturarak bilgi alışverişini kolaylaştırır.

b. Gerçeğe Uygun Değer Esası: TFRS, birçok varlık ve borcun değerlemesinde gerçeğe uygun değer (piyasa değeri) esasını benimser. Bu, finansal tabloların işletmenin güncel ekonomik durumunu daha iyi yansıtmasını sağlar. Tarihi maliyet yerine, varlıkların ve borçların güncel değerini göstererek daha şeffaf bir raporlama sunar.

c. İhtiyaca Uygunluk ve Güvenilirlik: TFRS, finansal bilgi kullanıcılarının ekonomik kararlarını etkileyebilecek nitelikte olmasını amaçlar. Bu nedenle, ihtiyaca uygun bilgi sunmaya odaklanır. Finansal bilgilerin doğru, tarafsız ve eksiksiz olmasını sağlayarak güvenilirliği artırır.

d. Şeffaflık ve Anlaşılabilirlik: TFRS, finansal tabloların ve dipnotların açık ve anlaşılır bir şekilde sunulmasını gerektirir. Bu durum, kullanıcıların finansal bilgileri kolayca yorumlamasına yardımcı olur. Karmaşık finansal işlemleri ve durumları açıklayıcı bilgilerle destekleyerek şeffaflığı artırır.

e. Tutarlılık ve Karşılaştırılabilirlik: TFRS, işletmelerin finansal raporlamada tutarlı muhasebe politikaları uygulamalarını ve bu politikaları haklı gerekçeler olmadıkça dönemler arasında değiştirmemelerini zorunlu kılar. Farklı işletmelerin finansal tablolarının karşılaştırılabilirliğini artırarak yatırımcıların, kredi verenlerin ve diğer paydaşların daha bilinçli kararlar almasına olanak sağlar.

f. Kapsamlılık: TFRS, bilanço, gelir tablosu, nakit akış tablosu ve özkaynak değişim tablosu gibi temel finansal tabloların yanı sıra, bu tabloları destekleyen dipnotları da içerir. Dipnotlar aracılığıyla, finansal tablolarda yer almayan ancak finansal bilgi kullanıcılarının alacakları kararlar için önemli olabilecek ek bilgiler sunulur.

TFRS’nin temel özellikleri, Türkiye’deki finansal raporlamanın uluslararası standartlara uyum sağlaması, şeffaflığın, güvenilirliğin ve karşılaştırılabilirliğin artırılması, gerçeğe uygun değerin esas alınması ve kullanıcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olacak kapsamlı ve anlaşılır bilgi sunulmasıdır.

  1. Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve

4.1. Kavramsal Çerçeve’nin Tanımı

TFRS kapsamında Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve (Kavramsal Çerçeve), finansal raporlamaya ilişkin amaçları, kavramları, tanımları ve ilişkileri içeren bir metindir. Kavramsal Çerçeve, finansal raporlamanın altında yatan kavramları sistematik hale getirir. Kavramsal Çerçeve’de yer alan kavramlar muhasebe standartlarının birbirleriyle ilişkilerini kurar ve bunların tutarlılığını artırır. Bu açıdan Kavramsal Çerçeve bir muhasebe/finansal raporlama standardı değildir. Kavramsal Çerçeve ile muhasebe standartları arasında farklı tanımlamalar olduğu takdirde ilgili muhasebe standardındaki tanımlar geçerli olur.

Kavramsal Çerçeve finansal tablo ilgililerinin işletme ile ilgili alacakları kararlarda kullanımı için hazırlanan, raporlanan ve sunulan finansal tablolara uygulanacak olan usul ve esasları belirlemektedir. Kavramsal Çerçeve bir muhasebe/finansal raporlama standardı olmadığı için herhangi bir şekilde bir varlık veya bir yükümlülükle ilgili bir ölçüm ya da kamuyu aydınlatma konusunda bir standart belirlememektedir. Kavramsal çerçeve ile bir TFRS arasında uyuşmazlık söz konusu olduğunda ilgili TFRS Kavramsal Çerçeveden önce gelmektedir. TFRS’de hüküm bulunmayan hallerde Kavramsal Çerçeveye başvurulmaktadır. Kavramsal Çerçevede yer alan metinler en az standartlar kadar önemlidir. Çünkü kavramsal çerçevenin çok iyi bir şekilde anlaşılamaması durumunda TFRS’lerin uygulanması zorlaşmaktadır.

4.2. Kavramsal Çerçeve’nin Amacı

Kavramsal Çerçeve’nin amacı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kuruluna tutarlı kavramlara dayalı olan TFRS’leri geliştirmede yardımcı olmak; finansal tabloları hazırlayanların, belirli bir işlem veya başka bir olaya uygulanan bir TFRS bulunmadığında veya bir TFRS muhasebe politikası konusunda seçim yapma imkânı verdiğinde tutarlı muhasebe politikaları geliştirmesine yardımcı olmak ve tüm tarafların TFRS’leri anlama ve yorumlamasına yardımcı olmaktır (Kavramsal Çerçeve, Paragraf SA1.1). Bu kapsamda Kavramsal Çerçeve’nin temel amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a. Standart Geliştirme ve Revizyonuna Yardımcı Olmak: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kuruluna (KGK), tutarlı ilkelere dayanan TFRS’leri geliştirmede ve revize etmede rehberlik etmek.

b. Muhasebe Politikası Geliştirmeye Yardımcı Olmak: Belirli bir işlem veya olay için henüz bir TFRS bulunmadığında veya bir TFRS’de muhasebe politikası seçimine izin verildiğinde, işletme yönetiminin tutarlı muhasebe politikaları geliştirmesine yardımcı olmak.

c. Standartların Anlaşılması ve Yorumlanmasına Yardımcı Olmak: Tüm tarafların (finansal tablo hazırlayıcıları, denetçiler, kullanıcılar vb.) TFRS’leri anlamasına ve yorumlamasına katkıda bulunmak.

d. Finansal Tablo Hazırlayıcılara Rehberlik Etmek: Finansal tablolarını TFRS’ye uygun olarak hazırlayan işletmelere yol göstermek.

e. Denetçilere Görüş Oluşturmada Yardımcı Olmak: Finansal tabloların TFRS ile uyumlu olup olmadığı konusunda denetçilere bir dayanak sunmak.

f. Finansal Bilgi Kullanıcılarına Bilgi Sağlamak: Mevcut ve potansiyel yatırımcılar, borç verenler ve diğer kredi verenlerin işletmeyle ilgili kararlar alırken kullanacakları faydalı finansal bilgiyi sağlamak.

