Operasyonel olabilmek…
Operasyonel, işlevsel ve hareketli demektir… Bir yönetici olarak biz; şirketin mevcut kaynaklarını en iyi biçimde kullanarak personeli işletme amaçlarını gerçekleştirmek için işlevsel ve hareketli olarak çalışmalıyız… Etkin ve verimli olarak… Etkin, doğru işi yaparak… Verimli, işi doğru yaparak… Ve hem doğru işi yaparak ve hem de işi doğru yaparak işlevsel ve hareketli olarak… Bunun içinde tüm operasyonel kararları da en iyi şekilde yaparak yönetmek zorundayız. Unutmamalıyız ki işimiz; insanı yönetme sanatı ve bilimi… Yani; insanı ikna ederek onunla etkin ve verimli çalışabilmek… Ve onun çalışmalarını ve davranışlarını şirketin amaçlarına uygun olarak yönetebilmek işi…
Bunun içinde operasyonel olarak taktikleri uygulamak ve stratejik hedeflere ulaşmak… Dünyanın en zor işi olan yöneticilik sanatının sanatçısı ancak operasyonel süreçleri yaşayarak çok değerli tecrübelerle doğru stratejik kararları uygulayan kişilerden çıkıyor…! Yöneticilik, yönetim işini başarılı bir şekilde yapmak… Bu da büyük ölçüde, operasyonel süreçlerde yaşanan tecrübeyle kazanan doğru kararlar almaya bağlı…
Müşterinin beklentileri ne?
Bu sorunun tartışmaz cevabı; satın aldığı ürün ve hizmetlerde “Operasyonel Mükemmeliyet” Operasyonel mükemmeliyet; işletmelerde doğru işlem uygulamalarıyla başarılı süreç kültürünün yaratılması… Başarı için de, operasyonel mükemmeliyetin sürdürülebilirliğinin sağlanması… Operasyonel mükemmeliyet için; “Müşterinin sesini dinlemek”… “Sürecin sesini dinlemek…” Ve müşterinin sesine göre sürecin sesini etkin verimli tasarlayıp, organizasyonda uygulamak ve yönetmek… Sürecin sesini dinlemek operasyonel mükemmeliyetin en basit ve açık ifadesi… Operasyonel mükemmeliyet için kullanılan araçları arasında; Kaizen, Kanban, 5S, SMED, Görsel Fabrika ve DMAIC sayılabilir… Operasyonel mükemmeliyet yöntemleri; Toplam Kalite Yönetimi, Yalın üretim, Yalın Yönetim, Altı Sigma, Toplam Verimli Bakım yer almaktadır…
Operasyonel mükemmeliyet: başarılı olmak isteyen işletmeler elindeki kozlardan en önemlisi…! Operasyonel mükemmeliyet, müşteri tatmin düzeyini artırarak ve bunu sürdürerek müşterinin ne istediğini/istemesi gerektiğini bilerek pazarlama stratejilerine uyarlama ve uygulama… Operasyonel mükemmeliyet için bizim büyük çaba ve emekle ürettiğimiz/pazara sunduğumuz ürünler/hizmetler hakkında müşteri (müşterinin sesi); Ne düşünüyor…? (düşünce), … Ne hissediyor…? (duygu), Ne söylüyor…? (söylem), Ne yapıyor…? (davranış)… Bu konuda (sürecin sesi) operasyonel açıklıklar/eksiklikler var mı…? operasyonel süreçlerle ilgili açıklıklar neler…? Ve bu açıklıkları çok iyi yöneterek işlem ve süreç kalitesiyle birlikte ulaşılan Operasyonel mükemmeliyet…. Müşterinin ve sürecin sesini dinleyerek büyük veriyle Amazon Şirketi operasyonel veriyle doğru iş kararları alma ve müşteri memnuniyeti uygulamalarından önemli başarılar sağlamıştır…
Operasyonel mükemmeliyeti için ne yapmalıyız…?
