Dolar Döviz Kurunun Bugünü
Reşat BAĞCIOĞLU
Dolar döviz kurunun yaklaşık bir senelik hareketine ait grafik aşağıdadır.
Mart 2024 tarihinde USD TRL C/32.30 civarında iken
Şubat 2025 tarihinde ise USD TRL C/36.30 seviyelerinde
Diğer bir ifade ile Mart 2024 – Şubat 2025 dönemi arasındaki yaklaşık bir senelik dönemde döviz kuru % 12 – 13 civarında artış göstermiş.
Enflasyonun artış hızı ise ortalama % 60. Gerçi enflasyon oranını kullanırken hangi enflasyon oranını kullanacağımı ben de şaşırdım. ENAG?, İTO?, TÜİK?. Hangi kuruluşa sorsanız kendilerinin enflasyon değerlemesinin doğru olduğunu savunacaktır. Hiç kimsenin hatırı kalmasın diye ben de biraz daha gerçekçi ortalama bir oranı yazdım % 60 diyerek.
Kurların bir senede artış hızı yaklaşık % 13. Hadi biraz da biz abartalım % 20 diyelim.
Enflasyon ise % 60 dolayında artmış.
Dövizin geçtiğimiz yıl performansına bakarak 2025 yılı için de bir tahminde bulunmak hiç de zor olmaz.
Döviz Kurları Artacak mı?
Döviz kurları artacak mı?
Çok beklersiniz döviz kurlarının artmasını. Önümüzdeki kısa vadede döviz kurlarının enflasyonun artış hızında artması şimdilik hayal gibi görünmektedir.
Kurların artışı son derece sınırlı ve ölçülü. Kurlar artar ama ihracatçıların beklediği ölçüde artış olmayacağı aşikar.
Kurların bir günlük artış grafiğine bakalım birlikte;
İşte tam da böyle. Kurların artışı söz konusu olmaması için kurlar adeta sabit tutulmaktadır. Grafikte neredeyse düz bir çizgi halini almış USD TRL grafiği. Anlayacağınız yükselme hiç olmamış.
Kurlar Kaplumbağa, Enflasyon İse Tavşan Hızındadır
Tam da söylemeye çalıştığım budur: Enflasyon normal seyrinde artmaya devam eder, faizler ise enflasyon kadar olmasa da belli bir seviyeye kadar getirilir, döviz kurları ise kaplumbağa hızında ilerler.
Dövizin artış yüzdesi, ülkemizde verilen TRL faiz oranlarından oldukça düşüktür. Döviz kurlarının düşük seviyede artmasından kuşkusuz ki ihracatçı kesim rahatsız olacak, kâr marjları daralacak ancak TRL faiz oranlarının yüksek getirisi dolayısıyla yurt dışından ülkemize sıcak para gelecek, geçici de olsa rahatlık sağlayacak.
Bugünkü piyasada sıcak paraya rağbet var.
Sıcak paranın ülkemizde kalabilmesi için TRL faiz oranlarının yüksek, döviz kurlarının da oldukça düşük seyretmesi esastır. Aksi olması halinde sıcak para ile ülkemiz vedalaşmak zorunda kalacak ve döviz rezervi sıkıntıları baş gösterecektir.
Düşük Döviz Kurunun Kimlere Faydası Var?
Düşük döviz kurlarının sıcak paranın ülkemize gelmesi ve daha uzun süre ile ülkemizde ikamet etmesi açısından faydalıdır.
Diğer taraftan düşük döviz kurunun ithalatçılar için bulunmaz bir fırsat olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Döviz kurlarının oynaklığının sindirilmesi, düşük tutulması ithalatçılar için adeta kur riskinin ortadan kaldırıldığı anlamına gelmez mi?
Demem Şudur Ki
Şunu demek istiyorum; kurların artmasını şu günlerde beklemeyin, en azından kısa vadede hiçbir şey olmaz koşullar bu şekilde devam ederse. Şimdiden döviz satın alıp biriktirip, döviz kurları yükselir mi diye sotaya yatanlar da fazla ümitlenmesin. Bu şekilde paralarını dövize yatırıp pusuda bekleyen spekülatörler, acaba dövize bağladıkları paranın alternatif maliyetini hiç düşündüler mi?
Reşat BAĞCIOĞLU
ICC Uluslararası Ticaret Odaları
Türkiye Milli Komitesi
Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı Üyesi