4.3. Kavramsal Çerçeve’nin Temel Özellikleri

Kavramsal Çerçeve’nin temel özellikleri ve içeriği aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a. Finansal Raporlamanın Amacı: Genel amaçlı finansal raporlamanın amacını ve bu amaca ulaşmak için hangi tür bilgilere ihtiyaç duyulduğunu tanımlar. Finansal bilginin temel kullanıcılarını (yatırımcılar, borç verenler vb.) ve onların bilgi ihtiyaçlarını ele alır.

b. Faydalı Finansal Bilginin Niteliksel Özellikleri: Finansal bilginin karar alma sürecinde faydalı olabilmesi için taşıması gereken temel (ihtiyaca uygunluk ve gerçeğe uygun sunum) ve destekleyici (karşılaştırılabilirlik, doğrulanabilirlik, zamanında sunum ve anlaşılabilirlik) niteliksel özellikleri açıklar.

c. Finansal Tablolara Alma ve Finansal Tablo Dışı Bırakma: Varlıkların, borçların, gelirlerin ve giderlerin finansal tablolara ne zaman alınacağını ve finansal tablolardan ne zaman çıkarılacağını belirleyen kriterleri tanımlar.

d. Finansal Tabloların Unsurları: Bilanço (finansal durum tablosu) unsurları (varlıklar, borçlar, öz kaynak) ve gelir tablosu (kâr veya zarar tablosu) unsurları (gelirler, giderler) ile diğer kapsamlı gelir unsurlarını tanımlar.

e. Ölçüm: Finansal tablolardaki unsurların nasıl ölçüleceğine ilişkin farklı ölçüm esaslarını (tarihi maliyet, gerçeğe uygun değer, cari maliyet, gerçekleşebilir değer, bugünkü değer vb.) ve bu esasların ne zaman kullanılacağını ele alır.

f. Sunum ve Açıklama: Finansal bilgilerin nasıl sunulması ve hangi ek bilgilerin (dipnotlar) açıklanması gerektiğine dair rehberlik sağlar. Gelir ve giderin hangi durumlarda diğer kapsamlı gelirde sınıflandırılacağını da içerir.

g. Raporlayan İşletme Kavramı: Finansal tabloların hangi ekonomik birliği (tek bir işletme veya bir grup işletme) yansıttığını tanımlar.

e. Sermaye ve Sermayenin Korunması Kavramları: İşletmenin sermayesini nasıl tanımladığı ve koruduğuyla ilgili kavramları ele alır.

Kavramsal Çerçeve, TFRS’lerin tutarlı ve mantıklı bir temel üzerine inşa edilmesini sağlar. Standartların geliştirilmesinde ve uygulanmasında bir referans noktası oluşturur. Ayrıca, finansal tablo hazırlayıcılarına ve denetçilere karmaşık durumlarda muhasebe politikaları geliştirmede ve yargılarda bulunmada yardımcı olur. En önemlisi, finansal bilgi kullanıcılarının finansal tabloları daha iyi anlamalarını ve yorumlamalarını sağlayarak daha bilinçli ekonomik kararlar almalarına katkı sağlar.

  1. TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı

5.1. TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı’nın Tanımı

TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardı, Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) kapsamında yer alan temel standartlardan biridir ve finansal tabloların hazırlanması ve sunulması ilkelerini belirler.

TMS 1, bir işletmenin finansal tablolarının; amaçlarını, bileşenlerini, sunum ilkelerini, genel yapısını ve asgari içeriğini belirleyen muhasebe standardıdır. Bu standart, işletmelerin finansal tablolarını anlaşılabilir, karşılaştırılabilir, ihtiyaca uygun ve güvenilir bir şekilde sunmalarını sağlamayı amaçlar.

5.2. TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı’nın Amacı

TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardının amacı, işletmenin genel amaçlı finansal tablolarının hem işletmenin önceki döneme ait finansal tablolarıyla hem de diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla, genel amaçlı finansal tabloların sunumuna yönelik esasları belirlemektir. Bu Standart, finansal tabloların sunumuyla ilgili genel kuralları, yapısıyla ilgili hususları ve finansal tabloların içeriğine ilişkin asgari şartları düzenler (TMS1, Paragraf 1).

TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardı, yalnızca finansal tabloların nasıl düzenleneceğini belirtmekle kalmaz, aynı zamanda bu tabloların kullanıcılar açısından en anlamlı, karşılaştırılabilir ve güvenilir biçimde sunulmasını güvence altına alır. Bu kapsamda TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardının temel amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a. Finansal Tabloların Anlamlı ve Uygun Bilgi Sunmasını Sağlamak: TMS 1’in temel amacı, işletmelerin hazırladığı finansal tabloların, işletmenin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını gerçekçi ve açık bir biçimde yansıtmasını sağlamaktır.

b. Gerçeğe Uygun Sunum ve Finansal Raporlamada Güvenilirlik: TMS 1, “gerçeğe uygun sunum” ilkesine dayanır. Bu ilke, finansal tabloların yalnızca şeklen değil, öz itibarıyla da doğru ve dürüst bilgi vermesi gerektiğini ifade eder. Bu çerçevede; hileli veya yanıltıcı bilgilerden kaçınılır, muhasebe politikaları tutarlı uygulanır, gerekli tüm açıklamalar yapılır.

c. Finansal Tabloların Karşılaştırılabilirliğini Temin Etmek: Yatırımcılar, kredi verenler ve diğer finansal tablo kullanıcıları için, işletmenin zaman içindeki gelişimini izlemek ve başka işletmelerle karşılaştırmak önemlidir. TMS 1, bu karşılaştırılabilirliği sağlamak için; önceki dönem finansal tablolarının da sunulmasını zorunlu kılar ve muhasebe politikalarının tutarlılıkla uygulanmasını şart koşar.

d. Finansal Tabloların Yapısal Tutarlılığını ve Standardizasyonunu Sağlamak: Standart, her işletmenin belli asgari bileşenleri içeren finansal tablolar üretmesini sağlar. Bu yapı sayesinde; kullanıcılar her finansal tabloda aynı temel bilgileri bulabilir ve finansal tablo içeriklerinin yeri, sıralaması ve başlıkları öngörülebilir olur.

e. Kullanıcıların Ek Kararlarına Temel Oluşturmak: Finansal tablo kullanıcıları (yatırımcılar, analistler, kredi verenler, düzenleyici otoriteler), bu bilgilerle; yatırım kararları, kredi değerlendirmeleri, işlem analizleri yapabilir. TMS 1, bu kararların doğru verilmesi için ihtiyaç duyulan zamanında, ilgili, güvenilir ve açık bilgiler sunulmasını hedefler.

f. Sunumda Şeffaflık ve Açıklık Sağlamak: TMS 1, her finansal kalemin ve önemli muhasebe politikasının dipnotlarla açıklanmasını, olağandışı kalemlerin net şekilde belirtilmesini ve varsa belirsizliklerin de açıklanmasını zorunlu kılar. Bu, kullanıcıların yalnızca rakamları değil, rakamların arkasındaki durumu da anlamasını sağlar.

