Örgütlerde Kültürel Zeka

Alım - Satım

Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
Doç. Dr. Mehmet KAPLAN
İşletme alanında lisans ve yüksek lisans; stratejik yönetim alanında doktora yapmıştır. Üniversite deneyiminin yanında kamu/özel sektörde çeşitli şekillerde aktif olarak yer almıştır. Halen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapmakta; Yönetim ve Organizasyon Bölüm Başkanlığı’nı sürdürmektedir. Aynı zamanda KOBİ niteliğinde olan birçok işletmenin “Anne Girişimcileri mentörüdür”. İşletme stratejileri, insan kaynakları ve girişimcilik konularında birçok kitap bölümü, makalesi ve bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca “Dinamik Yetenekler, Rekabet Avantajı ve Çevresel Türbülans” adlı ayakkabıcılık sektörünü ele alan bir kitabı vardır. Meraklı, aksiyon almayı seven, yeni fikirleri/uygulamaları sorgulayan öğrenme aşığı bir sosyal bilimcidir.

Dr. Mehmet KAPLAN-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Christopher Earley ve Soon Ang tarafından 2003 yılında geliştirilen bir kavram olarak kültürel zeka dünyanın farklı lokasyonlarında çalışan ve yöneticilik yapan bireyler ile uluslararası düzeyde iş yapan işletmelerin, daha önceden karşılaşmadığı ve bilmediği bir kültür içerisinde; o kültüre eklemlenerek başarılı olma zekası olarak tanımlanmaktadır.  Bireyler bu zekaları sayesinde kültürel farklılıkları etkili bir şekilde ele almakta, yönetmekte ve entegre olmaktadırlar. Aslında bireyler kültürel zekaları sayesinde yeni bir kültürel ortama adapte olabilme kabiliyetini ortaya koymaktadırlar. Birey farklı kültürden gelen ve daha önceden bilmediği ve/veya görmediği davranışları, jest, mimik, hareket, ses ve vurgusunu; o bireyle aynı kültürden olan bireyler gibi anlayabilmekte ve yorumlayabilmektedir.

Örgütlerde kültürel zekanın geliştirilmesiyle birlikte örgütler amaçlarına daha kolay bir şekilde ulaşmakta ve daha başarılı sonuçlar elde edebilmektedirler. Örgütler açısından düşünüldüğünde kültürel zekanın üç önemi bulunmaktadır:

  • Öznel İyi Oluş Sağlama: Kültürel zekası yüksek olan bireyler; çok kültürlü ortamlarda faaliyet gösterebildikleri için bu konuda deneyim kazanmakta; özgüvenleri artmakta ve stres düzeyleri azalmakta; bireysel memnuniyeti artarak öznel iyi oluş sağlanmaktadır.
  • İş Performansını Artırma: Daha yüksek kültürel zekaya sahip olan bireyler, farklı kültürlerle uyum sağlayabilmekte; daha etkin çalışabilmekte ve böylelikle hem motivasyonları hem de iş performansları artmaktadır.
  • Karlılık Sağlama: Kültürel uyumu yönelik başarısı artan bir işletmede karar verme, müzakere ve dinamik ağ oluşturma ve yönetme daha aktif ve başarılı sonuçlar üretmekte ve kazanma gücünü artırmaktadır.

Kaynak ve ayrıntılı okuma önerisi: Aşağıdaki eserl(er) konu ile ilgili kaynak ve bilgilendirmeyi artırmaya yöneliktir.

  • Earley, P. C., & Ang, S. (2003). Cultural intelligence: Individual interactions across cultures. CA: Stanford Üniversitesi Yayınları.
  • Livermore, D. (2011). The cultural intelligence difference-special eBook edition: Master the one skill you can’t do without in today’s global economy. Amacom.

PAYLAŞIMLAR

Lütfen yorumunuzu girin !
Lütfen adınızı giriniz.

  • Çin'den Ürün Tedariki
  • Küresel Ürün ve Firma Araştırması
  • Ülke / Pazar Analizi ve Raporlaması
  • Akreditif, Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı

Dünyaya Açıl

Satınalma Dergisine ABONE OL

Dijital Abonelik ile Satınalma Dergisinin yayınlanmış tüm sayılarına erişebilir, Buyer Network Öğrenme Merkezi'nde eğitim dokümanlarına ulaşabilirsiniz.

SATINALMA DERGİSİ 11 YILLIK ARŞİVİ

Tüm Arşive ve Gelecek 12 Sayıya Dijital Erişim

Buyer Network Öğrenme Merkezi

Kariyerinizi Geliştirecek Uzaktan Eğitim Seçeneklerine Sahip Olun

ŞİRKET ÜYELİK AVANTAJI

10 Yöneticiye Kadar Geniş Takımlar için Şirket Paketini Satın Alın

Satınalma Operasyonları Dijitalleşiyor !

 

 

 

 

 


 

 

 

This will close in 20 seconds