Fuarlar; üretici, imalatçı, satıcı ve müşterileri bir araya getiren, üretici ve imalatçıların ürünlerini sergiledikleri, kendilerini ve firmalarını tanıttıkları, rakiplerin çalışmalarından haberdar oldukları, müşterilerin de yeni ürünleri ve firmaları gözlemledikleri yerler olarak ön plana çıkmaktadır.
Fuarların katılımcı ve ziyaretçilere faydalarını saymakla bitmez ancak benim dikkatinizi çekmek istediğim nokta satınalma görevini ifa edenlerin fuarlardan kazanımları olacak bu yazımda.
Fuar bir şölendir, mutluluktur, gurur, onur, imaj, prestij, huzur ve sevinçtir, tebessümdür, samimiyettir, tatlı bir telaş ve koşuşturmacadır, gövde gösterisidir, moraldir ve tatlı bir yorgunluktur. Yeni müşteriler, yeni ürünler, yeni ufuklar, teknolojik gelişmelerdir. Dünya’ya açılmak, satış yapmak, el sıkışmak, yeni dostlar edinmek, yol almak, ufkunu geliştirmektir. Dünya’dan haberdar olmak, ürünler geliştirmek, varolan dostlukları ilerletmek, yabancı müşteriler edinmek, kahve eşliğinde kırk yıl hatırı olan koyu sohbetler etmektir. Çekilen fotoğraflarla hatıralar oluşturmak, konferanslara ve seminerlere katılmak, güven duygusunu pekiştirmek, ikili ilişkiler üzerinden yeni sözleşmeler imzalamaktır.
Fuar markanızı tanıtmak, geniş bir hedef kitleye ulaşmak, reklam ve tanıtım faaliyeti yapmak, pazarlama faaliyetlerini genişletmek, promosyonlar dağıtmaktır.
Satınalma uzmanı, müdürü, yöneticisi veya memurunun görevlerini kısaca hatırlayacak olursak neden fuarları takip etmesinin gerekli olduğunu çok iyi anlarız. Görevler ile fuarların faydalarının birebir örtüştüğünü net bir biçimde görebiliriz.
- Satın alma ihtiyacını tespit eden, bu ihtiyaçlar doğrultusunda piyasada araştırmalar yapan,
- Parayı en ekonomik şekilde kullanarak şirketin büyümesini destekleyen
- Tedarikçilerle görüşmeleri sürdüren, yeni tedarikçilerin kazandırılmasını sağlayan,
- En uygun fiyatlarla, en kaliteli ve ihtiyaca yönelik alımlar yapan,
- Teknik bilgisi ile şirketlerin pazarlık ve satın alma süreçlerini iyi yönetebilen, alınacak
- Malzemenin fiyatını, kalitesini ve lojistiğini planlayan,
- Firmalardan teklifler alan ve bu teklifleri değerlendirerek işlemi tamamlayan,
- Sipariş edilen ürünlerin uygunluğunu kontrol eden, satın alan ve kayıt altında tutan,
- Siparişleri oluşturan ve satın alınan ürün ya da hizmetlerin ihtiyacı olan birime ulaştırılmasını sağlayan,
- Güncel fiyatlar ve alternatif ürünler hakkında bilgi toplayan, tedarikçiler ile sürekli iletişim halinde olan…
Cavit SOY