Malezya, Asya Pasifik pazarına doğrudan giriş kapısı olacak

Alım - Satım

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı firmaları hedef pazarlar ile buluşturmak amacıyla başlattığı “İhracat Pusulası” etkinliğinde bu kez rotasını Malezya’ya çevirdi. 2014 yılında her iki ülke arasında imzalanan ve 2015 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile birçok üründe gümrük vergilerinin azaltıldığı ya da kaldırıldığı Malezya, sadece ülke bazında bir hedef pazar değil, Asya Pasifik ülkelerine ulaşma konusunda da Türk ihracatçılarına önemli fırsatlar sunuyor.

Tüm yönleriyle Malezya pazarının ele alındığı panelin açış konuşmasını yapan TİM Genel Sekreteri Dr. Halil Bader Arslan, TİM’in ihracatçı firmalara yeni ufuklar açmak için başlattığı “İhracat Pusulası” etkinliğinde bugüne kadar 11 ülkenin değerlendirildiğini söyledi. Arslan, “Genellikle TİM’in Ticaret Heyeti düzenleyeceği ülkeleri birkaç ay öncesinde Rota kapsamına alıyor ve o ülkeye gitmeden önce ihracatçılar için pazarın tüm yönleri hakkında üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Malezya’nın durumu biraz farklı. Çünkü aramızda imzalanmış bir Serbest Ticaret Anlaşması var ve bu anlaşma ihracatçılarımız için önemli fırsatlar sunuyor” dedi.

Hedef 5 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak

Türkiye ile Malezya arasında 2015 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke arasındaki ticaret hacmine yansıdı. 2016 yılında 2,3 milyar dolar olan ticaret hacmi anlaşmanın imzalanması ile birlikte 2017 yılında 3,4 milyar dolara çıktı. Hedef ise kısa sürede 5 milyar dolara ulaşmak. Bugüne kadar iki ülke arasındaki ticarette Türkiye aleyhine açık yaşanıyor. En son 2017 yılında ticaret açığı 2,9 milyar dolar oldu. Türkiye, daha çok aramalı ithalatı yaptığı Malezya’ya en çok altın, tekstil, motorlu taşıtlar aksamları ve metal ürünler ihraç ediyor.

Türk ihracatçıları için Malezya’daki fırsat ve riskler

TİM Ar-Ge Direktörü Nevsal Zülküf Alhas’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Malezya ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Müzakere Ekibinde yer alan T.C. Ekonomi Bakanlığı AB Genel Müdürlüğü’nden Yıldız Onur, Malezya STA’sı ile birlikte ticareti avantajlı ürünler, ihracatta potansiyel sektörler, gümrük vergileri gibi konularda katılımcılara bilgiler verdi.T.C. Ekonomi Bakanlığı Kuala Lumpur Önceki Ticaret Müşaviri Esat Durak ise konuşmasında Malezya pazarına giriş, Malezya firmalarına erişim yöntemleri ve pazarda dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. Coface Ticari Gruptan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Gençtürk, Malezya ile ticarette alacak sigortası ve Coface’ın hizmetlerine değinirken, başarı hikâyeleri bölümünde ise Kibar Dış Ticaret firması Dış Ticaret Direktörü Nezih Kırımlı ile LC Waikiki Genel Müdür Yardımcısı İlker Hacıoğlu, Malezya’da yaşadıkları deneyimler, fırsatlar ve karşılaştıkları sorunları aktardı.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds