Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022 yılına ait ihracat rakamlarını açıkladı. Ekonomide büyümesini sürdüren Türkiye’nin ihracatı 2022 yılında yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Son yıllarda ihracat pazarlarını çeşitlendirmeye yönelik faaliyetlerini hızlandıran mobilya sektörü ise yakaladığı istikrarla yüzde 11,2’lik artış sağlayarak 4,7 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Açıklanan rakamlar üzerine değerlendirmede bulunan Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “İhracatta iyi bir ivme yakaladık, bunu 2023 yılında da sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye’nin 2022 yılına ait ihracat rakamlarını paylaştı. Global ticaret yaşanan aksamalarla küçülmesini sürdürürken, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden Türkiye ekonomisi başarısını ihracatta da sürdürerek 2022 yılı hedefi olan 250 milyar doları aşıp 254,2 milyar dolara ulaştı. İhracat pazarını çeşitlendirmeye yönelik faaliyetleri ile büyüme ivmesini sürdüren Türkiye mobilya sektörünün 2022 yılı ihracatı ise yüzde 11,2’lik artışla 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Mobilya Sektörü Emin Adımlarla Büyümeye Devam Ediyor
Birçok sektörün ürün tedariki ve lojistik süreçlerde onlarca sorunla karşılaştığı 2022 yılı global ticaret için zorlu bir yıl oldu. İstikrarlı ekonomik büyümesini sürdürmek için üretim bantlarını durdurmak istemeyen Türkiye’de mobilya sektörü, yıl boyunca bir yandan sektör temsilcileri ile fuarlara katılarak diğer yandan da mevcut pazarlarında etkinliklerini artıracak projeler yaparak ihracat rakamlarına önemli bir katkı sağladı.
Mobilya sektörünün 2022’de yakaladığı rakamlar üzerine değerlendirmelerde bulunan Mobilya Dernekleri Federasyonu MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Ülkemizin cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşmasına şahitlik etmek gurur verici. Ulaşılan bu rakamlara mobilya sektörünün de önemli bir katkısı bulunuyor. MOSFED olarak çatı kuruluşu olduğumuz, sektörümüzü temsil eden birçok derneğimizle birlikte mobilya sektörünün bu rakamlara ulaşmasında etkin bir rol oynadık. Yıl boyunca resesyon endişesi, enerji krizi, ülkeler arasında yaşanan gerilimler gibi pek çok sıkıntı sebebiyle zaman zaman siparişler düştü zaman zaman pazarda başka sorunlar yaşandı ancak üreticilerimiz asla yılmadılar. Yüksek enerjiyle ve gayretle hem üretip hem ihraç ederek 2022 yılını başarıyla tamamladılar. 2022’ye başlarken öncelikli hedefimiz bir önceki yılı geride bırakmaktı ve bunu başarıyla gerçekleştirdik, şimdi 2023 yılında hedeflerimize ulaşmak için aynı ciddiyetle çalışmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda düzenleyeceğimiz Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı (IIFF) ile yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi sağlamayı hedefliyoruz. Yıl boyunca katılacağımız fuar ve tanıtım etkinlikleri ile de bu rakamı daha yukarıya taşıyarak 2023 yılını 5 milyar doların üzerinde bir rakamla tamamlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Katar’dan Türk Mobilyasına Yoğun İlgi
Türkiye mobilya sektörü ihracatının zirvesinde 2021 yılında da ilk sırada olan Irak yer aldı. 538,4 milyon dolarlık payı ile ilk sırada yer alan Irak’ı 402,5 milyon dolarlık payı ile Almanya takip etti. İsrail’e yapılan ihracat 243,7 milyon dolar olurken dördüncü sıradaki Amerika Birleşik Devletleri’ne 240,8 milyon dolar, beşinci sıradaki Fransa’ya 212,8 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştirildi. Libya, Romanya, Birleşik Krallık ve Hollanda gelirken 2022 yılında ihracat payını yüzde 70,29 ile en çok artıran ülke Katar oldu. Katarlı firmalar dünya kupası sürecinde özellikle turistler için yaptıkları yeni konutlar, oteller ve restoranlar gibi birçok mekanda Türk mobilyalarını tercih ettiler. 2022 yılında 4,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü 2022 yılında 11,2’lik artışla 4,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.