Kurumsal Performans ve Siber Dayanıklılık (CR)
Dr. Umut KÖKSAL
Modern iş dünyasında dijitalleşme artık düşünülmesi gereken bir ikinci konu değil, bir işletme kasıdır. Dijitalleşen, yeni nesil teknolojilerin ve dolayısı ile dijital ekosistemin etkisi ile, performans göstermek isteyen şirketler için siber dayanıklılık ve siber güvenlik kritik bir konu haline gelmiştir.
Siber dayanıklılık, bir şirketin her türlü karşı karşıya kalabileceği tehditlere karşı proaktif yaklaşmasını, tedbirli olmasını, karşılaştığında buna cevap vermesini ve aynı zamanda bu tehditleri bertaraf etme yetkinliği olarak tanımlanırken, etkin, verimli şekilde operasyonlarını da sürdürmesini ve operasyonel mükemmeliyetten taviz vermeme eğilimini de ifade eder.
Bir şirket, üretim planlamadan üretime pazarlamaya satışa kaliteye insan kaynakları yönetimine tedarik zinciri yönetimine, iş süreçlerinde dijital altyapıya, dijital teknolojilere daha yoğun şekilde bağımlı hale geldikçe, siber güvenlik ile ilgili risklerin olası etkileri de matematiksel, istatistiksel olarak artmaktadır.
Dijitalleşme artıkça, şirketin dijital teknolojileri yatırımı yoğunlaştıkça, siber dayanıklılık daha da kritik hale gelmektedir.
Hiper rekabet koşullarında, şirketin gelir, karlılık artışı ve diğer hedeflerine ulaşmasında, iş sürekliliğinin sağlanması elzemdir. Siber dayanıklılık, iş sürekliliğinin güvence altına alınmasında kritik önem taşır. Siber güvenlik ile ilgili tehditler, bir diğer ifade ile siber saldırıların ortaya çıkarabileceği durmalar, kesintiler; pazarlamadan satışa satıştan müşteri ilişkileri yönetimine üretime bakım onarıma muhasebeye finansa kısaca her türlü operasyonun aksamasını ve makro düzeyde ciddi verimsizliklerin yaşanmasının önünü açabilir.
Şirket ve şirket yönetiminin siber güvenlik konusuna önem vermeleri, yedekleme planları, olay müdahale planları, eş zamanlı siber tehdit algılama yönetimi gibi siber dayanıklılık uygulamaları, stratejileri sayesinde, şirketin kurumsal performans potansiyelini ortaya koymasında önüne çıkabilecek darboğazlar da önlenmiş olur.
Operasyonel mükemmelliğin ötesinde, siber dayanıklılık, bir şirketin daha proaktif finans yönetimi ile idare edilmesi açısından da kritik önem taşır. Ortaya çıkabilecek veri ihlalleri, siber saldırılar, şirketin doğrudan doğruya ve çoğu zaman küçümsenmeyecek miktarda mali kayıplar ile karşı karşıya kalması sonucunu doğurabilir. Finansal kayıplar, itibar, prestij kaybı, iş kaybı gibi zararlar ile birleştiğinde, bunun maliyeti şirket yönetiminin altından kalkamayacağı boyutlara evrilebilir.
Siber dayanıklılık konusuna önem veren şirketler, bu tip saldırılar, tehditler ile proaktif başa çıkma konusunda yetkinliklerini, tecrübelerini geliştirme, hissedar değerlerini koruma, istikrarlı bir finansal ve operasyonel yönetim sürecinin avantajlarını sürme zemini bulurlar.
Dr. Umut KÖKSAL