5.3. TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı’nın Temel Özellikleri

TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardı, işletmelerin genel amaçlı finansal tablolarının sunumuna yönelik esasları belirler. Amacı, işletmenin önceki dönemlere ait finansal tablolarıyla ve diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırılabilirliği sağlamaktır. TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardının temel özellikleri ve içeriği aşağıdaki gibi özetlenebilir.

a. Genel Amaçlı Finansal Tabloların Sunumu: Standardın odak noktası, yatırımcılar, borç verenler ve diğer kullanıcıların ekonomik kararlar almasına yardımcı olacak genel amaçlı finansal tabloların nasıl sunulması gerektiğidir.

b. Tam Bir Finansal Tablolar Seti: TMS 1, tam bir finansal tablolar setinin asgari olarak hangi bileşenlerden oluşması gerektiğini tanımlar. Buna göre tam bir set şunları içerir:

  • Dönem sonu finansal durum tablosu (bilanço).
  • Döneme ait kâr veya zarar ve diğer kapsamlı gelir tablosu (tek bir tablo veya ayrı iki tablo olarak sunulabilir).
  • Döneme ait öz kaynak değişim tablosu.
  • Döneme ait nakit akış tablosu.
  • Önemli muhasebe politikalarını ve diğer açıklayıcı bilgileri içeren dipnotlar.
  • Önceki dönemin karşılaştırmalı bilgileri.
  • Muhasebe politikalarında geriye dönük bir uygulama yapılması, finansal tablolarda geriye dönük bir düzeltme yapılması veya finansal tablolardaki kalemlerin yeniden sınıflandırılması durumunda, en erken karşılaştırmalı dönemin başlangıcındaki finansal durum tablosu (üçüncü bir bilanço).

c. Gerçeğe Uygun Sunum ve TFRS’lerle Uyum: Finansal tabloların, işletmenin finansal durumunu, finansal performansını ve nakit akışlarını gerçeğe uygun bir şekilde sunması gerektiği vurgulanır. Gerçeğe uygun sunum, TFRS’lerin uygulanmasıyla sağlanır.

d. Süreklilik Esası: İşletme yönetiminin işletmeyi tasfiye etme veya ticareti durdurma niyetinde olmadığı veya bunları yapmak zorunda kalmadığı sürece, finansal tabloların süreklilik esasına göre hazırlanması gerektiği belirtilir.

e. Tahakkuk Esası: Gelir ve giderlerin nakit veya diğer karşılıkları alındığında veya ödendiğinde değil, gerçekleştiğinde muhasebeleştirilmesi gerektiği temel prensibini içerir.

f. Önemlilik ve Birleştirme: Benzer kalemlerin birleştirilmesi ve önemli olmayan kalemlerin ayrı ayrı sunulmaması gerektiği ilkesini taşır. Önemlilik, finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek büyüklükteki ve nitelikteki bilgileri ifade eder.

g. Karşılaştırmalı Bilgi: Cari döneme ait finansal tablolarda raporlanan tüm tutarlarla ilgili bir önceki döneme ait karşılaştırmalı bilgilerin sunulması zorunludur.

h. Tutarlılık: Finansal tabloların sunumu ve sınıflandırılması dönemler arasında tutarlı olmalıdır. Ancak, tutarlılığı bozmadan daha güvenilir ve ilgili bilgi sunulması için değişiklik yapılabilir.

ı. Finansal Durum Tablosu (Bilanço) İçeriği: Varlıkların ve borçların sınıflandırılması (dönen/duran, kısa vadeli/uzun vadeli) için asgari sunulması gereken kalemleri belirtir.

i. Kâr veya Zarar ve Diğer Kapsamlı Gelir Tablosu İçeriği: Gelir ve giderlerin sunulması için iki format (fonksiyon esasına göre veya çeşit esasına göre) sunar ve asgari sunulması gereken kalemleri tanımlar. Diğer kapsamlı gelir unsurlarının ayrı olarak sunulmasını gerektirir.

j. Öz Kaynak Değişim Tablosu İçeriği: Dönem içindeki öz kaynaklardaki değişikliklerin ayrıntılı olarak sunulmasını zorunlu kılar.

k. Nakit Akış Tablosu: Nakit akışlarının faaliyet, yatırım ve finansman faaliyetleri olarak sınıflandırılmasına ilişkin prensipleri TMS 7 Nakit Akış Tabloları Standardı düzenler, ancak TMS 1 bu tablonun tam bir setin parçası olduğunu belirtir.

m. Dipnotlar: Finansal tablolarda sunulan bilgilerin anlaşılmasına yardımcı olacak ek bilgileri içerir. Muhasebe politikaları, varsayımlar ve tahminler ile finansal tablolardaki belirli kalemlerle ilgili detaylı açıklamaları kapsar.

TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardı, finansal tabloların yapısını, içeriğini ve sunum ilkelerini belirleyerek, kullanıcıların işletmelerin finansal durumunu ve performansını anlamalarını ve farklı işletmelerle karşılaştırma yapmalarını kolaylaştırmayı amaçlar. TMS 1, kesin şablonlar sunmaktan ziyade, finansal tablolarda yer alması gereken asgari bilgileri ve sunum esaslarını detaylı bir şekilde açıklar.

  1. Finansal Bilgini Niteliksel Özellikleri

TFRS kapsamında raporlanacak olan finansal bilgilerin niteliksel özellikleri Kavramsal Çerçeve’de belirlenmiştir. Buna göre, finansal bilginin karar alma sürecinde faydalı olabilmesi için taşıması gereken temel ve destekleyici olmak üzere iki ana grupta toplanan niteliksel özellikleri bulunmaktadır.

6.1. Temel Niteliksel Özellikler

Finansal bilgilerin temel niteliksel özellikleri, finansal bilginin kullanıcılar için gerçekten faydalı olabilmesi için olmazsa olmaz özelliklerdir.

6.1.1. İhtiyaca Uygunluk

Finansal bilgi, finansal tablo kullanıcılarının alacağı kararları etkileyebiliyorsa ihtiyaca uygun olduğu kabul edilir. Bu etki, geçmiş, şimdiki veya gelecekteki olaylarla ilgili olabilir. İhtiyaca uygun finansal bilgi, öngörü değeri ve/veya teyit değeri taşır.

a. Öngörü Değeri: Finansal bilgi kullanıcılarının gelecekteki sonuçları öngörmelerine yardımcı olma yeteneğidir. Örneğin, bir otomobil şirketinin yayınladığı satış rakamları ve pazar analizleri, yatırımcıların şirketin gelecekteki gelir potansiyelini tahmin etmelerine yardımcı olabilir. Bu bilgi, yatırımcıların hisse alıp almama kararlarını etkileyebileceği için ihtiyaca uygundur.

b. Teyit Değeri: Finansal bilgi kullanıcılarının geçmişte yapılan değerlendirmeleri teyit etmelerine veya düzeltmelerine yardımcı olma yeteneğidir. Örneğin, bir şirketin geçen yılki gelir tablosunda raporladığı kâr rakamları, yatırımcıların ve analistlerin önceki tahminlerini ve değerlendirmelerini teyit etmelerine veya revize etmelerine olanak tanır.

Önemlilik, ihtiyaca uygunluğun bir yönüdür. Bir finansal bilginin atlanması veya yanlış ifade edilmesi, genel amaçlı finansal tabloları kullananların bu tablolara dayanarak aldıkları kararları etkileyebilecekse, bilgi önemlidir. Önemlilik, bilginin niteliğine ve büyüklüğüne (veya her ikisine birden) bağlıdır ve işletmeye özgü bir kavramdır. Örneğin, 10.000.- TL tutarındaki kırtasiye malzemesi gideri büyük bir şirketin finansal tablolarında ayrı bir kalem olarak gösterilmesi gerekmeyecek kadar önemsiz olabilir. Ancak, aynı tutardaki bir hırsızlık kaybı, niteliği gereği önemli kabul edilebilir ve dipnotlarda açıklanması gerekebilir. Çünkü, hırsızlık olayı finansal tablo kullanıcılarının algısını etkileyebilir.

6.1.2. Gerçeğe Uygun Sunum

Finansal bilgi, sunmayı amaçladığı şeyi gerçeğe uygun olarak yansıttığında gerçeğe uygun bir sunuma sahip olduğu kabul edilir. Gerçeğe uygun sunumun tam olma, tarafsız olma ve hatasız olma gibi üç temel özelliği vardır.

a. Tam Olması: Gerekli tüm bilgi eksiksiz olarak sunulmalıdır. Ancak tam bir sunum, bazen yanıltıcı olmaktan kaçınmak için açıklamalar ve uyarılar içerebilir. Örneğin, bir şirketin devam eden bir mahkeme davasıyla ilgili tüm bilinen detayları (davanın niteliği, olası sonuçları, şirketin tahmini sorumluluğu vb.) finansal tablo dipnotlarında eksiksiz olarak açıklaması, tam bir sunuma örnektir.

b. Tarafsız Olması: Finansal bilgi, belirli bir sonucu elde etmek veya belirli bir tarafın çıkarını desteklemek amacıyla seçilmemiş veya sunulmamış olmalıdır. İhtiyatlılık kavramı tarafsızlığı destekler. Ancak, aşırı ihtiyatlılık tarafsızlığı zedeleyebilir. Örneğin, bir şirketin belirli bir finansal sonucu (örneğin, kârı yüksek göstermek) elde etmek amacıyla muhasebe politikalarını kasıtlı olarak değiştirmemesi veya varsayımlarını yanlı bir şekilde belirlememesi tarafsızlığa örnektir.

c. Hatasız Olması: Finansal bilgilerin sunumda hiçbir hata veya ihmal olmamalıdır. Finansal bilginin üretilmesi ve sunulması sürecinde kullanılan süreçler doğru olmalıdır. Ancak bu, her açıdan mükemmel doğruluk anlamına gelmez. Tahminler kaçınılmaz olarak bazı belirsizlikler içerir. Örneğin, bir şirketin finansal tablolarını hazırlarken yapılan önemli hesaplama hatalarını veya yanlış sınıflandırmaları düzeltmesi, hatadan arınmış sunuma ulaşma çabasıdır. Ancak, tahminler doğası gereği belirsizlik içerir ve bu durum tek başına gerçeğe uygun sunumu zedelemez.

6.2. Destekleyici Niteliksel Özellikler

Finansal bilgilerin destekleyici niteliksel özellikleri, finansal bilginin ihtiyaca uygunluğunu ve gerçeğe uygun sunumunu artırarak daha faydalı hale getirir.

6.2.1. Karşılaştırılabilirlik 

Karşılaştırılabilirlik, finansal bilgi kullanıcılarının işletmenin finansal bilgisini diğer işletmelerin finansal bilgisiyle ve aynı işletmenin farklı dönemlerine ait finansal bilgisiyle karşılaştırmalarını sağlar. Tutarlı muhasebe politikalarının kullanılması karşılaştırılabilirliği artırır. Daha ihtiyaca uygun ve gerçeğe uygun bilgi sunulması durumunda muhasebe politikalarında değişiklik yapılabilir. Ancak, bu değişikliklerin etkileri finansal tablo dipnotlarında açıklanmalıdır.

Örnek: Bir şirketin, cari yıldaki finansal tablolarını önceki yılların finansal tablolarıyla aynı formatta ve aynı muhasebe politikalarını kullanarak sunması, zaman içindeki performansının karşılaştırılmasına olanak tanır. Farklı sektörlerdeki iki perakende şirketinin gelirlerini ve kâr marjlarını benzer şekilde raporlaması, yatırımcıların bu şirketlerin göreceli performanslarını değerlendirmelerine yardımcı olur. Ancak, sektör farklılıkları karşılaştırmayı zorlaştırabilir.

