Ülkemizde son yıllarda genç üniversite mezunu işsizliği artmakta. Bence bunun nedenlerinden bir tanesi gençlerin iş deneyimlerinin olmamasının yanı sıra tam olarak ne istediklerini bilmemeleri.
Bende genç arkadaşlara kariyer tercihlerinde bir farkındalık yaratmak amacıyla diş ticaret alanında piyasada profesyonel olarak yıllardır aktif olarak görev yapan bir kişi olarak kendi alanımla ilgili bazı bilgiler aktarmak istedim.
Ülkemizde dış ticaret alanı kendi içinde önemli zorlukları ve fırsatları bulundurmakta.
Fırsatlar:
- Ülkemizin ihracat hacminin her geçen yıl dahada artmasıyla bu alanda daha fazla profesyonele ihtiyaç duyulması
- Dünyadaki yeni kültürlerle, iş yapış şekillleriyle ve fırsatlarla yakından deneyim edinme şansı.
- Ülkemizde ithalat ve ihracat fonksiyonları şirketler için stratejik öneme sahip olduğundan üst yönetimle daha yakın çalışma şansına sahip olmak
- Uluslararası fuarlara katılmak ve dünyadaki müşteri ve tedarikçi pazarları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek
- İş hayatıyla ilgili teknolojik gelişmeler hakkında daha çabuk bilgi sahibi olmak ve kendi prefosyonel hayatımızda da bu teknolojileri kullanabilmek
- Aynı anda farklı zaman dilimleriyle iş yaparak zamanı daha iyi yönetmeyi öğrenebilmek.
- Özellikle üretim sektöründeki firmaların faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesi için kritik bir alan olması nedeniyle daha fazla sorumluluk
- Ülkemizin yanı sıra yurt dışındada kariyer fırsatları yaratması ve daha sonra ülkemize tekrar dönülerek edinilen deneyimleri ülkemize katma değer olarak aktarma fırsatı potensiyeli barındırması.
- Sürekli olarak değişen ithalat,ihracat,antrepo,serbest bölge, dahilde işleme ve hariçte işlem rejimleriyle ilgili güncel ve önemli bilgilere sahip olmak.
Zorluklar:
- Çok hızlı değişen bir iş olduğundan sürekli olarak hızlı, aktif ve dikkatli olmak zorunluluğu.
- Görev şirketler için büyük maddi kayıplar yaratabilecek riskler içerdiğinden minimum hata yapma veya mümkünse hiç hata yapmama zorunluluğu
- Son yıllarda genel olarak ülkemizdeki işletmelerin maliyet çekinceleriyle fazla eleman almamak istemesiyle sürekli olarak çok yoğun bir görev içeriğiyle çalışmak.
- Aynı anda birkaç işi yapabilmek ve zamanı çok iyi yönetebilmek.
- Tek başınıza bu işi yapabilmek mümkün olmadığından şirket içi ve şirket dışı paydaşlarla çok iyi ve etkin bir iletişim geliştirme zorunluluğu.
- Teknik bilgileri sürekli güncel tutmak ve yeni bilgiler edinmenin yanı sıra duygusal zekanızıda geliştirme zorunluluğu.
- Çok ileri derecede ingilizce yazışma ve konuşma beceresine sahip olmanın yanı sıra eğer mümkünse Çince ve Rusça gibi yükselen pazarlara ait dilleride konuşabilmek.
- Görev gereği karmaşık ve çok yönlü bir operasyon gerçekleştirildiğinden sürekli oluşan stresi yönetebilmek ve onun sizi ele geçirmesini engelleyebilmek.
Piyasada genelde klasik olarak işletme,iktisat,uluslarası ilişkiler, dış ticaret ve mühendislik bölümü mezunlarının yanı sıra kendini meslekte geliştirmiş ingiliz/amerikan dili edebiyatı ve ingilizce öğretmenliği bölümü mezunlarınında bu alanda görev yaptıklarını gözlemliyorum.
Amerikalarının ortaya attıkları insanıın doğası mı yoksa kendisini yetiştirmesi mi (nature or nurture) önemlidir sorusuna bu meslekle ilgili bir cevap vermek gerekirse her ikiside diyebilirim.