Kitap İnceleme: Devlerin Takım Çantası – Tim Ferriss
Dr. Murat ERDAL
İyi pazarlar,
Hatırlarsınız pandemi döneminde sizlerle Okuma Kulübü webinarleri gerçekleştirmiştik. Ara ara toplanıp iş dünyasından kitapları ayrıntılı bir biçimde incelemiştik. Üç yıl aradan sonra projenin bir şekilde ilerlemesini istedim. İlk adım kitap önerileri olacak.
Baştan söylemeliyim bu köşede derinlemesine bir inceleme beklemeyin lütfen.
İlgimi çeken kitapları kabataslak paylaşacağım. Merak uyandırabilirsem ne mutlu bana. Sadece iş dünyası ve kişisel gelişim ile de sınırlı tutmayacağım. Elbette seyahat, hobi, felsefe türleri de olacak.
Bu hafta Epsilon Yayınları’ndan çıkan yeni bir kitabı incelemek istiyorum.
Tim Ferriss tarafından 2017 yılında kaleme alınan kitap, ülkemizde Haziran 2023’de kitapçılarda yerini aldı. Devlerin Takım Çantası. Türkçeye Kübra Tekneci tarafından çevrilmiş. Kitap, ekleri ile tam 840 sayfa. Bilin istedim 😊
Kitabı D&R mağazasında iş kitapları kategorisinde gezinirken gördüm. Tesadüfi oldu. Zaman zaman twitter üzerinde paylaşılan tavsiyelerden ve kitap kapaklarından da etkilendiğimi söylemeliyim.
Yazar Tim Ferriss çok yönlü bir kişi. Kitabını alanında popüler kişilerle gerçekleştirdiği röportaj/podcast seçmelerinden dikkatli bir biçimde tasniflemiş.
Başlıktaki “devler”, alanlarında başarı göstermiş girişimci, sporcu, yazar, yönetici, sanatçı vb. pek çok kişiyi işaret ediyor. Ünlülerle dolu bu kitapta herkesin başarı tanımlaması farklı. Her birinin akılda kalıcı bir alışkanlığı var. Gün rutinleri, yeme içme alışkanlıkları, sosyal yönler, ticari zeka ya da inandıkları ritüeller.
Devlerin kişisel ya da faaliyet alanları ile ilgili sosyal medya hesapları ve web site isimleri önemli. Kapsamlı okuma ve takipçi olmak isteyenler için harika fırsat.
Yine onların etkilendikleri yazarları, kitapları, filmleri okudukça kendinize yapılması gerekenler listesi çıkarabilirsiniz. Ben öyle yaptım.
Kitabı ilginizi çeken insanlara odaklı olarak atlayarak da okuyabilirsiniz. Tatil ve bayram birleşince hızlıca büyük bölümünü tamamladım.
Okuduğum kısımlardan hoşuma giden cümlelerden bazılarını alıntılamak istiyorum. Kitap, uzun bir süre yakınımda duracak gibi.
Hadi başlayalım.
- Zeki bir insanda alışkanlıklar hırsın işaretidir. W.H. Auden
- “Başarı” kelimesi bir kişinin sıra dışı, zengin ve benzeri özelliklere sahip olması gerektiği fikrimizle kirlendi ve bunun hiç faydası yok… Sonuçta, doğru düzgün başarı elde etmek için huzurlu olmak gerekir.
- Hepimiz bir şeyi çok iyi yapmayı çok istemenin ve çok uğraşmamıza rağmen becerememenin nasıl bir his olduğunu biliriz.
- Hayat, kişiliğimize varmanın bitmek bilmeyen bir yoludur.
- [Bir yere] varmak için 10 yıllık bir planınız varsa, kendinize ‘Neden bunu 6 ay içinde yapmıyorum?’ diye sormalısınız.”
- Kaybedenlerin hedefleri, kazananların sistemleri vardır.
- Öğrenmenin eyleme dönüşmesine izin verirseniz, zengin olursunuz.
- Şikâyet ettiğinizde, kimse size yardım etmek istemez.
- Sık sık arabayı kovalayan köpek benzetmesi aklıma geliyor. Köpek arabayı yakalarsa ne yapacak? Bunun için bir planı yok.
- … Bu bana George Lucas’ın Yıldız Savaşları için anlaşmayı hatırlattı. Stüdyo ona kesin bir şekilde , ‘Oyuncaklar mı? Evet, tabii, her neyse. Oyuncaklar senin olabilir’, demiş. Bu Lucas’a hayatı boyunca sonsuz finansman sağladı Şimdiye kadar 8 milyarı aşkın birimin satıldığı tahmin ediliyor.
- Rekabet etmek için orada değildim. Kazanmak için oradaydım.
- Eğer bir kategoride ilk olamıyorsanız, ilk olabileceğiniz yeni bir kategori belirleyin.
- Bir sonraki Bill Gates bir işletim sistemi kurmayacak. Bir sonraki Larry Page ya da Sergey Brin bir arama motoru yapmayacak. Ve bir sonraki Mark Zuckerberg bir sosyal iletişim ağı yaratmayacak. Eğer bu adamları kopyalıyorsanız, onlardan hiçbir şey öğrenmiyorsunuz.
- İnsanların sizi görmezden gelemeyeceği kadar iyi olun.
- Kimse bir Suzuki dövmesi yaptırmaz. Dövme yaptırmaya değer olmaya siz karar verebilirsiniz.
- Stand-up gösteri öncesinde… “İşimi bu gece bitirmedim. İşimi 3 ay önce bitirdim ve şimdi tek yapmam gereken sahneye çıkmak.”
- Kitapların amacı ne kadar zeki ve kültürlü olduğunuzu göstermek değildir. Kitaplar kalbinizi ruhunuzu gösterirler ve hayranlarınıza ve okurlarınıza, ‘Yalnız değilsiniz,’ mesajı veriler.
- Genç haline ne tavsiye ederdin? “Kendime karşı daha nazik olmayı. Çünkü kendimi çok hırpaladığımı düşünüyorum. Kendimden çok şey bekliyorum, üzerime gidiyorum ve böyle yaparak birine faydam olduğunu sanmıyorum.”
- Bir kez insanların kalbine ulaştığınızda, beyinlerine de ulaşabilirsiniz. Bir kez kalbe ve beyne ulaştığınızda, önünüzde ruha giden bir patika açılmış olur.
- Ve yeryüzündeki kısıtlı zamanımı en iyi şekilde sevdiğim insanlarla değerlendirebileceğimi anladım.
- Hayat meşgul olmak için çok kısa.
Keyifli okumalar, iyi pazarlar…
“That’s Life”
Kitap tavsiyeleriniz için: editor@SatinalmaDergisi.com
Kitap gönderimleriniz için kargo adresim:
Dr. Murat ERDAL
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
İşletme Bölümü 2. Kat Oda No:29 Beyazıt Kampüsü Fatih – İstanbul