6.2.2. Doğrulanabilirlik

Doğrulanabilirlik, farklı ve bağımsız gözlemcilerin, aynı yöntemleri kullanarak benzer sonuçlara ulaşabilecekleri anlamına gelir. Doğrulama, doğrudan doğrulama (örneğin, bir faturayı inceleyerek) veya dolaylı doğrulama (örneğin, belirli bir modeli kullanarak sonuçları yeniden hesaplayarak) yoluyla olabilir.

a. Doğrudan Doğrulama: Finansal bilgi doğrudan gözlemlenebilir verilere dayanır. Farklı kişiler aynı verilere ulaşarak aynı sonuçları elde edebilir. Doğrudan doğrulamada ölçüm doğrudan yapılabilir, kaynak belgelerle kolayca doğrulanabilir, farklı denetçiler aynı sonuca ulaşır. Doğrudan doğrulamaya şu örnekler verilebilir: Kasadaki nakit mevcudunun sayılması, bir bankadaki mevduat bakiyesinin banka ekstresi ile doğrulanması, faturalar ile satış gelirinin teyit edilmesi, depodaki fiziksel stok sayımı ile envanterin doğrulanması.

b. Dolaylı Doğrulama: Finansal bilgi doğrudan gözlemlenemese bile, veriyi üretme süreci ve kullanılan yöntemler doğrulanabilir. Dolaylı doğrulama, tahmin, varsayım ve değerleme içerir; bilginin oluşum süreci test edilerek doğruluk kontrolü yapılır; farklı taraflar benzer varsayımlarla benzer sonuçlara ulaşabilir. Dolaylı doğrulamaya şu örnekler verilebilir: Maddi duran varlıkların faydalı ömürlerine göre yapılan amortisman hesaplamaları, değer düşüklüğü tahminleri, nakit akış tahminlerine dayalı şirket değerlemeleri, kredi risk karşılıklarının hesaplanması.

Örnek: Bir denetçinin, bir şirketin stok sayım kayıtlarını fiziksel sayımla karşılaştırarak stok miktarlarını teyit etmesi doğrudan doğrulamaya örnektir. Bir şirketin karmaşık bir finansal aracın değerlemesini yapmak için kullandığı modeli ve varsayımları bağımsız bir değerleme uzmanının inceleyerek benzer bir değere ulaşması dolaylı doğrulamaya örnektir.

6.2.3. Zamanında Sunum  

Zamanında sunum, finansal bilginin, karar alıcıların kararlarını etkileyebilecekleri zamanda kullanıma sunulması anlamına gelir. Finansal bilginin ne kadar zamanında olduğu, raporlanan bilginin niteliğine ve sıklığına bağlıdır. Daha eski bilgiler daha az faydalı olabilir.

Örnek: Halka açık bir şirketin, çeyrek dönem sonunu takip eden kısa bir süre içinde ara dönem finansal raporlarını yayınlaması, yatırımcıların güncel bilgilere zamanında ulaşmasını sağlar ve daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur. Gecikmeli olarak sunulan bilgiler karar alma sürecinde daha az faydalı olabilir.

6.2.4. Anlaşılabilirlik

Anlaşılabilirlik, finansal bilginin açık ve özlü bir şekilde sunulması ve makul bilgiye sahip ve finansal bilgiyi incelemeye istekli kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılabilecek şekilde sınıflandırılması, karakterize edilmesi ve sunulması anlamına gelir. Karmaşık konuların dışlanması anlaşılabilirliği artırmaz. Bu tür konular, anlaşılır hale getirmek için dipnotlarda ek bilgilerle desteklenebilir.

Örnek: Bir şirketin karmaşık finansal araçlarla ilgili detaylı bilgileri dipnotlarda açık ve öz bir dille, teknik terimleri açıklayarak sunması, finansal okuryazarlığı olan kullanıcıların bu bilgileri anlamasını kolaylaştırır. Aşırı derecede teknik bir dil kullanmak veya önemli bilgileri gizlemek anlaşılabilirliği azaltır.

Yukarıda sayılan niteliksel özellikler, finansal bilginin kalitesini artırarak kullanıcıların daha iyi ekonomik kararlar almasına yardımcı olmayı amaçlar. Ancak, bu özellikler arasında zaman zaman denge kurmak gerekebilir. Örneğin, daha zamanında bilgi sunmak, doğrulanabilirliği azaltabilir. Amaç, en faydalı finansal bilgiyi sunmak için bu dengeyi en uygun şekilde kurmaktır.

  1. Finansal Tabloların Hazırlanmasında Temel İlkeler

TFRS kapsamında hazırlanacak finansal tablolarda uyulması gereken temel ilkeler
TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu standardında belirlenmiştir. Söz konusu temel ilkeler, finansal tabloların hazırlanması ve sunulmasında uyulması gereken kuralları belirler. Bu temel ilkeler, hem sunumun tutarlılığını hem de finansal bilgilerin doğruluğunu, açıklığını ve karşılaştırılabilirliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

7.1. İşletmenin Sürekliliği

İşletme yönetiminin işletmeyi tasfiye etme veya ticareti durdurma niyetinde olmadığı veya bunları yapmak zorunda kalmadığı sürece, finansal tablolar süreklilik esasına göre hazırlanır. Örneğin, bir üretim şirketi, son birkaç yıldır sürekli zarar etmektedir ve önemli miktarda kısa vadeli borcu bulunmaktadır. Eğer şirketin ana hissedarları şirkete ek finansman sağlamayacaklarını beyan etmişse ve bankaların da mevcut kredileri geri çağırma olasılığı yüksekse, bu durum şirketin süreklilik esası varsayımının sorgulanmasına neden olur. Bu durumda, finansal tablolar süreklilik esası yerine, tasfiye değerleri üzerinden hazırlanabilir ve bu durum dipnotlarda açıkça belirtilir. İşletmenin sürekliliği esasının geçerli olduğu durumlarda ise, varlıklar ve borçlar normal işleyişteki değerleriyle gösterilir.

7.2. Muhasebeleştirmede Tahakkuk Esası

Muhasebeleştirmede tahakkuk esasına göre, gelirler ve giderler, nakit veya diğer karşılıkları alındığında veya ödendiğinde değil, gerçekleştiğinde muhasebeleştirilir ve ilgili oldukları dönemin finansal tablolarında raporlanır. Örneğin, bir yazılım şirketi, bir müşterisiyle yıllık bir bakım anlaşması imzalar ve hizmet bedelini peşin olarak alır. Tahakkuk esasına göre, şirket bu gelirin tamamını tahsil ettiği ayda gelir olarak kaydetmez. Bunun yerine, her ay sunulan hizmetle orantılı olarak (örneğin, her ay 1/12’sini) ilgili ayların gelir tablosunda gelir olarak gösterir. Nakit Akış Tablosu hariç, tüm finansal tablolar tahakkuk esasına göre düzenlenir.

