Girişimcilik mi Dediniz?
Suzan YAZICI ÖZBEK
Founder
SN PROJE TASARIM TİC.LTD.ŞTİ.
Son yıllarda girişimciliğin başlı başına bir meslek tanımı halini aldığını görmekteyiz. Yani girişimci olarak bir iş kurmak ve geliştirmek ne kadar önemliyse çıkılan bu yolda karşılaşılan sorunlar karşısında verilen mücadele de bir o kadar önemli olmaktadır. Bu nedenle henüz yola çıkan girişimcilere yol göstermek adına tecrübenin paylaşımı eşsiz bir kazanımdır.
Günümüzde girişimcilik, desteklenmekle beraber bir o kadar da özendirilmektedir. Her ne kadar yeterli değilse de bu durum geçmişle kıyaslandığında girişimci için oldukça büyük bir öneme sahiptir..
Öncelikle bu destekler içerisinde en önemlisi yola çıkarken çizilmesi gereken yol haritası ve hesaplanamamış olası giderlerin neler olacağının girişimcinin farkında olup olmadığını tespit etmesi için verilen eğitimler ile hazırlanacak bir iş planıdır.
Böylelikle pek çok sorun önceden görülür ve yolun ne kadar aydınlık ya da karanlık olduğu anlaşılır. Tam da bu esnada hem başarılı hem de başarısız olmuş tecrübeli girişimcilerden tavsiyeler de yine bu yolun görünümünde girişimci için netlik kazandıracak çok önemli bir yer tutar.
Öte yandan girişimci için seçilen işe uygun karakter özelliklerine sahip olup olmamak ta bir o kadar önemlidir. Bu kişilik özelliklerinin başında cesaret sonrasında pozitif olmak ve hayata umutla bakabilmek gelir.
Bir iş kurmak ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak günümüz koşullarında oldukça zordur. Umudunu çabuk yitirebilen bir yapıdaysa girişimci daha yolun başında kaybetmeye hazır bekliyor demektir. Bu durumda yol yakınken tekrar düşünmek gerekir.
Cesaret ve umut birarada olmadan başarıya kenetlenmek normal şartlar altında neredeyse imkansızdır. Yani karakter ile işin uyumu olmazsa olmazlardandır.
O nedenle en büyük sermaye olan insanın kendi karakteri, çıkılan bu yolda ışık olup doğru yönün bulunmasını sağlar.
Yapılmak istenen iş ile alakalı varsa edinilmiş iş tecrübesi, bilgi ve kültür birikimi ise varılmak istenen hedefe doğru eldeki diğer bir sermaye olacaktır.
Bu nedenle sadece maddi birikim ile bir işe başlamak, işin sürdürülebilirliği için asla yeterli olmayacaktır.
Maddi birikimden bahsetmişken girişimcilikte tartşılan konulardan biri de budur. Acaba iyi bir birikimle mi yoksa yeteri kadar olmasa da kervan yolda düzülür diyerek cesaret ile adım atmak mı gerekir.
Birikim ne kadar fazla ise kaybetme korkusu da o kadar fazla mı olur? Öte yandan kaybedecek pek te bir şey de yok mudur zaten.
Her ikisine de katılmayıp biraz birikim biraz cesaret diyenlerden biri de olabilmek mümkündür elbette.
Tüm bunlarla beraber tecrübe edinilmemiş bir alanda çalışmak hazırlıksız uzun bir yolculuğa çıkamaya benzer. Belki ilerledikçe gerekenler sağlanabilir, eksikler giderlebilir ancak bunun ne kadar sağlıklı olacağı tartışılır. O nedenle üzerinde mutlaka araştırma yapılan ve kişinin yetenekleri ile örtüşen alanlarda bir iş kurmak öncelikli olarak tercih edilmelidir.
Özetle herhangi bir iş kurmak olmamalı girişimcinin hedefi, istediği, başarabileceğine inandığı ve karakteri ile örtüşen bir işe sahip olmak insanı başarıya ve beraberinde mutluluğa götürecek bir durum yaratacaktır, benim de tam olarak yaptığım gibi.