Bu ve benzeri soruların en iyi cevabı, sürekli uygulamaya dayalı temel yetkinliklerle operasyonel mükemmeliyet sağlamaya bağlıdır… Operasyonel mükemmeliyeti için doğru işlem uygulamalarıyla başarılı süreç kültürünün yaratılarak sürdürülebilmesi ancak operasyonel süreçler bağlı kararlarla ilgili… Örneğin; bir perakendeci için günlük, saatlik ve anlık olarak doğru operasyonel kararları almak; stok verisini anlık olarak izleyebilmek ve talepteki değişime göre işlemleri zamanında yapmaktan geçiyor… Özellikle AVM’lerde müşteri hareketleri izlenerek raf yönetimi, fiyat yönetimi ve kategori yönetimi düzenleniyor… AVM’lerde müşteri yoğunluğuna göre yeni kasaların satışa açılması işgücü verimliliğini ve müşteri memnuniyetini artırmakta ve promosyon dönemlerinde müşterilerce çok büyük ilgi gören ürünlerin sipariş miktarı ve mağaza içi düzenlemesiyle operasyonel olarak değiştirilebiliyor… Tedarik zincirinin bir parçası olarak başta operasyonel süreçler yalın ve çevreci olarak yönetilerek operasyonel mükemmeliyet sağlanıyor… Örneğin; Mercedes tedarik zincirini kısaltarak modüler ve çevreci olan Smart otomobili üretmektedir. Smart; iç ve dış tasarımları basit, geri dönüşümü kolay, iki kişilik ekonomik ve malzeme tedarikinden üretim ile satışlara kadar olan süreçte sıfır atık ile üretilerek satılmaktadır…
Kurgusal olarak operasyonel mükemmellik süreçlerine baktığımız zaman; Dünyadan British Airways’in ve ülkemizden THY’nın başarısında operasyonel mükemmeliyetin etkisi açıkça görülüyor… Bu şirketlerde operasyonel mükemmeliyette; ayrıntılı iş, işlem ve süreç tanımı, takımı çalışması, süreç yeniliği, iş disipliniyle gelen kurallara sıkı sıkıya bağlılık ve standart süreçlere operasyonların mükemmel yönetimiyle sağlanan kalite ve hız, rekabet ve fiyat avantajları… Operasyonel mükemmeliyet için öncelikle çalışma ortamının dengeli ve düzenli olması şarttır… Operasyonel mükemmeliyet için süreçlerin mutlaka kendi döngüsü içerisindeki hiyerarşik yapısına bağlı olarak işlemesi gerekir… Bunun için mutlak şart kurallara uyan itâatkar bir yapı, takıma ve süreçlere sadık davranışlar… Ve formal (resmi) bir organizasyon yapısı…
Belki bu sonuncusu çoğumuz için belki de çok sıkıcı gelebilir ancak operasyonel mükemmeliyet böyle bir şey…! Operasyonel süreç başarısı için olmazsa olmaz olan kurallara sıkı sıkıya bağlı ve tavizsiz uygulayan bir takım ve saat gibi tıkır tıkır çalışan bir sistem… Örneğin; bir gıda şirketi olan Mc. Donald’s tüm operasyonel süreçlerinde hamburger üniversitesinde geliştirdiği standartları restoranlarında uygulayıp bir dünya markası olarak pazarda başarılı olması… Aslında tüm bu şirketlerin başarılı olması operasyonel mükemmeliyet başarısından başka bir şey değil…! Bir yönetici olarak biz; işletmede mevcut kaynakları en iyi biçimde kullanarak personeli şirket amaçlarını gerçekleştirmek için etkin ve verimli çalıştırmak zorundaysak bununla ilgili tüm operasyonel kararları da en iyi şekilde yönetmek zorundayız… Başka bir şansımız da yok gibi…! Ne dersiniz… Sevgiyle ve sağlıcakla kalınız…