7.3. Önemlilik ve Birleştirme

Benzer kalemler birleştirilir ve önemli olmayan kalemler ayrı ayrı sunulmaz. Önemlilik, finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek büyüklükteki ve nitelikteki bilgileri ifade eder. Örneğin, bir perakende şirketi, çeşitli küçük kırtasiye malzemesi gideri yapmaktadır. Bu küçük tutarlı giderlerin her birini ayrı ayrı gelir tablosunda göstermek yerine, Genel Yönetim Giderleri hesap kaleminin altında birleştirerek sunması daha anlamlı ve okunabilir olur. Ancak, şirketin ana faaliyet alanı olmayan önemli bir gayrimenkul satışı sonucu elde edilen kâr, tutarı önemli olduğu ve finansal bilgi kullanıcıların kararlarını etkileyebileceği için gelir tablosunda ayrı bir kalem olarak sunulmalı gerekir.

7.4. Netleştirme

Netleştirme ilkesi, varlıklar ve borçlar ile gelirler ve giderler birbirinden ayrı olarak gösterilmesi gerektiğini ifade eder. Temel amaç, finansal tablo kullanıcılarına işletmenin varlıklarının, borçlarının, gelirlerinin ve giderlerinin brüt tutarlarını göstererek daha şeffaf ve kapsamlı bir bakış açısı sunmaktır. Netleştirme yapılması finansal tablo kalemlerinin brüt tutarları gizleyebilir ve kullanıcıların işletmenin faaliyetlerinin büyüklüğünü ve yapısını anlamasını zorlaştırabilir. Netleştirme, ancak belirli kriterler karşılandığında istisnai bir durumdur.

TMS 1’de varlık ve borçların ya da gelir ve giderlerin netleştirilmesine aşağıda belirtilen istisnai durumlarda izin verilir.

  • Başka Bir TFRS Tarafından Zorunlu Kılındığında veya İzin Verildiğinde: Bazı TFRS’ler belirli varlık ve borçların veya gelir ve giderlerin netleştirilmesini gerektirebilir veya buna izin verebilir. Örneğin, TFRS 9 Finansal Araçlar standardı finansal araçlarla ilgili olarak, bir finansal varlık ve bir finansal borç, işletmenin yasal olarak bunları netleştirme hakkına sahip olması ve net tutar üzerinden ödeme yapma veya alma niyetinin olması durumunda bilançoda netleştirilebilir. Örneğin, aynı karşı tarafla yapılan bir türev sözleşmesinden kaynaklanan alacak ve borçlar belirli koşullar altında netleştirilebilir.
  • İşletmenin Normal Faaliyetleri Sırasında Benzer İşlemlerin Net Etkisini Yansıttığında: Bazı durumlarda, belirli gelir ve gider kalemlerinin net tutar üzerinden sunulması, işlemlerin veya olayların özünü daha iyi yansıtabilir. Ancak bu durumlar sınırlıdır. Örneğin, bir işletme aynı türden çok sayıda ve benzer işlem gerçekleştiriyorsa (örneğin, döviz kuru farkları), bu işlemlerden kaynaklanan toplam kazanç ve kayıpların net tutar üzerinden sunulması kabul edilebilir. Ancak bu, ana faaliyet gelir ve giderleri için geçerli değildir.

TMS 1’de varlık ve borçların ya da gelir ve giderlerin netleştirilmesinin “Genel Kural” olarak yasak olduğu durumlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Farklı İşlemlerden Kaynaklanan Varlık ve Borçlar: Aynı karşı tarafla olsa bile, farklı işlemlerden kaynaklanan alacak ve borçlar (örneğin, mal satışından kaynaklanan alacak ile farklı bir sözleşmeden kaynaklanan borç) netleştirilemez.
  • Farklı İşlemlerden Kaynaklanan Gelir ve Giderler: Aynı olayla ilgili olsalar bile, ana faaliyet gelirleri ve giderleri netleştirilemez. Örneğin, bir mal satışından elde edilen gelir ile bu malın maliyeti ayrı ayrı gösterilmelidir.
  • Varlıkların Değer Düşüklüğü Karşılıkları: Bir varlığın değer düşüklüğü karşılığı doğrudan varlığın tutarından düşülerek sunulur (netleştirilmiş gibi görünse de, bu bir değerleme ayarlamasıdır, ayrı bir borç olarak gösterilmez). Ancak, değer düşüklüğü gideri ayrı bir gider kalemi olarak gelir tablosunda gösterilir.

Netleştirme ilkesine uyulması, finansal tabloların şeffaflığı ve kullanıcıların işletmenin finansal durumunu ve performansını doğru bir şekilde değerlendirebilmesi için kritik öneme sahiptir. Yanlış veya gereksiz netleştirmeler, önemli bilgilerin gizlenmesine ve finansal tabloların yanıltıcı olmasına yol açabilir.

TMS 1, varlıklar ve borçlar ile gelirler ve giderlerin ayrı ayrı sunulmasını temel ilke olarak benimser. Netleştirme, yalnızca başka bir TFRS tarafından zorunlu kılındığında veya izin verildiğinde ya da işletmenin normal faaliyetleri sırasında benzer işlemlerin net etkisini yansıttığında istisnai olarak kabul edilir. Bu ilkenin amacı, finansal tablo kullanıcılarına işletmenin faaliyetlerinin ve finansal pozisyonunun brüt tutarları hakkında eksiksiz bilgi sunmaktır.

7.5. Raporlama Sıklığı

TMS 1, tam bir finansal tablolar setinin (bilanço, gelir tablosu, öz kaynak değişim tablosu, nakit akış tablosu ve dipnotlar) en az yılda bir kez sunulmasını gerektirir. Bu ilke, yıllık raporlamanın asgari bir gereklilik olduğunu gösterir.

Düzenli finansal raporlama, finansal bilgi kullanıcılarının karar alma süreçlerinde ihtiyacı olan güncel ve ilgili bilgilere zamanında ulaşmalarını sağlar. Finansal tabloların düzenli olarak sunulması, finansal bilgi kullanıcılarının işletmenin finansal performansındaki eğilimleri (iyileşme, kötüleşme vb.) zaman içinde takip etmelerine olanak sağlar. Ayrıca, düzenli finansal raporlama, işletmenin kendi geçmiş dönem performansıyla ve diğer işletmelerin performansıyla karşılaştırma yapılmasına olanak sağlar.

Normalde, finansal tablolar “bir yıllık” bir dönemi kapsar. Ancak, bazı durumlarda bu süre daha uzun veya daha kısa olabilir (örneğin, bir işletmenin raporlama tarihini değiştirmesi durumunda). Eğer raporlama dönemi bir yıldan daha uzun veya daha kısaysa, bu durumun nedeni ve kapsanan dönem dipnotlarda açıklanmalıdır.

