Design2Future Summit: Hazır Giyim ve Tekstil Sektöründe Dijital Dönüşüm

Selin Erdal
Selin Erdal
Selin Erdal moda endüstrisi, marka ve pazarlama stratejilerine meraklı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Moda Topluluğu başkan yardımcısı. 2024’te İstanbul Moda Rehberi’ni ve Moda Günleri’ni düzenledi. Temel ilgi alanı, küresel ve yerel markalar ve onların gelişim stratejileri. Moda sektörü ve yapay zeka uygulamaları üzerine çalışıyor.
spot_imgspot_img

Design2Future Summit: Hazır Giyim ve Tekstil Sektöründe Dijital Dönüşüm

Selin ERDAL 

4 Şubat’ta Metamorphosis Projesi tarafından düzenlenen, Design2Future Summit’e katıldım. Hazır giyim ve tekstil sektörünün geleceği, küresel trendler, teknoloji ve inovasyon çerçevesinde şekillenen oldukça faydalı bulduğum bu zirveyle ilgili gözlemlerimi aktarmak isterim.

Design2future Summit Hazır Giyim Ve Tekstil Sektöründe Dijital Dönüşümİki panel, bir chat talk ve iki keynote konuşmacı içeren bu özel zirvede, sektörün önde gelen temsilcileri ile uluslararası konuşmacılar; dijital dönüşümdeki deneyimlerini bizlerle paylaştılar. Geleceğin fırsatlarını ve sektörün yol haritasını tartıştılar. Paneller arası verilen kahve & networking araları ile değerli yöneticiler ve temsilciler ile tanışma fırsatı buldum. Etkinliğin düzenlendiği kapsam ve konuşmacıları, katılımcılar için, uluslararası bir gözle bakma olanağı sunulmuş oldu.

İlk panelde finans gazetecisi Açıl Sezen moderatörlüğünde, Süleyman Orakçıoğlu (Damat) ve Zeki Erdoğan (Kardem Tektstil); küresel rekabet ve dijitalleşme başlığı altında hazır giyim ve tekstil sektörünün geleceği üzerine sohbet ettiler. “İnovasyon ve değişimin gücüyle dijital dönüşümde firmaların karşılaşabileceği zorluklar var fakat eski iş yapma yöntemleri de artık şirketlerin piyasadaki rekabet avantajını olumsuz etkiliyor. Modanın teknolojiyle birlikte daha kapsamlı hale geldiği günümüzde, sektörün iş süreçlerinin dijitalleşmeyle yeniden şekillendiği ve müşteri-paydaş etkileşiminin de bu değişim dalgasında kaldığını gözlemlemekteyiz.”

Chat Talk’ta Seda Domaniç (Re-fabric) moderatörlüğünde, uluslararası konuşmacı ile küresel moda trendleri altında 2025 Küresel Moda Raporu incelendi. Günümüz pazarında pay elde edebilme ve pazarda farklılaşma için ipuçlarına değinildi. “Rekabet fazla olduğu için herkes pastadan pay elde etmek istiyor, maliyetler fazla ve büyüme az. Pazarda yer edinmek ve büyük pazar payı elde edebilmek için ihtiyacımız olan ise inovasyon ve ürünün kabul görmesini sağlamak.”

Visible Innovation, bu süreçte yeni bir farklılaşma çalışması oldu. “Başlangıç, büyük düşünmek ve küçük adımlarla başlamaktır.” diyerek önemli bir hatırlatmada bulunuldu. Peki şirketler nereden başlayabilir? Anahtar: “uçtan uca dönüşümler”dir. Tedarik zinciri, uygun pazarlama, ürün keşfi, üretim planlaması ve programları, dış kültürel değişimler, trend tahmini, sosyal medya, müşteriyle yüz yüze gelen taraf ve yeni bir seviye olan yapay zeka.

Keynote konuşmacı Lisa Lang, AB politikalarının hazır giyim ve tekstil sektörlerine yansımalarına değindi. Adım adım AB Yolculuğu’nu bize sunarken buzdağını görünen tarafı olan mevzuatları inceledi. Bazı baskı noktaları olan, karşı karşıya olduğumuz zorluklara parmak bastı: savaş, politikalar, ekonomi, AB, rekabet. Etkisi? Tabii ki yeni normal. Bu durumda bize zemin sağlayacaklar ise istikrar, refah, liderlik.

Günün ikinci panelinde Açıl Sezen moderatörlüğünde Debbie McKeegan (TexIntel), Dr. Musa Akdere (CarboScreen) ve Claudine Rousseau (Atölye Başkanı ve Tasarım ve Teknoloji Okulu Dekanı, Rapha Racing & London College of Fashion); hazır giyim ve tekstil sektörlerinde endüstri 4.0 Akıllı Üretim Sistemleri üzerinde yoğunlaşıp değerli bilgilerini paylaştılar. Bu sayede “günümüz moda sektöründe bir adım daha nasıl önde olabiliriz, hangi yeni nesil sistemlerden yararlanılmalı, yapay zekanın sektördeki yeri ne” gibi sorulara cevap bulmuş olduk.

Matthew Drinkwater (London College of Fashion, Moda İnovasyon Ajansı Başkanı
Matthew Drinkwater (London College of Fashion, Moda İnovasyon Ajansı Başkanı)

Son keynote konuşmacı Matthew Drinkwater (London College of Fashion, Moda İnovasyon Ajansı Başkanı); modada teknoloji ve inovasyon konusunda, belki de hiç deneyimlemediğimiz şekilde, bizi aydınlattı. AI’yı günümüz moda sektöründe kullanımı ve yerinin önemini London College of Fashion’da üzerinde uzmanlaşıp öğrencileriyle hazırlamış olduğu videolar ile tüm katılımcıları etkiledi. Teknolojinin sektördeki yerinin giderek büyümesi, ona olan ihtiyacı artırdığı gibi farklılaşarak şirketleri pazarda önemli bir konuma hazırladığı çıkarımına ulaştık.

Tüm ayrıntıları düşünülmüş ufuk açıcı bir organizasyondu.

Bu köşede moda, iş hayatı ve markaların gelişim öykülerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Selin Erdal
Selin Erdal
Selin Erdal moda endüstrisi, marka ve pazarlama stratejilerine meraklı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Moda Topluluğu başkan yardımcısı. 2024’te İstanbul Moda Rehberi’ni ve Moda Günleri’ni düzenledi. Temel ilgi alanı, küresel ve yerel markalar ve onların gelişim stratejileri. Moda sektörü ve yapay zeka uygulamaları üzerine çalışıyor.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı