Dış Ticaret Uzmanından Uluslararası Satınalma Tüyoları: FOB mu CIF mi?

Alım - Satım

Milyar dolarlarca iş hacminin olduğu dış ticarette satın alma yaparken FOB teslim şekline göre mi mal alacağız? CIF teslimi şekline göre mi mal alacağız? Teslim şekline göre mal almak ne demek? ve bana ne kazandırır ne kaybettirir. Bu yazımızda bu sorulara cevap vereceğiz.

İsterseniz öncelikle FOB ne demek CIF ne demek onlara kısaca değinelim.

Ürününüzün fiyatı kaç para?  Bu soru yurt içi ticarette içinde bulunduğunuz fiziksel veya ticari havaya göre normal bir alıcı olduğunuz ve ürünün fiyatını merak ettiğiniz algısı oluşturabilir.

Ama dış ticarette Ürününüzün fiyatı kaç para? Sorusu sizin ya işi bilmediğinizi, ya dış ticaret yapmadığınızı, ya da işinizde kurallara çok hakim olmadığınız algısını doğurur.

Neden mi? Çünkü dış ticarette bir malın fiyatı teslim şekline göre belirlenir. Dolayısıyla bir malın fiyatını sorarken Ürününüzün EXW fiyatı kaç para? FOB fiyatı kaç para? CIF fiyatı kaç para? Ya da ddp fiyatı kaç para denmelidir. İncoterms 2010 a göre 11 tane teslim şekli belirlenmiştir. Dolayısıyla incoterms 2010 a göre ticaret yapıyorsak bir ürünün 11 tane ayrı fiyatı var demektir. FOB fiyatınız kaç para sorusu sizin işi bildiğinizin ve ciddiye alınması gerekli bir alıcı olduğunuz ispatıdır.

Teslim şekli 11 tane, ürününde 11 fiyatı var. peki şimdi dünya ticaretinin en popüler teslim şekillerinden olan FOB ve CIF’i karşılaştırarak ithalat satın alması yaparken FOB mu? CIF mi? Satın alma yapmalıyız a cevap verelim.

FOB teslim şekli satıcının malları kendi ülkesinde gümrüklemesi yapılmış olarak ana taşıma aracına teslim etmesini ve bu noktaya kadarki tüm masraf ve sorumluluğu üstlenmesini ön gören teslim şeklidir. FOB mal satan bir satıcı malın maliyeti üzerine karını koyar. İhracat gümrüğüne kadarki ara taşıma maliyetini ve ihracat gümrükleme masraflarını ekler. Bu masrafların toplamı FOB teslim şekline göre satış fiyatını oluşturur.

CIF teslim şekli ise FOB teslim şekline ek olarak ana taşıma ücretini (limandan limana) ve sigorta ücretini (dar kapsamlı) de satıcının ödemek zorunda olduğu teslim şeklidir. Özetle FOB+navlun+sigorta=CIF teslim şeklini oluşturmaktadır.

Yazar: Ali KARTAŞ

Yukarıda özeti yayınlanan bu yazının tümünü Satınalma Dergisi Nisan 2014 sayısında bulabilirsiniz.!

Satınalma dergisinin tüm sayılarını Apple Gazetelik (Iphone, Ipad) uygulaması içerisinde bulabilirsiniz!

Uygulamaya erişmek için tıklayınız… 

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds