Vergiden istisna yemek bedelleri, yıl ortasına kadar ödenebilecek ısınma yardımı ve yurt dışına gönderilen işçiler için getirilen vergi ve prim istisnasını içeren Kanun bu ayın temel gündem maddeleri oldu. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren günlük brüt asgari ücret 333,60 TL olarak belirlendi.
2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL’ye yükseltilerek %8 KDV dahil 118,80 TL olarak belirlendi. SGK prim muafiyeti ise 78,90 TL olarak belirlendi.
Artık yemek yardımı nakit olarak da ödenebilecek. Bu şekilde verilen yemek bedelinin 110 TL’yi aşmayan kısmı gelir vergisinden istisnadır. Bunun için;
- İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şart.
- Ayrıca, günlük yemek bedelinin 110 TL’yi aşmıyor olması ve
- Fiilen çalışılan günlere ilişkin olması gerekmektedir.
- Nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir.
Yemek bedeli ödemesinde istisnaya isabet eden kısmı damga vergisinden de istisna. Bu uygulamanın bordro üzerinden takip edilmesi önemli.
Peki İşveren Ne Yapmalı, Hangi Yöntemi Seçmeli ? Hangisi Kimin Lehine?
İşyerinde yemek verilmesi: Rakamsal sınır yok, yemek tutarı, çeşidi veya ödeme yönteminin çalışan açısından bir farkı bulunmamaktadır. İşveren, yemek için yaptığı harcamaları gider faturada gösterilen KDV’yi ise indirim konusu yapar. Rakama bakılmaksızın bu senaryoda gelir vergisi stopajı veya SGK doğmaz.
İşyeri dışında yemek verilmesi: Anlaşmalı bir restoranda yemek yenilmesi durumunda, restoran 110 TL + KDV faturayı işyerine keser, aşan kısmı için gelir ve damga vergisi ve SGK uygulanır. (SGK muafiyet rakamı 78,90 TL olarak dikkate alınır)
Yemek kartı / yemek çeki verilmesi: Bu durumda da işyeri dışında yemek verilmesi uygulamasına paralel bir işlem yapılır, KDV indirim konusu olur. 110 + KDV olarak uygulanır. (SGK muafiyet rakamı 78,90 TL olarak dikkate alınır)
Nakden yemek bedeli ödenmesi: Banka kanalıyla ödenmesi gerekir. 110 TL KDV dahil rakamdır. Giderleştirme bordro ile olur. Bir fiş veya fatura hareketi olmadığı için indirilecek KDV oluşmaz. İstisna rakamın üzerindeki ödemeler gelir vergisi, damga vergisi ve SGK’nın konusuna girer.
KDV Konusundaki Karmaşa Çözülür mü ?
KDV konusundaki bu farklılık işlemin doğası ve belge düzeninden kaynaklanmaktadır. 186 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yemek bedelindeki istisna rakamının nakden ödenmediği durumlarda geçerli olduğuna yönelik açıklama değiştirilmemiş, uygulamaya 186 numaralı Tebliğde değişiklik yapılmadan yeni bir Tebliğ ile yön verilmek istenmiştir.
Eğer tüm yemek bedeli ödeme türlerinde istisna rakamına KDV dahil değilse, bu açıklamanın 186 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin mevcut 3. numaralı bölümünde ele alınması en doğrusu olacaktır. Bu konuda Maliye Bakanlığının açıklamaları takip edilmelidir.
Şaban KÜÇÜK
Yeminli Mali Müşavir