Temmuz 2020 Dış Ticaret Verileri
İhracat rakamlarımız pandemi sonrasındaki süreçte artış göstererek devam etmektedir. Temmuz ayında bir önceki aya göre %11,51 artarak, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %5.78 azalarak 15 milyar 11 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Salgın sonrasının olumlu sonuçlarını Haziran ayında görmeye başlamıştık. Temmuz ayında ise hızlanarak devam ettiği gözlemlenmektedir. Nisan ayında 8 milyar 975 milyon dolar, Mayıs ayında 9 milyar 956 milyon dolar, Haziran ayında ise 13 milyar 462 milyon dolar olan ihracatımız Temmuz ayında da 15 milyar 11 milyon dolara yükselmiştir.
İhracat yapan firma sayımızda artış var.
Pandemi sonrası Nisan ayında 27 bin firma ihracat yaparken şuan rakam 41 bini aşmaktadır. Aktif firma sayısı ise 2020 yılı Temmuz ayı itibariyle bir önceki aya göre 10 bin 198 artışla 1 milyon 959 bin 255 olurken, limited şirketler toplam aktif firmaların % 44,9’unu oluşturmaktadır.
İhracatın artması ekonomik büyümeye katkıda bulurken aynı zamanda üretimi de destekleyerek Kapasite Kullanım oranının artışına da vesile olmuştur.
İthalatta ise daralma olduğu da görünüyor.
Temmuz ayında ithalatımız bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,66 azalarak 17 milyar 756 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranındaki %84,52lik artış dış ticaret açığımızın 2,7 milyar dolara gerilemesine yardımcı olmuştur. İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında ise Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 93,9 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmıştır.
En yüksek ihracat yapılan ülke Almanya olmuştur.
Almanya’yı sırasıyla İngiltere ve Abd izlemektedir. En büyük üç pazarımız olan bu ülkere yapılan ihracatımız toplam ihracatımızın %22’sini oluşturmaktadır. En çok ithalat yapılan ülkeler ise Çin, Almanya ve Rusya’dır. Temmuz ayında ihracatçılarımız 218 farklı ihracat pazarına ulaşmıştır.
Geçen yılın aynı ayına göre 2020 yılı Temmuz ayında görülen Norveç’e %174,7’lik, Güney Kore’ye %30,6’lık, Avusturalya’ya %18,0’lik ihracat artışları ise dikkat çekmiştir. TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan ülke raporlarında bu hafta “Güney Kore” yer aldı.
İhracatta en çok tercih edilen ödeme şekli yine Mal mukabili oldu;
Mal Mukabili Ödeme – 9 milyar 544 milyon dolar
Peşin Ödeme – 2 milyar 165 milyon dolar
Vesaik Mukabili Ödeme- 1 milyar 501 milyon dolar
İhracatta en çok kullanılan taşıma şekli Denizyolu Taşımacılığı oldu;
Deniz Yolu – 8 milyar 957 milyon dolar
Kara Yolu – 4 milyar 809 milyon dolar
Hava Yolu – 1 milyar 53 milyon dolar
Covid-19 ürünleri ihracatımız
Aşağıdaki oranlarda artış göstermiş olup toplam tıbbi ürün ihracatı ise %175,1 oranında artmıştır;
- Solunum cihazları – %1647
- Maske ve önlük – %464
- Tanı kitleri – %180
- Dezenfektan – %16,7
Pandemi sürecinde ihracatımız artan oranla devam ederken ihracatçı ve ithalatçı firmalarımızın doğru Dış Ticaret Finansman yöntemleri ile uygun maliyetlerde kendilerini finanse etmeleri beklenmektedir.
BAŞLICA DIŞ TİCARET FİNANSMAN YÖNTEMLERİ;
Sevkiyat Öncesi
- İhracat-İthalat Bankaları (Eximbank)
- İthalatçı ile ihracatçı açık hesap çalışarak birbirlerine dış ticaret kredisi sağlarlar.
Sevkiyat Sonrası
- Satıcı kredisi ile finansman
- Alıcı kredisi ile finansman
- Akreditif aracılığıyla finansman
- Sevkiyat sonrası doğrudan ihracat ve ithalât kredileri ile finansman
- Faktoring
- Tedarik zinciri finansmanı
Sevgi ve Selamlarımla.
Sağlıklı Günler dilerim…