Ağaç işleme makineleri sektörünün2019 yılını değerlendiren ve 2020 öngörülerini paylaşanAİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, “2020 Türkiyeiçin atılım yılı olabilir. Büyüme, 2019’un önüne geçecek.Hem iç pazarda, hem de ihracatta ciddi bir artış yaşayacağız”dedi.
Son 5 yılda gerçekleştirdiğiçalışmalarla ağaç işleme makineleri sektörünün sesi halinegelen AİMSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, ağaçişleme makineleri sektörünün 2019 yılını değerlendirdi ve2020 öngörülerini paylaştı.
2019’un ilk çeyreğinin durgun geçtiğinisöyleyen Erol, ikinci çeyrekle birlikte işlerin açıldığını,2020’de ise sektörün atılım yapacağını dile getirdi.Sektörün büyümesinin 2019’un önüne geçeceğini belirten Erolhem iç pazarda, hem de ihracatta ciddi bir artış yaşanacağınıkaydetti.
2019 yılında ilk çeyreğin durgungeçtiğini söyleyen Erol, “Tabi öncesinde 2018 çok zor bir seneoldu. İç pazarın inşaat sektöründeki durgunluktan etkilenmesive firmaların ihracata yönelik çaba içine girmesiyle geçti.2019’un ilk çeyreği de Türkiye’de durgundu. İkinci çeyrekte,bir miktar piyasaların da kötüden iyiye doğru ivmelenmesindendolayı işler açıldı. Üçüncü çeyrekte nispeten faizlerin dedüşmesiyle, beklemediğimiz şekilde iyi bir yıl geçirdik.Özellikle Woodtech fuarı, bizim için iç piyasanın göstergesiydi,iyi bir fuar geçtiğini gördük. İç piyasada da talepler,ihracatın da etkisiyle arttı. Çünkü mobilya sektörü de içpiyasada bir iş olmadığı için, yurt dışına ihracat yapmakamacıyla kaliteli makineler kullanmak zorunda. 2018 krizi insanlarıihracata yönlendirdi. Firmalar olan pazarlardan ziyade, yeni hedefpazarlar belirledi ve bu konuda başarılı olundu. Dördüncüçeyrek de fuarın da etkisiyle iyi geçti. 2019 yılının genelinebaktığımız zaman, iç pazarı geçen yıla göre yüzde 50 dahaiyi bir pozisyonda kapatacağız” dedi.
İlk10 ayda ithalatın 2 katı ihracat
Ağaçişleme makineleri sektörünün 2019’un ilk 10 ayında toplamihracatının 79 milyon dolar olduğunu söyleyen Mustafa Erol,ithalatın ise 38 milyon dolar düzeyinde olduğunuifade etti. Erol, en çok ihracat yapılan ülkelerise ise sırasıylaCezayir, Irak, Romanya, Bulgaristan, Rusya Federasyonu, İspanya,Polonya, Mısır, Birleşik Krallık ve Kosova oldu. İthalatta iseilk 10’u sırasıyla Almanya, Çin, İtalya, İsviçre, Avusturya,Tayvan, Fransa, Finlandiya, Hindistan ve Güney Kore olduğunubildirdi.
‘Amerika ve Güney Asya yeni hedefpazarlar’
2020’nin Türkiye için bir atılım yılıolabileceğini belirten Mustafa Erol, değişik hedef ülkeler, hiçbeklenmeyen ama AİMSAD ve sektördeki firmaların da çalıştığıülkelerin hedef pazar listesine girebileceğini açıkladı. Bupazarlara örnek veren Erol, “Örneğin Amerika, Vietnam,Endonezya, Malezya gibi Güney Asya ülkeleri ilgili de çabalararttı. Arap ülkelerinin ihracattaki payı bir miktar düşebilir,kendi içlerindeki kriz nedeniyle. Kuzey Afrika aynen devam edebilir,diye düşünüyorum. Çin hala devam eden küresel bir oyuncu.Zaten Çin yüzyılı geliyor, bana göre. Ama onlar da bir pazar”dedi.
Mobilya sektörünün makine yatırımınaihtiyacı olacak
Türkiye’nin 2020’yi ciddi bir artıylakapatacağını vurgulayan Erol, oranı tahmin edemediğini, hiçbeklemedikleri gelişmeler yaşandığını aktardı. Siyasi vejeopolitik durumların iyiye gittiğine değinen Erol, MerkezBankası’nın faizleri düşürmesi, diğer ekonomik göstergelerinyanı sıra, bankaların kredi verme iştahlarının gittikçearttığını kaydetti. Bu nedenle iç pazarda ciddi bir hareketlenmebeklediğini ifade eden Erol, şöyle devam etti: “Bizim eğrimizikontrol ettiğimiz yer inşaat sektörü. İnşaat sektöründeki herartı hareket bize misliyle geri dönüyor. Tahminime göre buanlamda da büyük bir sıçrama yaşayacağız. Büyüme, 2019’unönüne kesinlikle geçer. Hem iç pazarda, hem de ihracatta ciddibir artış göreceğiz. Hem döviz bazlı artış yaşayacağız,hem de iç pazarda. Mobilya firmaları da ihracata yöneldi ve ciddialıma geçmek zorundalar. Çünkü 2-3 yıldır yatırımyapmıyorlardı. Bizde de makine parkurları çok çabuk eskiyor.Güncellenmesi gerekiyor, moda çok çabuk değişiyor. Klasik makinesektörü değiliz biz. Önümüzdeki dönemde de değişikyükselmeler bekliyoruz. 2020 bizim için beklentilerin çok üzerindebir yıl olabilir. Eksi yazacağını düşünmüyorum.”
‘Avrupa’da ilk 3’e
dünyada ilk 6’ya gireceğiz’
Türkiye’deki ağaç işleme makinelerisektörünün Avrupa’daki sıralamalarda rakipleriyle arasında çokbüyük farklar olmadığını söyleyen Erol, sektör olarak ilk 3’eçıkmak için çabaladıklarını bildirdi. İtalya ve Almanya’dansonra 3’üncü olmak istediklerini kaydeden Erol, Avrupa’da ilk3’e gelindiğinde de dünyada ilk 6’ya gireceklerini, bunu da2023’e varmadan halledeceklerini aktardı.
AİMSAD’ın 2020 hedefleri
AİMSAD’ın 2020 yılında odaklanacağıkonulardan bahseden Erol, ilk olarak firmaların kurumsallaşması vemarkalaşması için bir çalışma yapabileceklerini, bu konuda birçalıştay olabileceğini dile getirdi. Devletinçıkartmış olduğu yeni teşvikler hakkında daüyelere yönelik çalışmalar olabileceğini paylaşan Erol,eğitimle alakalı dokunuşları olacağının altını çizdi.Ayrıca; “Kötü bir 2018’den geldiğimiz için firmalar çokfazla taşın altına elini sokmak istemiyor. Ama 2020’de inşallahonlardan bu konuda çok destek alacağız. Çünkü eğitim bizimbirinci en önemli kıstasımız. Elimizden ne geliyorsa yapmakistiyoruz.“ dedi.
“Yurtdışındaki hedef pazarlar dışındaki kritik pazarlarla ilgiliroadshow’lar yapabiliriz. O da ciddi anlamda hem emeğimizi, hemvaktimizi alıyor. Bu konuda finansman da ayırmamız gerekiyor. O daolabilir. Güzel bir yıl olacağı için dernek de güzel yıllardagüzel işler yapar” diyerek derneğin 2020 hedeflerini aktardı.