AB, Avrupa yaptırımları devreye girerken ve Batılı enerji şirketlerinin artan bir listesi Rus petrol ve doğal gaz üreticileriyle ilişkilerini kesse bile, Rusya’dan gaz ithalatına günde yüz milyonlarca dolar harcamaya devam ediyor.
Gaz, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in en önemli finansman kaynağıdır ve ithalatın kesilmesi savaş çabalarına yıkıcı bir darbe vurabilir. Sorun şu ki, Rusya elektrik üretimi, bina ısıtma ve fabrikalar için vazgeçilmez bir yakıt olmaya devam eden Avrupa gazının yaklaşık % 45’ini tedarik ediyor ve bunun yerine geçecek çok az alternatif bulunuyor.
Uzun vadede, Avrupa ülkelerinin diğer kaynaklardan gaz almak için yenilenebilir enerji kaynakları ve altyapı inşaatlarını hızlandırmaları muhtemeldir; Avrupa Komisyonu’nun bu stratejiyle ilgili daha fazla ayrıntıyı önümüzdeki hafta yayınlaması bekleniyor.
Ancak Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan yeni bir rapora (IEA) göre, yakın vadede Avrupa’nın Rus doğal gaz ithalatına olan güvenini üçte bir oranında azaltabilecek bir dizi önemli adım var..
Avrupa’nın yeni enerji arzı kaynakları bulması ve talebi azaltması gerekiyor
Birinci adım, Rus devlet petrol şirketi Gazprom ile artık yeni sözleşme yapılmayacak. IEA’ya göre, Gazprom’un Avrupa ihracatının yaklaşık %12’sine eşit sözleşmelerin süresi 2022 yılı sonuna kadar sona ermiş olacak.
Diğer adımlar arasında alternatif enerji kaynaklarını güvence altına almak yer alıyor: daha fazla rüzgar ve güneş enerji üretim tesisi inşa etmek, mevcut nükleer santrallerden elektrik üretimini artırmak ve yerli gaz üretimini artırmak. Şirketler, hükümetler ve bireyler ayrıca binalarda ve fabrikalarda enerji verimliliğine yatırım yapabilir, gaz kazanlarını elektrikli ısıtma pompaları ile değiştirebilir ve bina termostatlarını kısabilir.
AB 2021 yılında Rusya’dan 155 milyar metreküp gaz ithal etmişti. 2022 yılında 92 milyar metreküp Rus gazı kullanmaya devam edecek. 30 milyar metreküp oranında başka kaynaklardan tedarik etmeyi deneyecek. bina ısıtmalarında termostatı 1 derece kısarak 10 milyar metreküp tasarruf edilecek. Tüm bunlarla birlikte 6 milyar metreküp gaz tasarrufu rüzgar ve güneş enerji tesisleri ile yapılacak.
Bu müdahalelerle bile benzin fiyatlarının yükselmeye devam etmesi muhtemeldir. Bu nedenle IEA tarafından önerilen son adım, hükümetlerin düşük gelirli haneler için enerji faturalarını sübvansiyonlarına yönelik harcamalarını artırmalarıdır. Ancak ucuz olmayacak: Fiyat artışının mahsup edilmesi AB ülkelerine yaklaşık 61 milyar dolara mal olacak.