Dr. Öğr. Üyesi Gözde MERT
Nişantaşı Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
İşletme Bölüm Başkanı & Gözde Araştırma Şirketi Kurucusu
“En sıradan iş bile büyük başarılar getirme potansiyeline sahiptir.” Jackson Brown
Gelişen teknoloji ve yayılan bilgi sonucunda kurumlar birbirini kolayca taklit edebilirler. Bu durum farklılaşmanın soyut değeri olan kurumsal imaj farklılaşması ile aşılabilir. Kurum imajı, genel kamuoyunda; kurumun iç ve dış paydaşları tarafından (müşteri, çalışan, yatırımcı, toplum, tedarikçiler, dağıtımcılar, ağ ortakları, rakipler vb.) nasıl değerlendirildiğidir. Kuruma yönelik duygusal ve rasyonel algıların tamamıdır. Kurum imajı, örgütleri farklılaştırıcı özelliği ile kolayca taklit edilemez.
Kurumun kendini anlatmak için kullandığı yöntemlerin bileşkesi kurum kimliğini oluşturur. Yönetim felsefesi ve bunun ortaya çıkardığı kurumsal davranışları içerir. Kurum kimliği; çalışanlar, çevre ve kamuoyunun kurum imajı algılarını biçimlendirmede etkilidir. Kurum imajı; davranışları, kurumun iletişim biçimi, felsefesi ve artifektler aracılığı ile verilen mesajlara bağlı olarak oluşur.
Kurum imajının oluşumunda çalışanlar son derece önemlidir. Kurum kimliğini oluşturan örgüt kültürünün ana taşıyıcısı insan sermayesidir. Kurum imajı kalifiye çalışanları firmaya çeker, olumlu kurum imajının çıktıları, çalışan motivasyonunu ve örgütsel bağlılığı arttırır, işten ayrılma niyetini azaltır, nitelikli çalışanlar da kurum imajını arttırır.
Olumlu imaj, örgüte sağladığı saygınlık ve güvenirlik ile nitelikli işgücünü kendine çeker ve kalıcılığını sağlar. Yeni müşteriler kazanır ve müşteri sadakatini artırır. Tedarik satış koşullarını iyileştirerek, finansal karlılığı arttırır. Sağladığı güven ile satış yatırım anlaşmaları, iş birliği ve ortaklık durumlarında yatırımcılar daha kolay ikna edilir. Pazar değerini arttırır. Güçlü ve olumlu kurum imajı, kriz ile baş edebilmek için önemli bir araç olup, olası sıkıntılı süreçlerin daha kolay yönetilmesini sağlar. Kurumun piyasa risklerine karşı direnme gücünü arttırır. Paydaşlar kurumun güvenilirliğinin takibinde kurum imajının kilit rolüne güvenirler.
Detaylı bilgiler için aşağıdaki eseri okuyabilirsiniz.
Mert, G. ve Yılmaz, O. (2018). Örgütsel Kültürün Kurum İmajı ve Marka Bağlamında Örgütsel Performansa Etkisinin Araştırılması, Journal of Social and Humanities Sciences Research, Vol:5, Issue:23, 1194-1208. https://www.gozdemert.com/eserler/eser8tr.pdf