Bu başlık altında topladığımız tüm konular aslında ihracat yaparken sizi,
- ihracat faktoring garantisi,
- ihracat sigortası vb
sigorta şekillerini kullansanız da kullanmasanız da koruyacak olan ve dikkat edilmesi gereken kurallardır.
Geçen hafta ödeme vadesi, satış sözleşmesi ve sigortaların birleştirilmemesi gibi konulardan bahsetmiştik. Her biri birinden farklı ve önemli konular olduğundan ayrıca biri diğerinden daha önemlidir demek yanlış olur.
Diğer önemli konular ise ;
TEK CARİ ÇALIŞMA PRENSİBİ İZLENİR
Müşteriniz için bir limit almak istediğiniz zaman hali hazırda çalıştığınız bir müşteri ise o anki cari de bulunan vadesi geçmiş ya da geçmemiş tüm faturaların limit talebi aşamasında muhabire bildirilmesi tavsiye edilir. Çünkü alınan garanti limiti akabinde artık o alıcı için sadece tek cari tutulacak olup, limit alınıp Introductory Letter (Tanıtım Mektubu) imzalandıktan sonra tüm ödemeler sadece muhabir hesaplarına yapılacak ve kesilecek tüm faturalar (numune faturalar dahil) faktoring şirketi vasıtasıyla temlik edilecektir.
Bu süreçte herhangi bir siparişte peşin anlaşılmamalı ya da satıcı hesaplarına ayrıca bir ödeme talebinde bulunulmamalıdır. Eğer herhangi bir siparişte farklı bir ödeme yöntemi ile anlaşılması gerekiyor ise mutlaka faktoring şirketine bilgi verilmelidir. Satıcı hesaplarına ayrıca ödeme talep edilmesi durumunda ise ilgili alıcı limitinin iptal olmasına ve/veya mevcut temlikli faturaların ihtilaflanmasına sebep olabilecektir.
İHTİLAFLAR GARANTİ KAPSAMINDA DEĞİLDİR
Müşterinin sevk edilen mal ile ilgili veya fatura hakkında herhangi bir sebepten dolayı ihtilaf bildirmesi durumunda garanti süreci askıya alınacaktır. (GRIF – Madde 27 / iii. / Uluslararası Faktoring Genel Kuralları, R. Yüce UYANIK)
Örneğin, 01.02.2020 tarihli bir faturanızın vadesinin 15.03.2020 olduğunu ve 20.02.2020 tarihinde bir ihtilaf bildirimi aldığınızı varsayalım. İhtilaf hakkında satıcı, alıcı, faktoring şirketi ve muhabir faktoring şirketi arasında gerekli görüşmeler yapılarak satıcı ile alıcının bu ihtilaf hakkında anlaşması beklenecektir. Diyelim ki, 30.03.2020 tarihinde görüşmeler tamamlandı ve ihtilaf çözüldü. Artık 30.03.2020 tarihinden itibaren garanti süreci devam edecektir.
BİR MÜMESSİL VEYA ACENTE ARACILIĞI İLE ÇALIŞIYORSANIZ FAKTORİNG YAPARKEN BİLGİ VERİLMELİDİR.
Acente/mümessil ile ticari bağınızı mutlaka bir anlaşmaya bağlayınız. İki firma (tedarikçi/ihracatçı ve acente/mümessil) arasındaki ilişkinin tanımı, şartları, ticari amaçları ve çalışma şekilleri bu sözleşmenin temel amacı olacak ve ticaretin hangi aşamasından sorumlu oldukları ve olacakları, garanti sürecinde önem arz edecektir.
Örneğin; ilgili sözleşmede acenteye tahsilat yetkisi verilmiş ise garanti süresince faturanın bedelini tahsil yükümlülüğü doğacak ve aslında alacak yetkisi muhabir faktoring şirketinde olduğundan ihtilafa konu olabilecektir. Ya da fiyat belirleme yetkisi olması, satış sözleşmesinden sonra (sözleşmede aksi belirtilmedikçe) fiyatın değiştirilmesi de ihtilafa konu olabilecektir.