Yeni dijital teknolojiler, dijital teknolojilerin etkilerini çoğaltmak için bir araya gelmelerini sağlayan dijitalleşme ve bağlanabilirlikten yararlanan bir grup yeni teknolojiyi ifade etmektedir. Bu yeni dijital teknolojiler; Büyük Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti, 3D Baskı, Dijital İkizler, Siber Güvenlik, Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Bulut Bilişim, Blok Zinciri, Yapay Zekâ ve Robotik Teknolojilerin öncülüğünde çok yüksek entegrasyonu ve bağlantılı bir ortamı temsil etmektedir. Bu teknolojilerin getirdiği akıllı ve birbirine bağlı iş yapma anlayışı, yeni iş modellerinde, yeni ürünlerde/hizmetlerde ve gitgide birbirine yakınlaşarak etkileşen iş süreçlerinde benzeri görülmemiş bir inovasyon fırsatı yaratarak yeni bir inovasyon türü olarak “Dijital İnovasyon” un gelişimini hızlandırmıştır.
Dijital inovasyon, dijital teknolojilerin yarattığı gelişmelerin ekosistemin bütününde birlikte yeni fikirlerin, ürünlerin/hizmetlerin, süreçlerin ve uygulamaların keşfedilmesi ve yaratılmasında dijital ve fiziksel bileşenleri bir araya getirmedeki bütün yenilik alanlarını ifade etmektedir. Dijital inovasyon; etkileşimde bulunulan her ortamın izini veri analitiği ile takip etme, yeni dijital iş modelleri oluşturma, sosyal medya girişimleri yaratma, müşteri deneyimini iş süreçlerine en hızlı şekilde aktarma, verimliliği artırma, her zamankinden daha çok kişiselleştirme ve bir ekosistemin yaratıcı gücünden daha fazla yararlanma olanağı sunmaktadır. Dijital inovasyon yönetiminde; geleceğin mesleklerine yönelik gelişime hazır dijital becerilerle donatılan iş gücü, dijital teknolojilerden yararlanma anlayışı yüksek dijital liderler, dijital müşteri deneyimlerinde yola çıkan yeni iş uygulamaları, iş ortamını bütün paydaşlarla birlikte tasarlayan ve dönüştüren bir dijital kültür ve işbirliğini kolaylaştıran bir dijital ekosistem ön plana çıkmaktadır.
Yeni dijital teknolojilere, sistemlere ve uygulamalara erişme ve bunları kullanma konusundaki son kullanıcı ilgisi ile hızlanan dijitalleşme, son kullanıcıların çevreleriyle iletişim kurma ve etkileşimde bulunma şeklini tamamen değiştirmiştir. COVID-19 salgını birçok endüstride yeni dijital teknolojilerin kullanımın yaygınlaştırma, uzaktan çalışma, yeni iş modelleri yaratma, farklı disiplinlerin birlikte çalışma gereksinimini güçlendirme yönleriyle “dijital inovasyon yönetimi” ne olan gereksinimi artırmıştır. Yeni dijital teknolojiler işletmelerin yönetim ve organizasyon, stratejik güç ve operasyonel süreçlerine etki ederken, aynı zamanda sunulan ürün ve hizmetlerin de birçok yönden farklılaşmasına fırsat yaratmaktadır. Aynı zamanda bu dönüşüm tedarikçiler, üreticiler ve müşteriler arasındaki etkileşimi, işletme içi ve dışı tüm fonksiyonları, süreçleri, ilişkileri ve ağdaki tüm tarafları da değişime zorlamaktadır. Dijital teknolojiler, daha iyi bağlantı, bilgiye kolay erişim ve entegre işlevler aracılığıyla iş operasyonlarını geliştirerek dijital inovasyonu tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu potansiyel çok sayıda ekosistem içindeki çok sayıda farklı aktörün birlikte işbirliği içinde öğrenmesi, uyum göstermesi ve yenilik yapmasını kapsayan dinamik dijital yetenekler ile sağlanmaktadır.
Günümüz iş ortamında dijital inovasyonun öne çıkan özellikleri olarak yeniden programlanabilme, veri homojenleştirme, kendine referans verme, dijital olarak önemlilik, inovasyon odağı yaratma, hız ve yakınsama dikkat çekmektedir. Değişen teknolojilerin iş yapma biçimlerine yansıması kısa vadede kurumlara esneklik ve hız kazandırırken, uzun vadede zaman, maliyetlerin düşürülmesi ve insan kaynağının daha katma değerli alanlara yönlendirilmesi açısından önemli kazanımlar sağlamaktadır. Ancak bu dönüşüm süreçlerini hayata geçirmeyi başaran işletmeler, müşterilerine daha çeşitli ve kullanışlı ürün ve hizmetler sunma olanağına sahip olacaklardır. Yeni dijital teknolojiler, işletmelerin artan karmaşıklık karşısında, sürdürülebilir rekabet gücü ve kâr elde ederek büyümelerinde fırsatlara dönüştürebilecek çözüm olanaklarını da beraberinde getirmektedir. Dijital teknolojiler üzerinden dijital dönüşüm sağlayabilen işletmeler, rekabet edebilirlik ve kârlılık açısından giderek daha avantajlı hale gelmektedirler. Bu hızlı dönüşümün gerisinde kalmak istemeyen farklı gelişmişlik seviyesinde olsalar bile bütün ülkeler bu değişimi yönetmede gerekli politika ve uygulamaları ile ön açıcı düzenlemeleri hayata geçirmektedirler.
Kitap; Sanayi Devrimleri ve Dijital Ekonomi, Yeni Dijital Teknolojiler, Dijital İnovasyon Yönetimi, Dijital İnovasyon Yönetiminde Dijital Beceriler ve Dijital İnovasyon Yönetimi ve Geleceğin Mesleklerine Hazır Olma konularını içeren beş bölüm olarak tasarlanmıştır.
Doç. Dr. Zümrüt ECEVİT SATI