TMS 1 doğrudan ara dönem raporlamasını zorunlu kılmaz. Ancak, işletmelerin ara dönem (altı aylık veya üç aylık gibi) finansal raporları hazırlaması ve sunması teşvik edilir. Eğer bir işletme ara dönem finansal raporları hazırlayıp sunuyorsa, ara dönem raporlamasının içeriği ve sunumuyla ilgili detaylı düzenlemeler içeren TMS 34 Ara Dönem Finansal Raporlama standardını uygulamak zorundadır.

Türkiye’de sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık gibi sektörlere yönelik yapılan yasal düzenlemeler ile ara dönem finansal raporlama zorunluluğu getirilmiştir. Buna göre; halka açık şirketler, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri, sigorta şirketleri üçer aylık dönemlerde finansal raporlama yapmak zorundadırlar.

7.6. Karşılaştırmalı Bilgi

Karşılaştırmalı bilgi, bir işletmenin finansal tablolarını yorumlamak ve analiz etmek amacıyla, önceki dönemlere ait bilgilerle birlikte sunulan güncel dönem verilerini ifade eder. Bu ilke, finansal tablo kullanıcılarının işletmenin finansal durumu ve performansını zaman içinde karşılaştırarak değerlendirebilmesini sağlar.

Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (tfrs) Finansal Tabloların Temel özellikleri Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemVefa TOROSLU

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Bağımsız Denetçi

vefa.toroslu@gmail.com

 

İşçi Eksik Ödenen Ücrete İhtirazı Kayıt Koymazsa, Bu Ücreti Kabul Ettiği Anlamına Gelir mi?

İşçi Eksik ödenen ücrete İhtirazı Kayıt Koymazsa Bu ücreti Kabul Ettiği Anlamına Gelir Mi Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

İşçi Eksik Ödenen Ücrete İhtirazı Kayıt Koy­mazsa Bu Ücreti Kabul Ettiği Anlamına Gelir mi?

Lütfi İNCİROĞLU

İşçi Eksik ödenen ücrete İhtirazı Kayıt Koymazsa Bu ücreti Kabul Ettiği Anlamına Gelir Mi Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem4857 sayılı İş Kanunu’nun 32 nci maddesine göre, genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir. Ücret işçinin biricik geliridir. İşçinin ücretinin tam ve zamanında ödenmesi esastır. İşçinin ücretinin eksik gedik ödenmesi mevzuata aykırılık oluşturur.

4857 sayılı Kanunun 24/II (e) bendi uyarınca “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartları gere­ğince hesap edilmez veya ödenmezse..” işçinin derhal fesih hakkı doğar. Burada ifade edilmek istenen başka bir husus da işçinin ücretinin sadece iş sözleş­mesi hükümlerine göre değil, toplu iş sözleşmesi şartları gereğince he­sap edilmemesi veya ödenmemesi olgusunun da işçiye derhal fesih hakkı ve­rece­ğidir.

Önemli olan diğer bir konu da hangi tür ücretin hesaplanmaması ya da ödenmemesinin işçi açısından haklı sebep olarak değerlendirilebileceğidir.

Doktrinin geniş bir kesimi “ücret” kavramına işçinin asıl ücreti dı­şında sağ­lanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün Kanun ve sözleşme­lerden doğan menfaatleri de dahil etmektedir[1]. Aynı yazarlar gerek ”sosyal üc­reti”, gerekse fazla çalışma ücretini, temizleme tamamlama hazırlama iş­le­rine ilişkin ek ücretleri de aynı çerçevede değerlendirmektedirler.

Yargıtay’a göre de işçinin yaptığı fazla çalışmaların karşılığının öden­memesi halinde de 24/II e uygulanabilecektir. “Davacı işçinin fesih bildiri­minde belirttiği fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi davacıya haklı fesih imkanı verir. Fazla çalışma ücreti alacağının bulunduğu tespit edildiğine göre de davacı işçinin feshi haklı sebebe dayanmaktadır. Bu sebeple davacının kı­dem tazminatı isteğinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir” [2].

Yargıtay’ın bir kararında da ”İşçi, ücretlerinin ödenmemesi ve yapılan ödemelerinde eksik olması nedeni ile iş sözleşmesini feshetmiştir. Bu fesih İş Kanununun 24/II hükmüne göre haklı bir fesih olup davacının kıdem tazmi­natına hak kazandığının kabulü gerekir. Kısa bir süre sonra iş bularak çalış­maya başlamış olması da bu hukuki sonucu değiştirmez…” denilmektedir [3].

Ayrıca, “primli işten primsiz işe geçirilen” işçi de haklı sebeple fesih hakkına sahip olur[4]. Diğer taraftan, “rızası olmadan” işveren tarafından “ücretsiz izne çıkarılan” işçi de sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir [5]. Bu­nun gibi, işçinin “tam” veya “hiç ödenmeyen” ücreti yanında, “zamanında” ödenmeyen ücreti ve gerçek ücretin bordroya yansıtılmaması [6] da haklı se­beple fesih hakkını doğurur. Üstelik İşçinin ücretinin işverenin içine düştüğü ödeme güçlüğü nedeniyle ödenmemesinin sonuca bir etkisi yoktur [7].

Ancak, tarafların rızalarıyla ücretin bağlı bulunduğu rejim ve miktarı değiştirilirse, bu konuda önleyici bir kanun hükmü bulunmadığından, işçinin bildirimsiz fesih hakkı doğmaz.

Sonuç olarak, işçinin ücretinin ya da eklerinin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde işçi, bildirimsiz fesih hakkını kullanarak kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.

Peki, İşçinin eksik ödenen ücrete ihtirazı kayıt koy­maması düşük ücreti kabul ettiği anlamına gelir mi?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 22 nci maddesinin yürürlüğe girmesinden itibaren, İş Hukuku’nda “zımni kabul, işyeri şartı haline gelme “müessesesi ortadan kalkmıştır. İşçi aleyhine iş şartlarında yapılacak aleyhe değişikliklerin 4857 sayılı Kanunun 22 inci maddesindeki prosedüre uygun olarak yapılması gerekir.

İşçi Eksik ödenen ücrete İhtirazı Kayıt Koymazsa Bu ücreti Kabul Ettiği Anlamına Gelir Mi Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemYani işçinin ücretinin düşürülmesi konusunda açık yazılı rızasının alınması şart olup, altı işgünü içinde işçi tarafından yazılı ola­rak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. Dolayısıyla işçinin eksik ödenen ücrete ihtirazı kayıt koy­maması düşük ücreti kabul ettiği anlamına gelmez.

Lütfi İNCİROĞLU

 

 

Kaynakça:

[1] ÇELİK, Nuri, İş Hukuku Dersleri, 8. Baskı, İstanbul 1986.s.176; TUNÇOMAĞ, Kenan, Türk İş Hukuku, C:1 İstanbul 1971.s.215.

[2] Y22HD.12.2.2017 T., E.2015/21335, K.2017/28438 Legalbank.

[3] Y9HD.7.6.2012 T., E.2010/13886, K.2012/19879 Legalbank.

[4] Y9HD.18.6.2018 T., E.2015/20587, K.2018/13156 Legalbank.

[5] Y9HD.25.3.2013 T., E.2011/936, K.2013/9925 Legalbank.

[6] Y9HD.27.1.2015 T., E.2013/28655, K.2015/1195 Legalbank.

[7] Y9HD.7.6.2012 T., E.2010/13886, K.2012/19879 Legalbank.

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 7

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 7 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 Gündem

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar – Bölüm 7

Vadeli İhracat

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 7 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemYurt dışına satacağı9mız malların her zaman için para bir yana, mal bir diyemediğimiz durumlarda, malımızı belli bir vadede satmak durumunda kalabiliriz. Şöyle ki; malımızı ithalatçıya teslim ederiz ancak mal bedelini ise alım satım sözleşmesinde belirtilen bir vadede alma yoluna gideriz. Vadeli ihracat yaparız.

Vadeli ihracat işleminde ihracatçımızın malını teslim ettikten sonra parasını belirlenen bir vadede alması durumunda:

  • Mal bedelin tahsilatında ise bazı pürüzlerin olması,
  • Tahsilatın geç yapılması veya
  • Hiç yapılamaması gibi sorunların karşımıza çıkması daima olasıdır.

Deferred Payment

Vadeli ihracat işlemlerinde mal bedelinin belli bir vadede tahsilatı için:

  • Banka garanti mektubu (SBLC)
  • Bir poliçe alınması ihracatçının elini rahatlatır.

Poliçeden Bahsettik Değil mi?

Poliçenin ne olduğu konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? Her poliçenin ödeme garantisi var mıdır? Poliçe almamıza karşın mutlak bir ödeme garantisi içinde olduğunu düşünüyorsak, ihracat işleminde yaptığımız hatalardan bir tanesi ile karşı karşıya kalırız.

Bilmediğimiz bir ödeme aracıyla mal satmanın bizi hüzün durağına götüreceğini unutmamak gerekir.

Demem odur ki malımızı vadeli satalım ama ödenmesi de poliçe ile garanti altına alınsın. Bu durumda poliçenin ne olduğuna bakmakla birlikte garantili ve garantisiz poliçelerin de ne olduğuna göz atalım ki ihracatta olası yaptığımız hatalara bir yenisi eklenmesin.

Vadeli Satışlarda Kullanılan Draft – Bill Of Exchange

Parası peşin alınmayan ve belli bir vade içinde alınması öngörülen ihracat bedeli alacakları için ihracatçılar tarafından ithalatçının kabul etmesi için düzenlenen bir borç senedi niteliğinde olan poliçeye (draft / bill of exchange) ithalatçının borçlu sıfatıyla imza atması durumunda bir alacağı temsil eder. İthalatçıya sunulan poliçe, ithalatçı tarafından imzalanması durumunda, ithalatçı için geri dönülemez bir borç yükümlülüğü başlar, ithalatçı imzası ile poliçedeki borcu zamanında ödeyeceğini kabul eder.

Poliçe, Ithalatçı, Ihracatçı

Poliçenin tanziminde ve oluşumundaki en önemli unsur, borçlu olan alıcı ve alacaklı olan satıcının poliçeye imza koymalarıdır.

Seller Buyer Poliçe Görsel

İthalatçı tarafından imzalanmayan bir poliçede borcun kabul edilmediği anlaşılmakla birlikte söz konusu poliçe de şekil ve şartlarını tamamlamamış olduğundan bir borç senedi / kambiyo senedi şeklinde kabul edilemez.

Poliçenin Unsurları

Poliçe belli bir miktar paranın hamile ödenmesi hususunda kayıtsız ve şartsız havale emrini taşıyan, özel şekil şartlarına tabi kıymetli evrak niteliğinde senettir.

Poliçede üç taraf vardır. Bunlar:

  • Keşideci,
  • Lehtar
  • Muhataptır

Keşideci; senedi tanzim eden ve lehtara muayyen bedelin ödenmesi hususunda muhataba emir ve izin veren kimsedir.  Muhatap; poliçenin ödeyicisi, borçlusudur.

Poliçeyi Kim Hazırlar?

Hazırlayacak hiçbir kimse yoksa, ben hazırlayabilirim 🙂

Ama üzerime vazife olarak kalmasın, poliçeyi ihracatçı hazırlar. İhracatçı tarafından hazırlanan poliçeye, muhatap olan ithalatçının imza koyması, poliçede bulunan tüm koşulları kabul ettiğini ve imzasıyla da bunu teyid ettiği anlaşılır.

Poliçe Ithalatçı Imzası

Poliçe bir alacak kambiyo senedi niteliğindedir. Bu poliçenin borçlar hukukuna göre incelenmesi durumunda garantisiz borçlar arasında yer alır. Bu poliçede sadece borçlu poliçe bedelini ödeyecek konumda olup, borçlu bu poliçe bedelini ödemediği taktirde poliçeye kefalet eden başka kimse bulunmamaktadır. Dolayısıyla borçlu bu poliçeyi poliçe vadesinde ödeyecektir. Aksi halde protesto edilecektir. Durum böyle iken bu poliçede ihracatçının alacağı garanti altına alınmamıştır.

İhracatçının Yaptığı Hata Garantisiz Poliçe ile Mal Satmasıdır

Poliçeler garantili olabilir mi? Borçlu, bu poliçe bedelini poliçe vadesinde ödemediği takdirde bir başka şahsa borç rücu edilebilir mi?  Poliçenin garantili olması durumunda direk olarak garantör banka poliçenin bedelini öder, kefalet söz konusu ise; müşterek borçlu ve müteselsil kefil durumu söz konusu olur ki bu durumda poliçedeki borçlu sayısı iki farklı kişi olduğundan, her iki borçludan poliçe bedelinin tahsili mümkündür.

İhracat İşlemlerinde Yaptığımız Hatalar Bölüm 7 Satınalma Dergisi 7 Gün 7 GündemReşat BAĞCIOĞLU

ICC Uluslararası Ticaret Odaları

Türkiye Milli Komitesi

Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi