İSO Türkiye İmalat PMI mayıs ayında 46,4 oldu

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10
spot_imgspot_img

İmalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mayıs ayında 46,4’e gerileyerek ikinci çeyrek ortalarında Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarına işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI ise mayısta 47,4 olarak gerçekleşti. PMI, İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi)anketlerinin Mayıs 2018 dönemi sonuçları açıklandı.


Satınalma Dergisi tüm içeriği ile Satınalma Cep’te !
Satınalma Cep
Akıllı Satınalma Asistanını aşağıdaki butonlar yardımıyla ücretsiz indirebilirsiniz. Tüm sektörlerden en yeni gelişmeler, mesleki yayınlar, kolay teklif toplama, fırsat ve kampanyalar, tedarikçi arama, e-öğrenme, dergi ve haber içerikleri, satınalma check-up ve hediyeler uygulama içerisinde sunulmaktadır.


Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, nisan ayında 48,9 olarak ölçülen PMI endeksi mayıs ayında 46,4’e gerileyerek ikinci çeyrek ortalarında Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarına işaret etti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde talepteki durgunlaşma ve piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti.

 

Türk imalatçıları tarafından alınan toplam yeni siparişler mayısta önceki aya göre yavaşlama sergiledi. Anket katılımcıları bu durumu talep yönlü gelişmelere bağladılar. Bunun yansıması olarak, firmalar satın alma faaliyetlerinde ve istihdamda da hız kesti. Türk imalat sektöründeki üretim nisan ayına göre yavaşlama kaydetti. Anekdot temelli bilgiler, bu gelişmenin büyük ölçüde piyasa koşullarından kaynaklandığını gösterdi. İhracattaki ivme kaybı da bu gelişmede etkili oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi:

“PMI, imalat sektörünün faaliyet koşullarının daha da zorlaştığına işaret etti. Bu gelişme özellikle üretim ve yeni siparişlerdeki hız kaybından kaynaklandı. Bu eğilimin yansıması olarak, firmalar istihdam faaliyetlerini de yavaşlattılar. Ayrıca maliyet baskılarındaki artış nihai ürün fiyatlarının yükselmesine neden oldu.”

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI® anket verileri Mayıs ayında Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Bu durum özellikle yeni siparişler ve üretimdeki ivme kaybından kaynaklandı. Döviz piyasalarındaki olumsuz gelişmelerin yansıması olarak sektördeki enflasyonist baskılar kuvvetlendi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Nisan ayında 48,9 olarak ölçülen PMI endeksi Mayıs’ta 46,4’e gerileyerek ikinci çeyrek ortalarında Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarına işaret etti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde talepteki durgunlaşma ve piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklandığını belirtti.

Türk imalatçıları tarafından alınan toplam yeni siparişler Mayıs ayında önceki aya göre yavaşlama sergiledi. Anket katılımcıları bu durumu talep yönlü gelişmelere bağladılar. Bunun yansıması olarak, firmalar satın alma faaliyetlerinde ve istihdamda da hız kestiler.

Türk imalat sektöründeki üretim Nisan ayına göre yavaşlama kaydetti. Anekdot temelli bilgiler, bu gelişmenin büyük ölçüde piyasa koşullarından kaynaklandığını gösterdi. İhracattaki ivme kaybı da bu gelişmede etkili oldu.

Üretim Endeksi

S: Üretiminiz bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim Endeksi Mayıs ayında eşik değer 50,0’nin altında gerçekleşerek Türk imalat sektöründeki üretimin hız kaybettiğine işaret etti. Anket katılımcılarına göre bu düşüş, piyasa koşullarından kaynaklandı.

Yeni İhracat Siparişleri Endeksi

S: Yurtdışından aldığınız siparişler bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Mevsimsel etkilerden arındırılmış endeksin eşik değer 50,0’nin altına gerilemesi yurt dışından alınan yeni işlerin Mayıs ayında yavaşladığını gösterdi. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde dış talep gelişmelerinden kaynaklandığını belirtti.

İstanbul İmalat PMI mayısta 47,4 oldu

Geçen nisanda 49,2 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da mayısta 47,4 olarak gerçekleşti. PMI, İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde talep ve piyasa koşullarından kaynaklandığını belirtti. Son anket verileri toplam yeni siparişlerin hız kaybettiğine işaret ederken, bu durum ihracat siparişleri için de geçerli oldu. İmalatçılar talep koşullarındaki gelişmelere uyum sağlamak amacıyla üretimlerini de yavaşlattılar.

İstanbul İmalat PMI® Endeksi, İstanbul imalat sektörünün Mayıs ayında zorlu faaliyet koşulları ile karşılaştığına işaret etti. Bu durum özellikle yeni siparişler ve üretimdeki yavaşlamadan kaynaklandı. Benzer bir durum satın alma faaliyetleri ve istihdam için de gerçekleşti. Anket katılımcıları genel olarak bu gelişmeleri talep koşullarına bağladılar. Döviz piyasalarındaki olumsuz gelişmeler girdi maliyetlerinin artmasına neden oldu. Bunun yansıması olarak da nihai ürün fiyatları yükseldi.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı göstermek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

Nisan’da 49,2 olarak ölçülen PMI endeksi Mayıs’ta 47,4 olarak gerçekleşti. Endeks, İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarının zorlaştığına işaret etti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde talep ve piyasa koşullarından kaynaklandığını belirtti.

Son anket verileri toplam yeni siparişlerin hız kaybettiğine işaret ederken bu durum ihracat siparişleri için de geçerli oldu. İmalatçılar talep koşullarındaki gelişmelere uyum sağlamak amacıyla üretimlerini de yavaşlattılar.

Tedarikçilerin teslim süreleri Mayıs ayında üst üste on yedinci ay olacak şekilde uzadı. Teslim sürelerindeki uzama Ekim 2012’den beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleşti.

Firmalar birikmiş işlerini Mayıs’ta azaltmaya devam edebildiler. Anket katılımcıları, yeni siparişlerdeki ivme kaybının birikmiş işlere odaklanabilmelerini sağladığını belirtti. Ayrıca birikmiş işlerdeki düşüş Nisan ayına kıyasla hızlandı.

Fiyat cephesinde girdi maliyetlerinin Mayıs ayında yüksek hızda arttığı gözlendi. Firmaların büyük çoğunluğu girdi maliyetlerindeki artışın Türk lirasındaki değer kaybından kaynaklandığını belirtti. Bunun yansıması olarak, firmalar ortalama satış fiyatlarını arttırmayı sürdürdüler.

Yorum:

IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Mayıs anketi verileri, İstanbul imalat sektörü faaliyet koşullarının zorlaştığını gösterdi. Fiyatlardaki yükseliş talebi baskılarken bu durum üretime de yavaşlama olarak yansıdı. Ayrıca hem iç hem de dış pazarlardan alınan yeni siparişlerde de ivme kaybı gözlendi. Türk Lirasındaki değer kayıplarının etkisiyle imalat sektöründeki enflasyonist baskılar güçlendi.”

İstihdam Endeksi

S: Firmanızda çalışan sayısı bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Mevsimsel etkilerden arındırılmış İstihdam endeksi Mayıs’ta eşik değer 50,0’nin hafif altında gerçekleşti. Firmaların bir kısmı bu durumun üretimdeki hız kaybından kaynaklandığını belirtti.

Yeni İhracat Siparişleri Endeksi

S: Yurtdışından aldığınız siparişler bir ay öncesine göre nasıl değişti?

Mevsimsel etkilerden arındırılmış İhracat Siparişleri Endeksi, İstanbul imalatçılarının yurt dışından aldığı işlerin 14 aylık artışın ardından Mayıs’ta ılımlı düzeyde hız kaybettiğine işaret etti.

Satınalma Dergisi
Satınalma Dergisihttps://satinalmadergisi.com
KURUMSAL PAZARDA 12. YIL HABER: dergi@satinalmadergisi.com REKLAM: reklam@satinalmadergisi.com ABONELİK: abone@satinalmadergisi.com Tel : (546) 740 10 10

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı

Şirketler için Eğitim Kataloğu

Yapay Zeka Lojistik Süreç Yazılımı