İhracatın Kuralları – IV

Alım - Satım

Reşat BAĞCIOĞLU
Reşat BAĞCIOĞLUhttp://www.rblecturer.com
Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce bölümünden mezun olduktan sonra kısa süre İngilizce öğretmenliği yaptıktan sonra Dışbank’ta (Fortisbank) kambiyo, dış işlemler, krediler servisinde bankacılık hayatına başladı ve 25 yıllık bankacılık mesleğinde şube müdürü olarak emekli oldu. 2007 yılında emeklilik sonrası akademisyenlik, banka genel müdürlükleri ile çeşitli ihracatçı birliklerinde dış ticaret, dış ticaretin finansmanı, akreditif, Türk Eximbank ve döviz kredileri eğitimlerini vermekle birlikte firmalara danışmanlık misyonunu da sürdürmektedir. ICC – International Chamber Of Commerce / Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi (https://icc.tobb.org.tr/) Türkiye Bankacılık Komite Başkanlığı üyesidir.

İHRACATTA NEYİ BİLMELİYİZ ?  

Yurt dışına mal satacak, uluslararası arenada boy gösterecek ihracatçının her şeyden önce elinin güçlü olması gerekir. Elinin güçlü olması derken, pazuları iyi ve kuvvetli kastım olmadığı bilinmelidir. İhracatçımız uluslararası alış ve satış kurallarıyla birlikte satacağı malın fiyatının rekabet edebilir düzeyde olmalıdır.

Uluslararası kurallar derken; ICC – International Chamber and Commerce’nin çıkartmış olduğu kurallardan bahsediyorum. Yerine göre ihracatçımız malını vadeli satacaktır. Vadeli sattığında vadede parasını alabilecek mi? Yerine göre mal mukabili satacaktır. Mal mukabilinin ve kurallarının ihracatçımız tarafından iyi biliniyor olması gerekir.

Kuralları ne kadar bilip ne kadar bilmediğimiz şöyle dursun, ihracatçımızın karşısındaki ithalatçının niyeti oldukça önemlidir.

 

ULUSLARARASI KURALLAR

Uluslararası Odalarının hazırlayıp küresel piyasada iş yapan tüm tarafların bilgisine sunmuş olduğu kurallar vardır ki bu kuralların dış ticaretin tarafları olan;

  • İhracatçı,
  • İthalatçı,
  • İhracatçının bankası,
  • İthalatçının bankası,
  • Gemi şirketi,
  • Brokerler

tarafından bilinmeleri gereklidir.

 

ICC – INTERNATIONAL CHAMBER AND COMMERCE KURALLARI

Uluslararası Ticaret Odalarının hazırlamış olduğu ve hala kullanımda olan tüm ticaret taraflarının uymaları gereken kurallar şöyledir;

  • Uluslararası ticarette Teslim yöntemleri için INCOTERMS 2020
  • Garanti akreditifleri (standby LC) için ISP (International Standby Practices),
  • Ticari Akreditifler için “Akreditiflere İlişkin Bir Örnek Usuller ve Uygulama Kuralları” (“Uniform Customs and Practice for Documentary Credits” – “UCP 600”),
  • Tahsiller için “Vesaik Mukabili Ödeme İşlemlerine ilişkin Tahsiller İçin Bir Örnek Kurallar” (“Uniform Rules for Collections” – “URC 522”) ve
  • Garantiler/kontrgarantiler için “Garantilere İlişkin Bir Örnek Kurallar (“Uniform Rules for Demand Guarantees” – “URDG 758”) dir. ICC kuralları dünya çapında çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uluslararası ticaretin kuralları olmasaydı alıcı ve satıcı arasında çeşitli ihtilaflar, ihtilaflar zaman kaybına, ihtilaflar yargı mercine intikaline ve sonucunda, para, zaman, güven kaybı olacağı ortaya çıkacaktı. ICC kurallarının dünya ticaretine katkısı büyüktür. En önemlisi dünya ticaretinde uyulması gereken kuralların ne olduğunu ortaya koyarak ticareti kolaylaştırdı. Her şeyden önce ticaretti kolaylaştırmaktadır, ihtilafların çözümüne katkıda bulunmaktadır, çoğu zaman sözleşmelerin hazırlanması aşamasında devreye girerek ihtilafların ortaya çıkmasını engellemektedir. Uluslararası ticarette yapılan sözleşmelerde ICC’nin kurallarına atıfta bulunarak ortak bir dil üzerinde anlaşma yoluna gidilmektedir. Dolayısıyla ICC’nın uluslararası ticaretle ilgili getirdiği kurallar Dünya ticareti için ortak bir lisandır.

Dünya ticaretinin ortak dili Uluslararası Ticaret Odalarının çıkartmış olduğu kurallar olduğundan, bir ihracatçı neyi bilmelidir diye bir soru aklımıza geldiğinde; kesinlikle dünya ticaretinin ortak dilinin bilinmesi gerekir derim.

REŞAT BAĞCIOĞLU

 

Ticaretle ilgili alım-satım ve danışmanlık taleplerinizi https://satinalmadergisi.com/ticaritalep/ sayfasından iletebilirsiniz.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds